Arb. Av. Harun UYANIKOĞLU

6284 Sayılı Yasanın  Uygulaması ‘Koca’  Mağduriyetlerine neden mi oluyor?

Arb. Av. Harun UYANIKOĞLU


 6284 Sayılı  Yasa  da nedir ? diye düşündüğünüzü  duyar gibiyim.
 Bu yasanın adı   Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi  Yasasıdır.
Bu Yasa  Kadın cinayetlerini  ve  koca şiddetini önlemek için getirtildi  .Oldukça da başarılı oldu.
 Şiddet gören eşin yasadan yararlanması şöyle oluyor,     
Bu yasanın 5.maddesine göre Hakim , şiddet gören eşin talebi üzerine  diğer eşin   konuttan uzaklaştırılmasına,  belli mesafeye kadar konuta,okula işyerine yaklaşmamasına,telefon ile rahatsız etmemesine, karar verebiliyor, bu kararlar eşe tebliğ ediliyor , tedbir kararına  uymaz ise aynı yasa 6.maddesine göre     10 güne kadar hapse atılıyor 
Ancak son zamanlarda  bu yasanın uygulaması  özellikle boşanma  aşamasına gelmiş ailelerde evin erkek eşleri  için kabus olmaya başladı.
Bu yasanın suistimal edilen yönü , ‘’ kocam  bana  şiddet uygulayabilir . diye  talepte bulunması  yeterli oluyor, Polis veya Jandarma Karakol Amiri ,Aile Mahkemesi  başkaca bir araştırma yapmadan doğrudan  talep halinde böyle bir karar verebiliyor!
Boşanma aşamasında olan eşler ortada bir tehdit olmadığı halde sırf eşini mağdur etmek amacıyla mahkemeden talepte bulunup evden uzaklaştırma kararı aldırabiliyor.İtiraz halinde ise mahkemelerin itirazları  ‘tehdit ihtimalinin yeterli olması’ gerçeği karşısında genelde reddediyorlar.
Yaptığımız bir itirazda, müvekkil evden uzaklaştırma kararı almış,Evde yetişkin bir oğlu var.Müvekkilin eşi ile değil Oğlu ile sorunu var.Oğlu annesini yönlendirerek tedbir kararı alınmasına neden oluyor, müvekkilin evin yanında ayrı  bir yolu olan bahçesine gelip tarlada çalıştığını gören oğul karakola şikayette bulunup  üç gün  hapiste yatmasına neden oluyor, bununla da yetinmiyor, babadan kalma başka bir evde yaşayan müvekkilimizin burada barınmasını engellemek içinde tekrar şikayette bulunup o evden de uzaklaştırılmasını sağlıyor? Bu evde aslında kimse oturmuyor ,babadan kalma bağ evi , polisin kendisine bu evde de kalamayacağına dair ihtarı olunca sokakta mı ? yaşayayım diye feryat ediyor,  Sadece eşin takdirine bırakılan  bu tedbir hakkı anayasaya, hak arama özgürlüğüne  açıkça aykırıdır.MK.2 maddesi de dikkate alındığında kötüye kullanım iddiasının varlığı halinde mahkemeye araştırma yükümlülüğü getirilmeli, yakın zamanda bu yasanın uygulaması yeni mağduriyetlere yol açacaktır.Bu eksikliğin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğine dair görüşlerimi  siz okurlarımızın, değerli hukukçuların ve kamuoyunun takdirine sunarım.
                                  

 Sağlıcakla Kalın,
  03.10.2018
Arb.Av.Harun UYANIKOĞLU