Kübra Akarsu

Core nedir? Core bölgesini güçlendirmek neden önemlidir?

Kübra Akarsu

Core bölgesi yani merkez bölge tüm hareketlerin başlangıç noktası olarak bilinen, göğüs kafesinin alt bölümü ile kalça kemiği arasındaki bölge olarak adlandırılır, vücudumuzu dengeleyen kasların bir araya gelmesiyle oluşan ve postürümüzü belirleyen kompleks bölgedir. 

 

Son yıllarda, core kuvvetlendirme ve stabilizasyon egzersizlerinin katıldığı antrenman programları daha önemli hale gelmiştir. Bu core bölgesinin anatomik ve fonksiyonel olarak vücudun en etkileyici bölümü olması ve dinamo görevini üstlenmesinden kaynaklanır. Core bölgesi vücudun üst yarımı ile alt yarımı arasında güç aktarımından sorumludur.

 

Core güçlendirme iyi bilinen bir egzersiz haline gelmiştir. Pilates, yoga, popüler fitness programları, temel güçlendirme ilkelerini takip eder. Bunlar günlük yaşam konforundan, yaralanmaları önlemeye, bel ağrısını hafifletmeye kadar core stabilizasyonunun geniş faydalarını kapsar, bu nedenle core egzersizleri, gövdenin güçlendirilmesinden daha fazlasıdır. 

 

Core kasları omurga ve eklem yaralanma riskinin anlaşılmasına, değerlendirilmesine ve önlenmesine yardımcı olur.

 

Yani güçlü bir core bölgesi ;

 

-Sağlıklı bir postüre sahip olmamızı sağlar

-Olası eklem sakatlıklarını önler

-Vücudun kilo dengesini korumaya yardımcı olur

-Gündelik yaşamımızdaki fiziksel aktivitelere karşı dayanıklılığımızı artırır

 

Peki core bölgesi nasıl güçlendirilmelidir?

 

Kademeli ilerleme ile aşamalı olarak bir core egzersiz programı yapılmalıdır. Mevcut kas dengesizliklerini düzeltmek, uygun eklem fonksiyonu ve hareket verimliliği için yeterli kas uzunluğu ve esneklik gereklidir. Birçok egzersiz core bölgesini etkili bir şekilde çalıştırmayı sağlamaktadır.
Bu nedenle core stabilite egzersizleri, farklı kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi ve omurga bozuklukların tedavisi için güçlü teorik temellere sahiptir.’

Aşağıda core bölgesini kuvvetlendirebileceğiniz birkaç egzersiz örneklerini dikkat edilmesi gereken noktaları ve açıklamaları ile sizler için sıralardık ;

1.Plank: doğal omurga duruşunuzu bozmadan sırtınızın üstünde bir bardak varmış hissi ile dümdüz tutarak durabildiğiniz maksimum sürede durmaya çalışabilirsiniz

2.Elbow plank: egzersizde omuz sırt ve tüm vücudun tek biz düzlemde kalmasını sağlayın.

3.Side plank: side plank pozisyonunda olduğunuz zaman sırt düz ve karın sıkı bir pozisyonda olmalıdır. Dirseğinizin omuzunuzun altında ve aynı hizada olmasına dikkat etmeniz gerekir.

4.Bird dog: egzersizin aşamaları (4/1)-(4/2)-(4/3) olarak fotoğraflarda sıralanmıştır . plank egzersizinde olduğu gibi doğal omurga duruşunuzu bozmamaya özen gösteriniz . sadece kolunu , sadece bacağınızı yada her ikisini birden uzatırken gövdenizle aynı hizada olması önemli bir ayrıntı .

5.Hip bridge: dizleriniz ve ayak bilekleriniz arasındaki paralelliği sağladıktan sonra parmak uçlarınızı kaldırın daha sonra pelvis kemiklerinizi göğsünüze doğru yuvarlamaya başlayarak omurganızı kaldırıp kalçanızı ve karnınızı sabit tuttun ve tek tek yuvarlayarak geri dönün.