Samsun Son Haber

THE ECONOMIST 2020 KAPAĞI GERÇEKLERİ

Samsun Son Haber

1843’den bu yana okuduğumuz İngiltere menşeli The Economist dergisi, sıradan bir dergi olmanın ötesinde, her bir yeni yılın hangi olaylara gebe olduğunu ve bizi nelerin beklediğini gösteren semboller ve subliminal mesajlarla dolu. Bu derginin en büyük özelliği derginin finansörleri olan Rotschild ailesi! Bu ailenin Dünya düzeninde savaşların çıkmasından tutun ülke ekonomilerinin sil baştan düzenlenmesine kadar ne kadar etkin olduğundan bahsetmeye gerek yok. Kısacası onlara ‘Üst Akıl’ da diyebiliriz. İşte bu dergiRotschild hanedanlığının gölgesinde planlanmış gerçekleri her yıl başında okuyucularına sunuyor. Bu mesajları görmek ve anlamak için ne bir teorisyen, ne bir Baba Wanga, ne de bir Hawking zekasına sahip olmamıza da gerek yok.

 

Peki şimdiden verdiği mesajların çıkmaya başladığı 2020 kapağı bize neler anlatıyor?

 

Dergi kapağına bakarsanız bir göz keskinlik testi tasarımı görürsünüz. Harfler yukarıdan aşağıya, büyükten küçüğe doğru ve bitişik formda basılmış. Dergi adeta‘Siz ancak bizim size gösterdiğimiz kadarını görebilirsiniz’ der gibi. Nitekim derginin eski editörü“10 yıl içinde dünyada büyük değişiklikler olacak” demişti.

 

Dergi kapağının en üstünde büyük punto ile ‘THE WORLD IN 2020’ yazıyor yani 2020 yılında Dünya. Olacaklar başlatılıyor anlatılmaya ancak 2020 yılının ilk 20’si kırmızı ikinci 20’si yeşil ile yazılmış. Bu, her bir detayı ince ince hesaplanarak tasarlanan dergi kapağı için elbette bir tesadüf değil. Bu tasarımın1.yorumu; 2020 yılının ilk yarısının kırmızı renginden sebep zor ve çetrefilli, ikinci yarısının ise kolay geçeceği görüşü.2.yorumu; İran bayrağını sembolize etmesi ki nitekim 2020 yılında İran’ı sivri çıkışlarıyla daha çok siyaset sahnesinde göreceğiz.3.yorumu; Salgın hastalık! Nitekim renk körü insanlar kırmızı ve yeşil renklerini sarı renkte görürler. Sarı ise renk sembolizminde ‘hastalık’ anlamına gelir. Hani şu gemilerde karantinayı gerektiren salgın bir hastalık olduğunda sarı renkli bayrağın çekilmesi örneğindeki gibi! Nitekim bu salgını tüm dünya acı bilançolarla yaşamaya başladı bile, adı ise Corona!

 

2020 sayısından hemen sonra‘TRUMP’GELİYOR. Trump biliyoruz ki Rotschild ailesinin başını çektiği küresel sermayeyi elinde tutan elit gruba karşı bir zafer kazanarak Amerika başkanı oldu ve Pentagon merkezli Amerika derin devletini arkasına alarak bu zaferini sürdürmeye devam ediyor. Ancak 2020 Kasım ayında Amerika’da yeni bir seçim yaşanacak. Bakalım bu 2 güç çekişmesinde başkanlık koltuğuna kim oturacak?

 

Trump’dan sonra‘BREXIT’ geliyor. Malumunuz İngiltere 2016’da aldığı bir karar ile Avrupa Birliğinden ayrılma kararı almış ve bir sansasyon vuku bulmuştu. Brexit bu sürece verilen isim ve öyle görünüyor ki bu karara bu yıl içinde bir nokta koyulacak ve Britanya bu yıl bu birliktelikten çıkacak ve artık Almanya büyük güç olacak.

 

Sonra‘AI’geliyor, yani ArtificialIntelligence; mealiYAPAY ZEKA. Bu yıl yapay zeka ile ilgili çalışmalar görülüyor ki önemini çok daha fazla arttıracak. Ancak insanlık bu gelişmeler karşısında kral mı olacak vezir mi?

 

‘TOKYO’ geliyor Yapay Zekanınhemen ardından. Tokyo 2020 yaz olimpiyatlarının gerçekleşeceği şehir. Bu olimpiyatların özelliği ilk kez 5G teknolojisinin kullanılacak olması. Nitekim Sloganları da ‘Geleceği Keşfet’!

 

Hemen sonra‘MARS’ geliyor. Mars deyince ilk akla gelen ElonMusk ve 2030 yılında Mars’ta bir şehir kurma planı. Ancak Mars aynı zamanda Roma ve Yunan mitolojisinde Savaş ve Kızgınlık Tanrıları anlamına geliyor. Ki bu yılın sanki oldukça zor geçeceğinin haberi veriliyor gibi…

 

Ardından‘CLIMATE’ yani su baskını, orman yangınları, göç, kuraklık, mülteci meselelerinin merkezi olanİKLİMgeliyor. Bu yıl bazılarına şahit olmaya başladık bile…

 

Ve sonra‘XI’ geliyor. Yani Çin başkanıXI JINPING. Kendisi‘Çin rüyasını gerçekleştireceğim’ derken halkını kandırmıyordu ki bugün ekonomik güçlerini ve Amerika’ya kafa tutmasını görünce bunu daha iyi anlıyoruz. Bu minvalde Çin, 2020’den sonra Dünyanın en büyük ekonomisi olacak.

 

‘RECESSION’ yaniEKONOMİK DURGUNLUK hemen sonra gelen kelime. Küresel anlamda yaşanacak ekonomik bir kriz bu yıl başlayacak. Bu mülahazaya istinaden Çin menşeli Korona Çin’e ciddi zararlar getirdi bile. Oysa Çin ekonomisi bozulduğunda bu tüm Dünyada ciddi bir ekonomik dalgalanmaya da neden olacak. Bu bağlamda her ülkenin gayri safi milli hasılası küçülecek.

 

Sonra‘MODI’ geliyor, hani şu Hindistan başkanıNARENDRA MODI. Kendisi göreve geldiğinde aşırı sağcı ve Hindu milliyetçisi olduğundan Pakistan ile zaten pamuk ipliğine bağlı olan ilişkileri hepten koptu ve bu yıl her iki ülke arasında bir savaş bekleniyor.

 

Ardından‘EXPO’ geliyor. Bu yıl Dubai’de gerçekleşecek olan Expo, ileri teknolojiye dair her şeye ev sahipliği yapacak. Açlığı giderecek süper pirince varıncaya kadar…

 

Ardından‘SDGS’ yaniSÜRDÜRÜLEBİLİR GELİŞMEYE İLİŞKİN GLOBAL HEDEFLER var. Bu yıl eğitim, toplum, sağlık, enerji, ekonomi alanlarında bu gelişmeleri yakından gözleyeceğiz.

 

Ve sonra‘BOND’ geliyor. Yani ÖLMEK İÇİN ZAMAN YOKfilmi. Bu filmin neden özellikle bu kapakta adı geçiyor? Çünkü bu film büyük değişim ve teknolojik tehlike temalarını işliyor ve başrolde İngiliz bir ajan ve İngiliz teşkilatına yapılan atıflar var. Bakalım bu filmde hangi mesajları okuyacağız?

 

Bu yıl Beethoven yılı olması hasebiyle‘BEETHOVEN’ıgörüyoruz peşi sıra. Hemen ardından ise kırmızı harflerle yazılmış‘VISION’yani Zihinsel Algılama anlamındakiVİZYON kelimesini. Avrupa’nın bu yıl belki Brexit süreci belki de bambaşka bir olay yüzünden kanlı bir sürece gireceği tahmin ediliyor.ArdındanAZ BİLİNEN ENFEKSİYON VE BAKTERİLERDEN KURTULUŞ HAREKETİ anlamındaki‘SBIO’kısaltmasını görüyoruz. Bu hareketin araştırdığı bir konu da buzulların erimesi ile ortaya çıkacak virüsler. Bu yıl bu konuda bilinç artacak gibi.

 

Sonra‘BIODIVERSITY’yaniBİYOÇEŞİTLİLİK geliyor. Yeni melez türlerin oluşturulmaya çalışılması, doğal felaketler, Güneş’in gittikçe ısıtmaya başlaması bu yıl daha bir önem kazanacak.

 

Ardından‘RAT’geliyor. YaniFARE. Veba hastalığı denildiğinde bu salgını yayan farelere özellikle bir atıf var. Bir de 2020 yılı Çin’de Fare Yılı!

 

Sonra‘NPT’geliyor. YaniNÜKLEER SİLAHLARIN YAYILMASINI ÖNLEME ANLAŞMASI. Hani şu İsrail, Pakistan, Güney Sudan ve Hindistan’ın imzalamadığı ve Kuzey Kore’nin ise çekildiği anlaşma! 2020’de bu konu gündemde sert fırtınalar estirecek gibi… Çünkü hemen ardından‘WAR’yani SAVAŞ kelimesi geliyor. Virütik bir savaş mı, Teknolojik bir savaş mı ya da nükleer ile mi alakalı, bekleyip göreceğiz…

 

Hemen sonra‘REN’geliyor yani Huawei firması Ceo’su ve kurucusuREN ZHENGFEI.Huawei firması 2018’de Apple şirketini geride bırakmış bir firma ve Dünyadaki 2. en büyük telefon üretici firması. Ancak burada dikkat edilmesi gereken Ren’in ‘cloud’ yani bütün özel bilgilerimizin yer aldığı ve depolandığı ‘bulut sistemi’ ile ilgili yaptığı çalışmalar. Buna dikkat çekilmek istenmiş olabilir.

 

Hemen ardından bu yıl ölümünün 500.yılı olan ünlü ressam ve mimar‘RAPHAEL’ geliyor. Sonrasında ise Kırım Savaşında İngiliz askerlerini İstanbul’da tedavi eden ünlü hemşire‘NIGTINGALE’ ismini görüyoruz. 2020 yılı aynı zamanda ‘Hemşireler Yılı’

 

Ve son kelime ki özellikle sona bırakılmış gibi;‘RUSSIA’! Rusya ile geçmişte yaşadığımız Osmanlı-Kırım Savaşı ve o Kırım Savaşında etkin rol oynayan Nightingale art arda… Tesadüf değil gibi. Bakalım Rusya ile ilgili ne sürprizler çıkacak?