Prof.Dr. Hüseyin Kalkan

Evrenin Gizemli Dünyasına Yolculuk - 1

Prof.Dr. Hüseyin Kalkan

Yoğun şehir ışıklarından arındırılmış, bulutsuz bir gecede gökyüzüne baktığınızda karşılaştığınız milyonlarca parlayan ışık noktalarının süslediği gökyüzünden etkilenmemek mümkün değil. O an aklımızdan neler geçiyor? Bazıları pırıl pırıl, bazıları sönük, bazıları büyük, bazıları küçük, bazıları yakın, bazıları uzak, sonsuz sayıda yıldız; gökyüzüne bilmediğimiz biri tarafından yerleştirilmiş avizenin ışık saçan kristalleri gibi, bize bakıyorlar.

Gece başka, gündüz başka renklere bürünen bu olağanüstü güzelliğe kimileri cennet demiş, ellerini açarak dua etmişler; yıldızlara dokunabileceğini sananlar gördüklerini, hissettiklerini tuvallere, senfonilere, romanlara, şiirlere yansıtmışlar; bilim insanları ise bu düzenin nedenlerini ve nasıl meydana geldiğini anlamaya çalıştılar.

Bu küçük parlayan ışık noktaları orada asılı olarak nasıl duruyorlar? Onlara ulaşılabilir mi? Görebildiğimizin ötesinde ne var? Kendi kendinize sormuş olduğunuz sorular büyük bir merak oluşturarak, farkında olmadan,  heyecan verici bir düşünceler dünyasına çekiyor bizleri.

Artık size evrenin gizemli dünyasında büyüleyici bir yol açılmış, merak duygularınız doyurulamayacak kadar artmaya başlamış ve kendi evreninizin sınırları hızla büyümeye başlamıştır.

Bu alandaki meraklarınız arttıkça kendi geçmişimizle, kimliğimizle ve geleceğimizle ilgili sorular sormaya devam ediyoruz.

Nereden geldik, nereye gidiyoruz?

Niçin varız?

İçerisinde yaşadığımız evren nasıl ve neden oluşmuştur?

Sonsuzluk varsa bu ne demektir?

Bu denli bir büyük yapının bizim oluşumumuz üzerinde bir etkisi var mıdır?

Evrende bizden başka birileri var mı?

Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını aramak insanda ürkütücü bir heyecan yaratıyor. Bazılarımız bu cevapları bilimsel yöntemlerle cesaretle araştırıp öğrenmeye çalışırken bazılarımız da kimi ön kabullenmelerle merak duygularını gidermeye çalışıyor.

Aslında bu tür soruları sorup bu sorulara cevaplar aramak inançlarımızın da oluşmasında bir temel oluşturdu. İnançlarımız ise içerisinde yaşamış olduğumuz toplumların kültürlerini çok büyük derecede etkilediği gibi bireylerin ve oluşturdukları medeniyetlerin geleceklerini büyük oranda etkilemeye devam ediyor.  

Evrenin gizemli dünyasına birlikte yapacağımız bu yolculukta zaman zaman bu sorulara farklı çerçevelerden cevaplar ararken, evrensel düşünceye doğru bir yolculuk yapacağız.

Saygılarımla

Prof. Dr. Hüseyin KALKAN

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi