Serdar Küçük

HIDRELLEZ BAYRAMI

Serdar Küçük

Gördüğümüz fotoğrafı rahmetli babamın 18 yıl öğretmenlik yaptığı; benim de çocukluğumun geçtiği Sinop ili, Durağan ilçesi, Köklen köyünde bir Hıdrellez Bayramı’nda çekmiştim.

O günlerden kalan en güzel hatıralardan biri de Hıdrellez Bayramı idi. Bir Ramazan veya Kurban bayramı edası ile kutlanır ve kutsanırdı. Adı Hıdırellez Bayramı idi.

Bütün köylü, köy meydanında toplanır; kazanlarda keşkek ve et yahni pişirilir; onlarca sofra kurulur, sofranın etrafına toplanılıp keşkek ve yahni muhabbetle yenilirdi. Ayrıca Kuran okunur, dualar edilirdi.

Sonradan her şeyde olduğu gibi geleneklerimizde de değişiklikler oldu. Hıdrellez Bayramı’nın adı Bolluk aşı olarak değişti. İçerik belki aynı ama isminin değişmiş olması beni üzdü tabi. “Hırellez” kelimesindeki gizemi yok etti sanki.

Her ne olursa olsun, bizi birbirimize bağlayan milli, dini ve geleneksel günlerimizin varlığı çok güzel. Bize düşen bu güzel günleri geleceğe taşımak.

Bu güzel günleri bize kadar ulaştıran büyüklerimizden vefat edenleri rahmetle anıyor, sağ olanların ellerinden öpüyorum.

Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun!