Samsun Son Haber

ELEKTRİKLİ ARABALARA MİLLİ BİR SOLUK; TOGG

Samsun Son Haber

Genellikle negatif eleştirilerin hakim olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hemen her yenilik olumsuz taraflarıyla irdelenip sofraya getiriliyor. Bunlardan nasibini alan bir yenilik de Togg yani Türkiye’nin ilk elektrikli otomobili.

 

Bu yeniliği siyasi partiye, şahıslara hamletmeye çalışanlar olsa da, yine de pozitif eleştiriler, tebrikler ve kutlamalar da bir hayli fazla... Gelelim şimdiki adıyla Togg olarak çıkartılan ancak 2020 de gerçek markasına kavuşacak olan Türk işi yeni bir kilometre taşına… Togg’un açılımı; Türkiye Otomobilciler Girişim Grubu. Yani yerli otomobilimizi yapan şirketin ismi. Aracın markası ise yakında gireceğimiz yeni yılda belirlenecek.



Ar-ge çalışmaları yaklaşık 2 yıl süren yerli otomobilimiz için beklenen tasarım nitelikleri, aracın güçlü bir kediyi andırması ve heybetli olmasının yanında sade, keskin ama saldırgan olmayan bir duruşunun olmasıydı. Bu beklentileri doğru bir şekilde tasarıma yansıtan ise aslında bir İtalyan firma olan Pininfarina. E nerde kaldı bu otomobilin yerelliği diye hemen yıkıcı bir eleştiri yapmadan önce sakin olun. Zira fikri ve sınai hakların hepsi ülkemize ait ve otomobilde kullanılan tüm parçalar!

 

Ayrıca bu tasarım ekibinde Mercedes, Peugeout, Volkswagen marka arabaların tasarımlarında etkin rol oynamış çok yetenekli bir isim var; Murat Günak. Bunun dışında Türk tasarımcı ve mühendis pek çok uzman kişi de arabanın tasarımında rol oynadı… Zaten yerli otomobil çıkartacağız diye, alanının en iyilerinden bazı isimler Türk değil diye, bu projede onlara yer vermemek mantıksız olmaz mıydı? Nitekim Tesla örneğini verirsek; Tesla araba markası Sırp kökenli bir bilim adamı olan Nikola Tesla’dan geliyor.

 

Oysa şu an şirketin sahibi Elon Musk bir Güney Afrikalı. Bütüncül bakmak gerekirse etiketlere değil yeteneklere odaklanmak daha akıllıca olmaz mı?



Anadolu holding, BMC, Zorlu holding, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Turkcell, Kök Grubu gibi büyük şirketlerin bir araya gelmesiyle oluşan milli aracımız, pek çok yenilikçi ve beklenenin üzerinde bir donanıma sahip.

 

Togg bir elektirikli araç olduğundan hem aracın içi, hem de aks mesafesi, içten yanmalı motorlu araçlara göre çok daha geniş. Çıkıntılı olmayan dümdüz kapı kolları, cam açma-kapama düğmeleri, dikiz aynaları ise alışık olmadığımız bir dizayna sahip. Aracın iç ve dış tasarımında, hem Doğunun dinamik akışını hem de Batının durağan akışını göstermek isteyen firma, bu karma konsepti kararında sergilemiş. Aracın ön bölümündeki havalandırma sisteminde lale motifi ve kapı iç kısmındaki Selçuklu motifleri Doğu temasını yansıtırken, araç içindeki mavi led iç aydınlatma ışıkları ve şoför koltuğundan başlayıp, ön tarafta oturan yolcunun önüne kadar uzanan dev ekranı ise bir uçak kokpitini andırıyor ve Batı temasını yansıtıyor.

 

Ayrıca bu özellikler C segmentindeki bütün araçlarda var yani opsiyon değil. Sedan, Suv ve Hatchback modelleri haiz olan Togg’un; şu an için ön siparişi yok. Toplam 5 model çıkacak olan aracın, Sportif, Klasik ve Elegance versiyonları da 2022’nin son çeyreğinde hazır olup satışa sunulacak.



Yerli otomobilimizin 2 motor seçeneği var. Tek motorlu modeller 200 beygir ve 0-100 kilometrede 7.6 saniye hızlanma , 400 beygirlik çift motorlular ise 0-100 kilometrede hızlanması sadece 4.8 saniyeyi bulacak.

 

Ki bu değer benzinli veya dizel araçlarda 9 saniyeyi bulabiliyor. Ve bir de hızla alakalı son bilgi; araçların hız limiti 180 ile sınırlı! Çok merak edilen menzil özellikleri ise; tek bataryalı otomobillerin menzili 300km iken, çift bataryalıların menzili 500km. Yani eğer tek bataryalı bir modeli tercih etmişseniz, her 300km de bir, aracın pilini şarj etmeniz gerekiyor.

 

Tıpkı cep telefonlarını şarj eder gibi. Şarj süresi ise %80 dolum için sadece 30 dakika. Bu bağlamda önümüzdeki 2 sene içinde pek çok şarj istasyonları da açılacak.

 

Fiyat aralığı hakkında da herhangi bir açıklama yapılmayan elektrikli otomobilin, tahmini satış bedelinin 165.000TL den başlayacağı öngörülüyor.

Aracın bir diğer görülmemiş özelliği de Holografik Asistan Teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde navigasyon ve yol detayları direkt göz bebeğine ışınlar ile iletilecek.

 

Ve siz camda açılacak bir hologram ile bu detayları gözünüzü yoldan ayırmadan görebileceksiniz. Ki bu özellik Dünyada bir ilk! Otonom sürüş teknolojisine de sahip olan Togg’da, eliniz direksiyona değmeden arabayı yönlendirebileceksiniz mesela araç kendi kendine trafikte dur kalk yapabilecek.

 

Aracın bir diğer heyecan verici detayı ise akıllı evler ile entegrasyonu. Örneğin evinizin ısı değerini değiştirmek istiyorsunuz, eve varmayı beklemeden, araba ile senkronize olmuş akıllı evinize araç üzerinden komut göndererek evinizin ısı değerini değiştirebiliyorsunuz.

 

Aynı zamanda internete bağlı olan araç için arada araç güncellemeleri de gelecek ve haberimiz bile olmadan araç kendini internet ile güncelleyecek. Böylece sürüş kalitesi ve donanım özellikleri artabilecek.



Otomobillerin bilgisayarlaşmaya başladığı bir dönemdeyiz artık. Teknoloji çıtası yerli otomobilimiz ile epeyce yükseldi.

 

Nitekim yerli otomobilimiz araba fuarlarında değil teknoloji fuarlarında görücüye çıkacak. Çünkü Şirketin Ceo’su Mehmet Gürcan Karakaş, bu aracın yürüyen bir bilgisayar olduğunu ve teknoloji fuarlarına yakışacağını söylüyor ve ekliyor: ”Kimse Türkiye’den teknolojinin en üst seviyesinde bir ürün beklemiyor ama yapacağız, şaşırtmak için yapacağız” 2021’de Bursa’da kurulacak fabrika ile yıllık 175.000 üretim hedefleyen firma, tam anlamıyla Türkiye’nin gururu oldu.

 

Türkiye’de böyle açılımların ve teknolojik ilerlemelerin hız kesmeden ve artarak devam etmesi umuduyla. Aracımızın yolu açık olsun.