Aysel Dikici

 ÖĞRENCİNİN ÇİLESİ

Aysel Dikici

 

           Gençlerimiz için çok önemli bir sınav olan YKS ' ye sayılı günler kaldı. Gençler stresli , aileler onlardan fazla stresli.  İki tarafta kendince haklı.

   Aileler çocuğum iyi bir üniversite kazansın okusun , meslek sahibi olsun istiyor, gençler hem okumak hem de üstlerindeki bu baskıdan kurtulmak istiyor. Fakat ortada unutulan ; gözle görülmeyen ciddi bir sorun var. 

        Öğrencilerin büyük bir  çoğunluğu ders nasıl çalışılır gerçekten bilmiyor Gençlere aileden ciddi bir baskı var.Ders çalış,ders çalış.Fakat gençler nasıl ders çalışacaklarını bilmedikleri için sevdikleri yapabildikleri konulara bakıyorlar ,yapabildiklerini yapıyorlar ve bırakıyorlar. Daha sonra bir nevi sorumluluktan kaçmak ve unutmak için ya uyuyorlar yada telefonla vakit geçiriyorlar.  

Bugüne kadar bir veli olarak benimde yaşadığım ,sorup cevabını sadece bir öğretmen de bulduğum bir konudur bu.Daha sonra kendim

Birkaç kitap araştırıp okuyarak,videolar izleyerek  ve öğrenci koçluğu eğitimi aldıktan sonra sorularıma cevap aldım.

    Şu zaman dilimi çok kıymetli bir süre.gençlerimize baskı yapmadan denemelere girmelerini mutlaka ama mutlaka sağlayın.Bir soru çözseler bile binlerce kişinin önüne geçerler.Şu an gerçeklerle yüzleşmek istemedikleri için bir kaçış içindeler.Çeşitli bahanelerle denemlere gitmek istemiyorlar.

  İlk önce ebeveyn olarak yanlarında olun. Onlara  yol gösterin,destek olun.Beraber  derse oturun.Fiziken ve ruhen yanlarında olmanız onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak.

Denemelere girdiklerinde hangi dersten hangi konudan kaç yanlışı var analiz yapın.Mesela bir konudan beş yanlışı mı var.Beş çarpı otuz soru çözecek.Yani yüz elli soru çözecek. En basit en ilerleyebilecekleri çözüm bu. Bu şekilde ilerlerse emin olun ilerleme kaydedecektir.Eğitim ve öğretim hayatında başarı istiyorsak  çok küçük yaşlardan itibaren bu konuya önem ve destek verip çocuğumuza bunu aşılamalı ve alıştırmalıyız.Yaş ilerledikçe bazı konuları çözmekte zorlaşıyor.

Çocuklarımıza ,gençlerimize baskı yapmadan önce onların eğitim hayatlarında ne kadar yanlarında olduk bakalım.Yıllar önce hababam sınıfı filmini   hatırlayalım lütfen.Sadece para vermekle,eksiklerini gidermekle bu işler olmuyor.

İlk önce soruların cevaplarını kendimiz bulacağız.Çocuklarımıza yol göstereceğiz.Yanlarında olacağız.sonra hesap soracağız

Bu zorlu süreçte herkese kolaylıklar diliyorum sevgiyle kalın.