Samsun Son Haber

HANİ ALLAH KUL HAKKINI AFFETMİYORDU?

Samsun Son Haber

Yıllardır duyduğumuz bir söz vardır.‘Allah her günahı affeder. 2 günah müstesna. 1.Şirk koşmak 2.kul hakkı’. Hatta Allah’ın‘benim önüme her şey ile gelin ama kul hakkıyla gelmeyin’ dediği rivayet edilir bazı kaynağı sağlam olmayan hadislerde…

 

Biz bu hadis ve yorumları o kadar çok okuduk, bazı meclislerde o kadar çok dinledik ki, Kur’an’da Allah’ın kul hakkını asla affetmeyeceği, iki kulu baş başa bırakıp bu günaha karışmayacağı ve hatta‘ben Allah olsam bile, bu durumu düzeltemem, sizi bugün ben bile kurtaramam çünkü bu sizin kişilik hakkınızdır ben karışamam’  diyeceğini çok ama çok dinledik… 

 

Peki Kur’an’da kul hakkının asla bağışlanmayacağı hakkında tek bir ayet olmadığını bilakis Allah’ın affetmeyeceği tek günahın şirk olduğunu ayetler ile ortaya koysaydık bu inanç hala devam eder miydi?

 

NitekimNisa Suresi 48. Ve 116.ayetlerde *** ‘Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını dilediği kimse hakkında bağışlar’buyuruluyor. Demek ki tek bağışlanmayacak günah Allah’ şirk koşmak! Yani onun birliğini araya maddi manevi aracılar koyarak yok saymak!

 

Kul hakkı ise; hem psikolojik hem de maddi olarak karşı tarafa zarar vermektir. Kişinin arkasından dedikodusunu yapmak, kendi menfaatleri yüzünden iftira atmak, sır ifşa etmek, yalan konuşmak, ticarette diğer esnafları kötülemek ve benzeri meselelerin hepsi birer kul hakkıdır, çirkindir ve abesle iştigaldir.

 

Allah bir kulunu cennete koymayı diledikten sonra hiç önünde bir zerre dahi durabilir mi? Allah’ın rahmeti gazabını geçmişken, bir kul hakkı engeline rahmeti hiç yenik düşer mi? Peki ya merhameti sonsuz olan Allah, hiçbir kul hakkı yüzünden sevdiği kulunu ziyan eder mi?

 

Oysa Allah’ın rahmetini bir kul hakkı sebebiyle sınırlayanlar veya bu sonsuz rahmetten ümidini kesenler için,  Zümer suresi53.ayette ise Yüce Allah şöyle buyuruyor.

 

***De ki (Allah şöyle buyuruyor): "Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir."

 

Bu ayetin üstüne hiç bu ayetle çelişen bir yorum getirilebilir mi? Asla ve Haşa!

            Kul hakkı büyük günahlardan biridir. Helalliklerimizi alalım. İnşallah kul hakkıyla ahirete göç etmeyelim. Çünkü bu Allah’ın göz ardı etmeyeceği büyük bir günahtır. Ancak Allah’ın merhameti boldur dilerse affetmeyeceği hiçbir günah yoktur.