Samsun Son Haber

RÜZGARI DİZGİNLEYEN ÇOCUK

Samsun Son Haber

Yıllar önce küçük bir ülke teknolojiden uzak, bilgisayar ve internetten bihaber, ağır bir fakirlik içinde yaşamlarını sürdürürken, amansız bir kıtlık baş göstermiş ve sarmış bütün bir ülkeyi birden.

 

O ülkede yaşayan ortaokullu siyahi bir çocuk ise, kuraklık yüzünden susuzluğu ve açlığı iliklerine kadar yaşıyormuş ailesiyle… Köyündeki insanlar ve hayvanlar bu açlıktan o kadar muzdaripmiş ki, ölümler bile başlamış art arda, çocuk ihtiyar demeden… Köy halkının morali bozuk, umutları bitmiş, ne yapacağını bilemez haldeymiş. İnsanlar mahsulü çıkartamadıklarından satış da yapamamışlar.

 

Tıpkı bu ortaokullu çocuğun ailesi gibi… Zaten zor geçinen aile, bu süreçte parasızlığın içinde tutunmaya çalışmışlar hayata. Önce öğün sayılarını 3’den 1’e düşürmüşler, susuzluğun kavurduğu topraklar bile küsünce hayata, ellerindeki az bir parayla devletten buğday satın almışlar.

 

Hırsızlar ambarlarındaki buğdayları ve mısırları çalınca, hepten aç kalmışlar. Bu arada yıllık yaklaşık 450 Lirayı bulan okul masrafını ödeyemeyince aile, okuldan atılan çocuğunu mecbur tarlalarda çalıştırmış, evin gelir götür işlerini yaptırmış ve hayat bir müddet tüm olumsuzlukları ile böyle akıp gitmiş.


Ortaokullu çocuk ise şöyle anlatacaktı o anları; “Açlık yüzünden okulu bırakmam gerekti. Babama baktım ve o kuru tarlalara baktım. Böyle bir geleceği kabul edemezdim. Bu yüzden öğrenebilmek için gerekli olan her şeyi yapmaya karar verdim. ”


Çocuk okuldan atılmış olsa da, şartları zorlayarak okul kütüphanesine gitmeyi koymuş kafasına. Kütüphanede bir kitap gözüne ilişmiş. Kitabın adı ‘Enerjiyi Kullanmak’. Çocuğun aklında ders kitabında gördüğü Rüzgar Gülünü yapmak varmış. Bu kitapta da bu rüzgar gülünü yapmak için gerekli bilgiler…


Ortaokullu çocuk ise şöyle anlatacaktı o anları; “Okulu bıraktıktan sonra, kütüphaneye gittim, bir kitap aldım ve okudum. Bu kitaptan rüzgar tribünü yapmak için bilgiler edindim. Denedim ve yaptım!.”



Kendisi rüzgar gülünü yaparak hem elektrik üretmek hem de üretimden düşmüş arazilerine sulama yapılmasını istiyordu. Bu köy halkı olarak yaşadıkları kıtlığa karşı iyi bir çözümdü.

 

Ancak malzeme temini oldukça zordu. Çünkü köy halkı bir lokma ekmeği hesap ederken, hayvanlar açlık ve susuzluktan telef olurken, rüzgar gülü için temin edilecek malzemeler nasıl ve nereden bulunacaktı ki? İşte burada zeka ve özgüven devreye girdi ve bu çocuk hurdalıklara, çöplüklere gitti, rüzgar gülü için kullanabileceği malzemeleri o sıcağın altında bulmaya çalıştı.

 

Ve bir traktör fanı, amortisör, pvc borular, bisiklet iskeleti ve bisiklet dinamosu bularak, sonunda bir rüzgar gülü yapmayı başardı. Rüzgar gülünün pervanesi döndüğünde köy halkı heyecanlı bir şekilde bekledi ve bir ses duydular.

 

Su sesi! Tarlalarına doğru oluk oluk akan su sesi! Halkın sevinç çığlıkları ve mutluluğunu tahmin etmek bile yüzde bir tebessüm oluşturuyor ancak 2019 yapımı "The Boy Who Harnessed the Wind" yani “Rüzgarı Dizginleyen Çocuk” filminde bu sahneye bizzat eşlik ettiğinizde, ağlayabilirsiniz bile...

 

Nitekim yine aynı isimle kitabını da bulabileceğiniz bu hayat hikayesi, New York’da Bestseller olmayı çoktan başardı. Bu hayat hikayesinin bir çok ödül almış belgeselini ise internette bulabilirsiniz.

Bu çalışmaları sırasında kendi annesi dahil bütün köy halkı kendisine delirmiş bu çocuk! dese de, babası onu azarlasa da, insanlar dalga geçse de yapabileceğine inanmış ve henüz bu 14 yaşında olan bir çocuktu anlattığım.

 

O yaşta, o coğrafyada, o kültürde bu inanç ve özgüven takdire şayan değil mi? İnsanlar telefonlarını bile şarj etmek için bu çocuğun evinin önünde sıra olmuşlar! Tarlalar sulanmış, ekip biçmişler, evlere içme suyu taşınmış, kıtlık ortadan kalkmış. Nereden nereye…


Şimdi 32 yaşında olan bu Ortaokullu çocuk, bu başarısı için şöyle diyor: “Denersem yapabilirim, düşüncesiyle yola çıktığımda henüz 14 yaşındaydım. Yaşadığımız bölgedeki kıtlık artık dayanılmaz olmuştu ve etrafımdaki insanlar teker teker ölüyordu. Buna bir son vermeli, en azından denemeliydim. Çevremdeki insanların, hatta ailemin bile bana deli gözüyle bakmasını hiç umursamadan sadece amacıma odaklandım. Ve başardım da!”


2007 TED Küresel Üye ödülünü alan, Daily Times ve pek çok yerde makalesi yayınlanan, Wall Street Journal’a konuk olmuş, hayatı kitaba ve filme konu olmuş, icatları Chicago Bilim ve Endüstri Müzesi’nde sergilenen William Kamkwamba’nın kısa hayat hikayesini okudunuz. Hepimize ilham vermesi dileğiyle…