Mustafa BİLİK

Samsun'da neden hep aynı isimler esnaf odası başkanı oluyor?

Mustafa BİLİK

Samsun'da bir süredir çok fazla da Samsun gündemini değiştirmeden esnaf odaları seçimleri gerçekleşiyor.


O kadar sıradan ilerliyor ki bu seçimler; Oy kullanacak adamlar belli oy atacakları isimler belli.


Ben gazeteciliğe başladığımdan bu yana Samsun'da esnaf odaları başkanları zaten hiç değişmedi.


Sonuç olarak da herhangi bir heyecanın yaşanmadığı ve bir yenilik beklentisinin de beklenmediği seçimler olup bitiyor. Çoğu da tek listeli seçimler.


Bu yüzden de çoğu esnaf genel kurullara katılmıyor. Bu durum o kadar vahim halde ki: Rekabet yaşanan Samsun Madeni Sanatkarlar Odası, Samsun Kahveciler Büfeciler Ve Otelciler Esnaf Ve Sanatkarlar Odası, Tekkeköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Samsun Elektrik Elektronikçiler Teknisyenleri Odası seçimlerinde rekabet olmasına rağmen genel kurula katılım oranları yüzde 50 civarında idi.


Samsun'da 72 esnaf odası var. Yaklaşık 50 bine yakın da bu odalara üye olan esnaf. Yani Samsun nüfusunun kaba bir hesapla yüzde 3'ünün kaderi belirleniyor bu seçimlerde.


Bir defa oda başkanı olan asla o koltuğu bırakmamacasına mücadele ediyor. Allah hepsine uzun ömürler versin öldüklerinde ancak oda başkanı değişme imkanı yakalanabiliyor.


Ortalama 20-25 yıl görev yapan oda yönetimlerinden kaç tanesi üyesinin yararına son 10 yıldır hangi çalışmayı yaptı?


Elbette birkaç tanesini ayırıyorum. Fakat esnaf odalarının başkanlarının birçoğu üyelerinin dertlerini dile getirmekten çekiniyorlar. Çünkü gerek yerel yönetimler gerekse de siyasi erkler ile ters düşmek istemiyorlar.
2 yıl pandemi sürecinde en çok darbeyi esnaflar yedi. Hangi esnaf odası pandemi sürecinde üyeleri için bir kazanım sağlamaya çalışarak siyasilere baskı yapabildi?


Sığınmacılar esnaf oldu. Vergi vermediler. Hangi esnaf odası sesini çıkarttı?
'Esnafa kredi vereceğiz ama borcu olmayan esnafa' dediler. Hangi esnaf odası sesini çıkarttı? Borcu olmayan esnaf krediyi ne yapsın? Borcu olmayan esnaf da mı var?


Hangi konuda esnafını savundular?


Oda başkanları siyasilere esnafları rahatlatacak paketler için gerekli baskıyı yapabiliyor mu?


Bütün bunlara rağmen yıllardır neden halen esnaf odaları başkanlarının hep aynı isimlerden oluştuğunu çok merak ederim. Yoksa esnaf odası başkanları siyasi destekler ile mi yeniden yeniden seçiliyor?


Esnaf içinde bulunduğu durum yüzünden mi hep aynı oda başkanlarını seçiyor? Çünkü ilişkiler ne kadar arası iyi ise o kadar mı kredi alınıyor? Gazetecilik mesleğinde oda yapılanması olmadığı için bu soruların cevabını bilmiyorum.


Bu arada elbette demokratik seçimler gerçekleştirildi. Kimse töhmet altında bırakılmamalı. Göreve yeniden seçilen başkanlarımızı da tebrik ediyorum elbette.


Benim yorumum değişim ve dönüşüm üzerine.


Samsun esnafı da eminim her seçimde kendisi için kimin faydalı olduğunu düşünüyorsa onu seçmiştir. Fakat hep aynı isimlerden başka faydalı olacak kimse yok mu şu koca Samsun'da?