Samsun Son Haber

10 NİSAN GECESİ BİZ NE İZLEDİK?

Samsun Son Haber

Haftalarca süren karantinanın, 2 saatte mahvolmasını izledik dün gece…

İbn Haldun’un “Kıtlık zamanlarında insanları açlık değil, alışmış oldukları tokluk öldürür” sözü 10 Nisan gecesine, yani dün geceye damgasını vurdu.

Dün gecefırın, bakkal, akaryakıt istasyonları ve pek çok dükkan önünde oluşan kuyruklar bir maç kuyruğu değildi.Ekmek kuyruğuydu, kuruyemiş kuyruğuydu, kola kuyruğuydu!

Bir çuval içinde yaklaşık 50 tane ekmek alan mı, bakkalda bir bisküvi için sıra bekleyen mi, iki adet kola için, kuruyemiş için yüzlerce kişiyi aşıp kuyruğa giren mi, peçete peşine düşen mi derken ‘yazıklar olsun!’ dedirtecek bir tablo ile kapattık dün geceyi…

Un, şeker, süt, makarna, kuru gıdalar, peçeteler hepsi bir gecede mi bitti, ki talan oldu dükkanlar… Yalnızca iki gün, elde kalanlarla idare edilemez miydi? Pes!

Şu soru akıllara geliyor, acaba Çanakkale’de, Sarıkamış’ta su gibi çorbayla ya da sadece bir üzüm hoşafıyla o günü idare ederek şehit düşen askerlerimiz, dün geceyi görmüş olsalardı acaba ne derlerdi? Bu insanlara mı kalmış bu vatan diye kahrolurlar mıydı? Ya da pişman olurlar mıydı emekleri için?

“Cahillik aklın gecesidir, ama aysız ve yıldızsız bir gece” demişKonfüçyüs, sanki dün geceyi görürcesine. Sizce de dün gece, bir akıl tutulmasını yani aklın gecesini izlemedik mi?

Sağlık Bakanımızınkorona sürecini özverili bir şekilde yürütmesi, sağlık çalışanlarının sabrı ve bitap düşmeleri ve nihayetinde ev karantinalarımız dün gece itibariyle sıfırlandı, yok sayıldı ve maalesef en başa döndük.

280 gün ölüm orucu tutan da var, 2 gün sokağa çıkma yasağı var diye hem kendini, hem etrafındakileri, hem de sağlık çalışanlarının emeklerini umursamayıp çekirdek kuyruğuna girenler de… Durum ortada, tablo vahim!

‘Peki bu sokağa çıkma yasağı uygulanacak madem, neden sabahtan haber verilmedi?’ diye soranlar var. Şayet sabah verilseydi bu karar, gerçekten şu keşmekeşi görmeyeceğimizi düşünüyor musunuz? Biz şu tabloya 2 saat katlanamadık, hala hayıflanıyoruz, şaşırıyoruz. Bir de bu haber sabah verilseydi siz seyreyleyin gümbürtüyü! Trafik sıkışıklığı ve kazaları, talan edilmiş market rafları, dün izlediğimiz ekmek kavgasının nicelerini ve son kertede heyula gibi yükselen korona artışını hayal bile edemiyorum. İyi ki böyle olmamış çünkü bırakın bu aymazlık 2 saat ile sınırlı kalmış olsun, daha fazlasını Korona bile kaldıramazdı!

Ancak! Şu soruyu bir sormak lazım! Dün geceki bu cahilliğe zemin hazırlayanlar, hiç mi yadırganmayı hak etmiyor? Biraz da yanlış uygulanan bir süreç yönetimi ile şu manzaraya sebep olan aklı, yani iradeyi konuşmak gerekmez mi?

Çünkü bu sorumsuzluğu bugün konuşmazsak, yarın daha vahim sonuçlar olabilir.
Oyuncu Will Rogers şöyle der: “Herkes cahildir ama farklı konularda”. Dün gece sadece insanların cehaleti ile karşılaşmadık, dün gece, sokağa çıkma yasağını yeterince iyi yönetemeyen bir irade ve sonucunda panik olmuş bir halk ile de karşılaştık. Faturası ağır olacak gibi duruyor. Yani,

Haftalarca süren karantinanın, 2 saatte mahvolmasını izledik dün gece…