Serdar Küçük

ÖĞRETMEN

Serdar Küçük

Ben bir öğretmen çocuğuyum. Ta anne karnında başladı okul maceram. Rahmetli babam beni beş yaşında iken okula yazmış. İlk öğretmenim de canım annem.


Öğretmen anne-babada ilkokulu bitirip ortaokula Kastamonu Göl Öğretmen Lisesine gittim. Ortaokulu ve liseyi burada bitirdim.


Bu okulda herhalde en çok duyduğum cümle, “Siz öğretmen olacaksınız.” cümlesi idi, nitekim olduk da. Bu kutsal meslekte yirmi altıncı yılımdayım.

Şimdi, “Kutsal meslek” gibi sözleri bir kenara bırakıp öğretmenlikle ilgili birkaç bilgi paylaşalım:


1. Öğretmenler, dünyada en güvenilen meslekler sıralamasında %52’lik oranla 3. Sıradadır.
2. Öğretmen, birçok kişinin gıpta ile baktığı, öğrencilerinin ise idolü olan kişidir.
3. Öğretmenlik, Selçuklularda ve Osmanlılarda büyük önem verilen; Başöğretmenimiz M. Kemal Atatürk’ün de “irfan ordusu” diye nitelendirdiği bir meslektir.
4. Öğretmenlerde en sık rastlanan meslek haslıkları ses tellerinde nodül, farenjit, mesleki tükenmişlik sendromu ve ruh sağlığı bozukluklarıdır.
5. Yaygın kanıya göre öğretmenler en çok tatil yapan meslek grubudur. Yılda üç ay tatil yaparlar.
6. Ortalama bir zeka seviyesine sahiptirler.
7. “Biz evde bir çocukla baş edemiyoruz, onca çocukla nasıl baş ediyorlar?” şeklinde hayretlere mazhar olan meslektir.
8. En çok mobbing uygulanan ve şiddete maruz kalan mesleklerden biridir.
9. Ülkemizde bugüne kadar 155 öğretmen teröristlerce şehit edilmiştir.

Şimdi kutsal mesleğe geri dönelim. Öğretmenlik bir meslek değil, kutsal bir davadır. Öğretmen; körpecik dimağlara vatanını ve bayrağını sevmeyi, hakkı ve adaleti, iyiliği ve yardımseverliği, doğruyu ve yanlışı, saygıyı ve sevgiyi öğreten kişidir.


İlk öğretmenim canım annemin ellerinden öpüyor; başta başöğretmenimiz Ulu Önder Atatürk, şehit öğretmenlerimiz ve rahmetli babam olmak üzere ahirete göç etmiş bütün öğretmenlerimizi rahmetle ve saygıyla yad ediyorum.
“Yüzünü bilime, sanata, doğaya ve insana dönmüş; aydın ve yurtsever bütün meslektaşlarımın öğretmenler günü kutlu olsun.” (Değerli lise arkadaşım ve meslektaşım Hakan PEKER)