Mustafa BİLİK

Akıllı kavşaklar akıl sağlığını bozuyor

Mustafa BİLİK

Seçimler yaklaşıyor malum. Belediyeler çalışmalarına her seçim öncesi olduğu gibi canhıraş biçimde başladılar.
Büyükşehir belediyesinin şuanda en çok etkili olan çalışması da Samsun'daki ana arterler üzerindeki kavşakların yeniden dizayn edilmesi.


Fakülteden bu yana hemen hemen her kavşak yeniden yapılıyor. Gördüğüm her ana cadde üzerine de EDS sistemi konacağı söylenen direkler dikiliyor.
Zaten Atakent'teki kavşak başta olmak üzere akıllı kavşakların Aselsan firmasına ceza garantili olarak yaptırıldığı biliniyor.


Ama Samsun halkının gündemine şuan en çok Liman kavşağındaki düzenlemeler girmiş durumda.
Malum 100. Yıl Bulvarı'ndan gençlik parkı yönüne gelen kavşak kaldırılarak Atatürk Bulvarı üzerine devasa bir ada yapıldı.


Bu ada 100. Yıl Bulvarı'ndan gençlik parkı yönüne gidecek trafiğin ve yine 100. Yıl Bulvarı'ndan Atatürk Bulvarı üzerinden Atakum yönüne gidecek olan tüm trafiğin yükünü taşıyacak


Elbette yapılan bu büyük ada Atatürk Bulvarı'nda seyrederken birden bire önünüze kütle olarak çıkıveriyor.


Öncelikle adanın bu kadar büyük yapılmasının nedeni elbette içinde daha fazla araç depolamak. Çünkü 100. Yıl Bulvarı üzerinden Atakum veya Liman yönüne gidecek araçlar önceki küçük adaya sığmıyor ve trafik keşmekeş bir hal alıyordu.


Fakat şimdi bütün sorunlar çözüldü mü?


Öncelikle daha önce 100. Yıl Bulvarı'ndan Gençlik Parkı yönüne doğrudan geçen ama şimdi ada etrafını tavaf etmeleri gereken 1. Hat dolmuş şoförleri ile konuştum.
İnanın onlar bu yeni sistemden yolları uzadığı halde çok memnunlar.
Çünkü kavşak boşaltmalı sistem sayesinde 100. Yıl Bulvarı'ndan gelen araçlar tek yeşil ışıkta ada etrafını dönebiliyor.


Fakat, Atatürk Bulvarı üzerinden Atakum ?Samsun veya Samsun Atakum istikametine gidecek araçlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil.
Trafiğin pik saatlerinde çok uzun süre yaşanan beklemeler şoförleri isyan ettiriyor.
Şuana kadar yazımda mevcut durumu paylaştım. Bundan sonra da olup biteni yaşayıp göreceğiz.


Malum mesleki deformasyon. Soru sormadan da edemiyoruz. Yapılanları eleştirmeyişim soru da sormayacağım anlamına gelmez. Değil mi?
1. Akıllı şehir için sayımlar ne zaman yapıldı? Pandemi döneminde yapılan sayımlara göre yapılan projeler hatalı sonuç vermiş olabilir mi?
2. Büyükşehir ulaşım dairesinde kaç tane ulaşım - trafik mühendisi var?
3. Büyükşehir trafik daire başkanlığı neden kapatıldı?
4. Ulaşım dairesinde ve trafik şubesinde çalışan yetki sahibi kimselerin bu konuda bir eğitimleri var mı?


Dediğim gibi eleştirmeyeceğim sadece sorgulayacağım bir yazı oldu. Çünkü ben trafik mühendisi değilim. Bu işi de Büyükşehir Belediyesi'nin uzman bir ekiple yapmış olduğunu düşünmek istiyorum. Bu nedenle alanında uzman, liyakat sahibi kişiler demek ki kavşağın böyle uygun olacağını düşündüler. Samsun halkı ve ben onlar kadar bu işi bilecek değiliz ya.

Yazımı sonlandırmadan kendi gözlemlerimi de paylaşmak istiyorum.

Göbeğin depolama kapasitesini arttırayım derken yol daraldı, şişe boynu gibi bir yapı oluştu. O daralma yüzünden geriye doğru şişmeler oluşuyor. Göbeğin depolaması iyi ama Atakum Samsun- Samsun Atakum yönündeki trafik hızlı boşalamıyor. Zirve saatlerde kavşak geriye doğru şişiyor. Trafik Atatürk Bulvarı üzerinde geriye doğru şiştikçe zirve saatlerde şoförlerin sinir kat sayısı kavşağın boşalmasından daha hızlı yükseliyor.

Belki ileride kameralar tarafından yapılan sayımlara göre bir miktar daha düzenli hale gelebilir kavşak, akıllı sistemler bu işe yarıyor. Ancak mucize beklememek lazım.