Samsun Son Haber

ÜNLÜLER DÜNYASI İLE ELAZIĞ DEPREMİ TEMALI 5 HAYAT DERSİ

Samsun Son Haber

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da yaşanan 6.8 büyüklüğündeki ibretlik depremden sonra bilanço oldukça üzücü oldu maalesef. Şu ana kadar 39 kişi hayatını kaybetti, 76 bina yıkıldı, 645 tanesi ise ağır hasar aldı.

 

AFAD ise, sadece teknik anlamda değil, yürekleri titreten ve insan olmanın en büyük karinelerinden biri olan merhamet duygusunu iliklerimize kadar hissettiren profesyonel bir arama kurtarma çalışması yaptı o akşam ve hala da geceyi gündüze katarak çalışmaya devam ediyor bu koca yürekli ekip. Ne yazık ki an itibariyle enkaz altında kalan 3 kişi olduğu biliniyor.

 

Dualarımız, parasal yardımlarımız, malzeme desteğimiz ülke çapında öyle güzel yapıldı ki, tüm Dünya örnek bir kenetlenmeye şahit oldu. Bütün siyasi partiler, farklı görüşler, türlü dernekler bir çatı altında toplandı uzun bir zaman sonra. Bir de hepimizin çok iyi tanıdığı, bildiği, televizyon ve sosyal medya ile evlerimize misafir ettiğimiz, yakından takip ettiğimiz ünlü camiası var.

 

Onların bu süreçte verdikleri tepkileri bilmek bir anlamda önemli. Çünkü onlar aynı zamanda çocuklarımızın da abisi, ablası hatta idolü. Ve süzgeçten geçirirken zararlı ve tehlikeli görsel ve videoları, subliminal mesaj içeriklerini, sosyal medya kahramanlarından, ünlü camiasından da dersler çıkarın. Çıkarın ki çocuklarınız o kişilere sizden önce ulaşıp da yanlış fikirlerini benimseyip içselleştirmesin.



Peki bu süreçte ünlüler dünyasından 5 hayat dersi çıkarmamız gerekse bunlar ne olurdu?



1. Berna Laçin Vakası; Depremde henüz 5 yaşındaki bir çocuğun kanlar içinde kurtulmasını izledik. Sonra 13 yaşındaki bir çocuk daha. Sonra bir babanın çocuğuna siper olup can vermesini duyduk, irkildik, ağladık. Tam bir can pazarı izlerken gözü yaşlı ve örnek bir kenetlenme görürken, şu ambiyansta bir eleştiri okuduk. Laçin: “Hop güncelleme…6.5…

 

Biliyosunuz bir dereceden sonra o ilde vergi filan depremden dolayı muafiyet alıyor” diye talihsiz ve amiyane tabirle saçma bir paylaşım attı ortaya. Bu olay şu 2 atasözümüz ile özetlenebilir sanırım; “Kasap et derdinde, koyun can derdinde!” ve “Terazi var, tartı var; her şeyin bir vakti var” Yani; millet kızını, oğlunu, annesini, babasını, komşusunu bir daha göremeyecek olmanın perişanlığını yaşadığı o küçük kıyamette, emin olun o can korkusuyla ah devlet keşke şu tedbiri alsaydı, inşallah Elazığ’a vergi muafiyeti gelir de rahat ederiz diye geçirmedi aklından. Kızım nerde kızım, önce onu kurtarın, komşum aşağıda nefesi daralıyor diye inlediler o korkunç gecede. Bu vakadan çıkacak 1.ders; HERŞEYİN DOĞRU BİR ZAMANI VARDIR!


2. Demet Akalın Vakası; Kendisi sosyal medya hesabından “Ben kamyonetimi tuttum. Üsküdar belediyesinin tırına teslim ediliyor, uyuyan dostların canı sağ olsun” diye bir paylaşım yaptı. Ardından bazı kişiler tarafından linç yedi. Yaptığın iyiliği gösteriyorsun, ne kadar riyakarsın, reklam peşindesin, İslam’da bunun yeri yok, sen nasıl Müslümansın vs… Bazı vatandaşlar zaten bayılıyor İslam üzerinden caka satmaya! Ancak Bakara Suresi 271.ayetin ilk kısmı şöyledir; “Sadakaları açık olarak verirseniz bu ne güzel!”, devamı ise birazdan. Bu ayet en basit tabirle ne mesajı veriyor biliyor musunuz? İyiliği teşvik edip örnek olmaksa niyet ve bu gerçekleşebiliyorsa hayır hasenatı açıktan yapmanın çok güzel bir davranış olduğunu, hemen fesatlık düşünmememiz gerektiğini aksine örnek almak gerektiğini öğretiyor! Bu vakadan çıkacak 2.ders; İYİLİĞE TEŞVİK ETMEK İÇİN HAYRIN AÇIKÇA YAPILMASINDA BEİS YOKTUR, ÖVÜLECEK TÜRDENDİR!

3. Tarkan Vakası; Tarkan sosyal medya hesabından hiçbir duyuru yapmadan, gizli saklı 100 bin TL bağışladı AFAD’a. Bu örnek davranışından sonra pek çok vatandaş da harekete geçti. Şimdi dönelim Bakara Suresi 271.ayetin devamına; “Şayet onu yoksullara verirken gizlerseniz bu sizin için daha da hayırlıdır ve sizin bir kısım günahlarınızı düşürür. Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” Bu ayet aslında gizli verilenin daha hayırlı olduğunu neden bize öğütler? Çünkü açıktan vermek çok takdir edilesi olduğu halde büyük de bir risk taşır; RİYA! Yani temkinli olmak, nefsini bu konuda dizginlemek çok zor olabilir. İşte o zaman yaptığın iyilik de toz buz olabilir. O yüzden gizli vermek hem kolaydır, hem riski azdır. Bu vakadan çıkacak 3.ders; İYİLİKLERİ GİZLi ŞEKİLDE YAPMAK EFDALDİR!


4. Acun Vakası; Acun Ilıcalı Elazığ için Tv8’de düzenlediği yardım kampanyasında 60 milyon TL’yi geçen rekor bir bağış topladı, hala da bağışlar devam ediyor. Ki bu canlı yayında yapılan yardımlar arasında bir Türkiye rekoru oldu! Tek kelime ile alkışlanası! Her ne kadar Türkiye’nin pek çok konuda dejenere olduğunu içimiz acıyarak izlesek de, merhamet ve yardımseverlik duygularımızın hala ve hala ne kadar diri olduğunu sevinerek gördük dün akşam. Bu vakadan çıkacak 4.ders; BİR HAYRIN YAPILMASINA YOL GÖSTEREN ONU YAPAN GİBİDİR!


5. Emine Kuştepe Vakası; Bu vakayı özellikle en sona sakladım. O görüntüleri izlerken nasıl da içimize bir ürperti geliyor, gözlerimizden yaşlar boşalıyor ve şunu hatırlıyoruz. Bir insan hayatı kurtarmak ne kadar zor ve ne kadar da değerli! Bütün Türkiye en çok bu kahraman kadını konuştu belki de. Emine Kuştepe bir UMKE sorumlusu, yani Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinden. Kendisi göçük altında çocuklarıyla birlikte kalan Azize hanıma şunları söylerken, o an tam anlamıyla dondu herkes. “Sen güçlü bir annesin ve sen şu an oradaki herkesin annesisin!” Düğümlendi boğazlarımız resmen ve bir yumruk oturdu adeta. Bir anne çaresizce evlatlarıyla göçük altında ve ona motivasyon sağlayıp sakinleştirmeye çalışan ve kurtaran Emine Kuştepe, tam 8 kişinin hayatını kurtardı ve bize çok güzel bir ders bıraktı. İşte bu vakadan çıkacak 5.ders; HER KİM BİR CANI KURTARIRSA BÜTÜN İNSANLARI KURTARMIŞ GİBİ OLUR!(Maide/32)

Başta Elazığ halkı olmak üzere hepimize geçmiş olsun ve kayıplarımız için tüm Türkiye’nin başı sağ olsun…