Mehmet Yılmaz

Akademi Açılışı ve A Milli Maç Üzerine

Mehmet Yılmaz

Samsun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 günü gelip, milli mücadelemizi başlattığı ve bu anlamda bir nevi milli mücadelemizin hem ilk adımını hem de altyapısını oluşturduğu şehir olarak haklı bir gururun sahibi ve mirasçısıdır.


Çok ciddi bir futbolcu potansiyeline sahip olan ülkemizde, bizlerin en önemli sorunu bu potansiyeli toparlayıp, doğru ve akademik bir eğitimle üst gruplara ulaştırma konusunda yaşanıyor. Türkiye bir futbol ülkesidir bu kesin ama bu futbol ülkesinde sayıları az olan futbol şehirleri vardır. O şehirlerden birisi ise Samsun'umuzdur. Samsun denince akla gelen şey ise elbette kırmızı beyazlı renkleriyle Samsunspor'dur.

Şehrimizin takımı olan Samsunspor'umuz, armasında Atatürk'ü taşıyan tek spor kulübü olarak, başarılar ve kupalar bakımından değilse bile arma farkıyla ülkenin en önemli futbol takımıdır. Kökleri 1927'ye dayanan, 1965'te profesyonel futbol şubesini açan Samsunspor, Karadeniz bölgesinin ilk Süper Lig takımı, Balkan Kupası'nın son sahibi olarak, otuz sezon boy gösterdiği Süper Lig'de lig üçüncülükleri yaşayarak, gol kralları çıkararak, ülkemizi Avrupa'da temsil ederek, 20 Ocak 1989 günü geçirdiği kazada futbol şehitleri vererek ve Milli Takıma çok sayıda oyuncu göndererek Türk futboluna damgasını vurmuştur. Ancak Samsunspor'u farklı kılan en önemli özelliklerinden birisi de Türk futboluna kazandırdığı yıldızlar olmuştur. Altyapısından çıkardığı ya da genç yaşta alt lig takımlarında keşfettiği yıldızlar uzun yıllar boyunca Türk futboluna hizmet etmiştir. Temel Keskindemir'den başlayan ve Hasan Şengün, Tanju Çolak, Celil Sağır, Serkan Aykut, Cenk İşler, Ercan Koloğlu gibi altyapı kökenli oyuncuların yanında Fatih Uraz, Ertuğrul Sağlam, Tümer Metin, İlhan Mansız gibi keşfedilmiş yıldızlarıyla Türk futbolunun futbolcu fabrikalarından olan Samsunspor altyapısı son yıllarda bambaşka bir çehreye bürünmüştür.

Eski başkanlardan İsmail Uyanık dönemlerinde başlayan bu çalışmalar mevcut başkan Yüksel Yıldırım'ın yoğun çabaları ve şehir dinamiklerinin destekleriyle bugün Mustafa Kemal Erkanat Futbol Akademisi'ne dönüşmüş durumda. Modern bir futbol akademisinde olabilecek her şeyi bünyesinde barındıran bu tesis sadece Türk futboluna değil, dünya futboluna damgasını vuracak yıldızların ilk yuvası olacaktır. Açılışı yapılan futbol akademisi Samsunspor'un geleceği olmalıdır.

Alt yapı demişken söz Arda Güler'e getirmem lazım. Henüz 18 yaşında olan bu delikanlıya ülkenin büyük bir kısmı gibi benim de büyük sevgim ve sempatim var. A milli takımımızın Galler'i 2-0 yendiği maç oynanırken arkadaşlarıma şunu söyledim: "Arda'nın harika bir kariyeri olacak. İnşallah ilk milli golünü Samsun'da atar." Dememin üzerinden beş dakika geçmeden fevkalade bir gol attı Arda.

Samsun'da yirmi yedi yıl sonra bir mili maç oynandı. Birkaç gün boyunca şehirden gelen görüntüler, fotoğraflar, Gallerli taraftarların hikayeleri? Hepsi çok güzeldi. Güzel şehrimiz, iyi bir ev sahipliği yaptı. Sonrasında stadımızı tamamen doldurduk ve milli takımımıza harika bir destek verdik. Tribünlerin çok büyük bir kısmı Samsunspor forması ve kırmızı beyazla doluyken, diğer takım taraftarları da vardı. Samsun, çevre kentlerin merkezi durumunda olduğu için, lokasyon bakımından bu gibi organizasyonlar için de elverişli bir yer. Yıllardır milli maç verilmeyerek, aday olunan Avrupa Şampiyonlarında yer verilmeyerek büyük bir haksızlığa uğradığımızı da kanıtlamış olduk.

Maçla ilgili teknik bir şeyler yazmak istemiyorum, çünkü her anlamda güzel bir akşam yaşadık. Tebrikler Samsun, tebrikler Milli Takım.