Samsun Son Haber

BAŞARILI OLMAK İÇİN SİHİRLİ KELİME; HAYIR!

Samsun Son Haber

Hayır demek ne zor değil mi? Hayır dersem karşımdaki kırılır mı, yanlış anlaşılır mıyım, arkamdan konuşulur mu, uyumsuz mu olurum, muhalefetçi etiketi yapışır mı alnıma?  Bu sorular uzarken bir de korkarak şu soruyu sorarken buluruz kendimizi: ya bir daha böyle bir fırsat ayağıma gelmezse? Ama asla bu fırsatı yaratmayı düşünmek istemeyiz çünkü zordur ve zor olanı tabiatımız gereği sevmeyiz, kaçarız. Hal böyleyken evet demek işleri hızlandırır, akışa uyarız, bir patırtı çıksın istemeyiz. Aradığımız kelime yenilik ancak hayır demedikten sonra hayatta yeniliğe yer yok…

Steve Jobs Apple şirketini 20 yaşında evinin garajında kurup bugünkü devasa haline getirirken, başarılı olmanın kitabını yazdı desem abartmış olmam. Bize, çekindiğimiz, kimi zaman aykırı olabiliriz endişesiyle söylemekten kaçtığımız, basit mi basit bir kelime öğretti zirveye çıkarken. Hayır!

Son derece kısa ve net, kestirmesiz, sadece ve sadece, hayır!

Kendisi 1997 yılında Apple’ın düzenlediği bir konferansta hayat dersi niteliğindeki şu cümleleri söyledi;  “İnsanlar odaklanmanın, odaklanılmak istenen şeylere evet demek anlamına geldiğini sanıyor. Aslında bu anlama gelmiyor. Var olan 100 iyi fikre hayır demek anlamına geliyor.Yenilikçilik, 1000 şeye hayır demektir.

Yanlış fikirleri bir evet ile hayatımıza katmak, bizde hem enerji israfı hem de özgüvensizlik yaratabilir. Asıl odaklanmamız gereken konudan farkında olmadan gittikçe uzaklaşmış oluruz. Yanlış mecrada yorulup tükenirken, belki de en kötüsü yaptığımız işte tatmin olamayız. Dolayısıyla mutlu olmayız. Bu yanlış iş seçimi olabileceği gibi, hayatımıza kabul ettiğimiz yanlış insanlar için de geçerli…

Cevap verirken direk hayır demek çok mu kaba geldi? O halde hayır demeden, hayır diyebilmenin yollarını arayın. Örneğin; hayır demek yerine, ‘şu an hazır hissetmiyorum’, ‘biraz düşünmem lazım’ ya da ‘şu an bu benim önceliğim değil’ gibi cümlelerle, karşı tarafın ‘yardım etmeye çalışıyoruz, yine bildiğini okuyor’ çıkarımını önlemiş olursunuz.

Hayır demek size kendinizi özgür hissettirir. Kontrolün kimde olduğunu hatırlarsınız, böylece kendinize saygınız ve özgüveniniz artar. Daha çok saygı görürüsünüz. Başkalarının gözünde sabitlenmiş ‘kolay lokma’ imajınız veya ‘zaten cepte’ etiketiniz toz duman olur. Unutmayın; her şeye evet diyen bir insan hor kullanılmaya, yedekte tutulmaya ve günün sonunda vazgeçilmeye mahkumdur.

Hayır demek bir fırsatı kaçırmak demek değil! Yeni fırsatlar ile tanışmak, enerjini sana uygun olan ve seni mutlu eden bir işte değerlendirmek, seçici davranarak doğru adımlar atmak, zaman tasarrufu yapmak demek!

Başarılı olmak için asıl marifet; klasiklikten uzak durarak tekdüze sisteme karşı çıkmak, asi olmak, risk almak, farklı düşünebilmek, biraz uyumsuz, biraz çılgın olmak, hatta sevdiğin ve istediğin konuda deli bile olmak. İşte tüm bu isyankarlıkları yapabilmek için tek bir kelime yeterli. Hayır!