Mustafa BİLİK

Ay'a gidecekken markete gidemez olduk

Mustafa BİLİK

"En önemli hedefimiz 100'üncü yılda Ay'a ilk teması gerçekleştirmek" diyen Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan '2023'te Ay'a gidiyoruz' müjdesi verdi.

 

Çok değil üzerinden henüz 6 ay geçmişken Erdoğan'dan bir müjde daha geldi. Pahalılığın tek nedeni olarak görülen marketlere hadlerini bildirmek için ucuz Tarım Kredi Marketlerinin açılacağını duyurdu.

 

Gelinen noktada Ay'a bakarken cebimiz boşaldı.

 

Özellikle kasabalarda, kentlerin varoşlarında, cambaz geldiği günlerde, yerdeki kafaları teldeki cambaza yoğunlaştırılıp, ceplerin boşaltıldığı durumlara benziyor.

 

Lozan nedeniyle 2023 yılından önce yer altı kaynaklarımızı çıkartamayacağımıza 2023 yılından sonra ise muhteşem bir atılım yaşayacağımıza inanan vatandaş ile her yıl doğalgaz bulundu müjdesine inananlar aynı halk. Dolayısı ile pahalılıktan markete gidemezken uzaya gideceğimizi düşünmemiz normal.

 

20 sene boyunca kamu malı fabrikaları satan, devlet fabrika işletmez diyen zihniyet marketçi oluyor.

 

Tarım kredi kooperatifi ile diğer büyük 5 marketin fiyatlarını karşılaştıran var mı hiç ?


 

Üstelik varlık kuyruklarını hatırlayalım. Patates, soğanın altın değerinde olduğu o günlerde belediye eliyle tanzim satış noktaları oluşturulmuştu. Bu satışlar vatandaşın işine yarar gibi gözükse de belediyelere ciddi külfetler oluşturmuş bu da yine bizlerin cebinden çıkmıştı. Yeni açılacak 1000 marketin yükü de yine bizim sırtımızdan mı çıkacak?

 

Bu çılgın projeden vatandaş kazanç edecek , piyasa düzelecek mi ? Mesela kira, konut, döviz, faiz, elektrik, doğalgaz fiyatları şimdi düşer mi ? Yoksa tarım kredi yeni olağanüstü yolsuzlukların merkezi mi olacak ?

 

Dönelim tekrar başa. Ne zaman Karadeniz'de doğalgaz bulunsa doğalgaza zam geliyor. Benzin alamadığı için, arabasına tüp taktıran ama Almanya’nın bizi kıskandığını zanneden halk da aynı halk. LPG'ye son bir ay içinde 1 TL zam geldi. Zaten asgari ücretlinin son otomobil zamları ile bir araba almasına imkan kalmadı. Ama daha önceden araba almışlar da onları kullanmaya korkar halde. Yani Ay'a gidecektik, markete gidemiyoruz. Ucuz marketler açılırsa onlara da yayan gitmek zorundayız.

 

Eller aya giderken biz kaldık yaya.