Mustafa BİLİK

Samsun'da umut tacirliği yapılıyor

Mustafa BİLİK

Samsun'a bir çok rol biçiliyor. Samsun’u tarım şehri, sanayi şehri, turizm şehri, spor şehri, sağlık şehri ve eğitim şehri olarak adlandırıp bunların gerçek olmasını bekliyoruz. Haliyle geldiğimiz noktada Samsun ciddi anlamda işsizlik kenti olmaktan öteye gidemiyor.

 

Eeee işsizlik var. İş bulabilenler ise mesai saatlerinin çok çok üzerinde fakat asgari ücretin dahi altında çalışmak zorunda kalıyor. Ne yapacak bu gençler? İlk başvurdukları mecra sosyal medya oluyor. Şanslı bir azınlık fenomenlik yakalayarak ekonomik sorunlarını hallediyor. Geri kalanlara ise dizi oyunculuğu, mankenlik kalıyor. Eskiden futbolcu olarak kendini kurtarmaya çalışan gençlik artık ünlü olma hevesinde.



Samsun aslında buna uygun bir kent. Adeta sanatçı fabrikası gibi yetiştiridği o kadar sanatçı olan bu şehirden çıkan muazzam oyuncular var. Fakat, artık tiyatro sahnelerinin tozunu yutup çekirdekten oyuncu olmalar kalmadı. Şimdi yeni trend cast ajansı denilen televizyon, sinema ve reklam dünyasında oyuncu, model, sunucuların kanal yetkilileri ve yapımcılarla buluşturan aracı kurumlar vasıtası ile keşfedilmek.

 

Aslında Cast ajansları kadrosundaki oyuncu ve modellerin, ajansın deneyimli ekibi aracılığıyla sinema filmi, dizi film, televizyon filmi, reklam kampanyaları, reklam filmleri, defile, tanıtım, sunuculuk alanlarında doğru zamanda doğru firmalarla çalışmalarını sağlamaları gerekir. Ancak, şimdilerde bu bir dolandırıcılık yöntemi oldu. Tiyatro sahnelerinin olmadığı şehirlerde olur olmaz herkesin başvuru yapmasını sağlayarak dolandırıcılık yapıyorlar. Öyle ya Samsun'da oyuncu olmak isteyen bir kişi sahnesi dahi olmayan bir tiyatro grubunun içine girip keşfedilmeyi bekleyecek değil ya.

 

Hoop kısa yoldan Samsun'daki otellere sırasıyla gelen cast ajanslarına başvurmak daha kolay. Ama bu şekilde dizi oyuncusu olma hevesine kapılanlar dolandırıcıların iştahını kabarttı. Vurguncular sahte ajans kurup “Dizilere oyuncu aranıyor” ilanlarıyla halkı kandırıyor, başvuranlardan “Kayıt, fotoğraf ücreti” adı altında para alıyor. Vurgun miktarının milyonları bulduğu belirtiliyor. Reklam, sinema ve dizilerde oynayarak kolay yoldan şöhret olmak ve para kazanmak isteyenler sahte cast ajanslarının ağına düşüyor. 200 lira ile 4 bin lira arasında ücret toplayan umut tüccarları, hiçbir vaadi yerine getirmiyor.Durum öyle bir noktaya geldi ki; ajanslar maddi imkanı olmayanlara senet bile imzalatıyorlar. Bir süre sonra da telefonla ya da SMS ile senetleri icraya vermekle tehdit ediyorlar.

 

Sahte ajanslar, lüks otellerde görüşme gerçekleştirip ciddi işletme izlenimi uyandırıyorlar. dolandırıldığını anlayan kurbanların pek azı mahkemeye başvuruyor. diğerleri ise verdikleri para az olduğu için olayın üstüne gitmiyor. dolandırıcılar da “Ne koparırsak kârdır” diyerek para toplamaya devam ediyor.

 

İnternet ve sosyal medyaya yüksek miktarda reklam ve ilan veren sahte cast ajansları ‘oyuncu kartı, fotoğraf çekimi, kostüm masrafı’ adı altında alıyor bu paraları.

 

İş öyle bir boyuta geldi ki; Cast ajansı mağduru olmamanız için yapmanız gereken 5 şey sosyal medyada dolaşıyor.


Güvenilir ajans bulmak için mutlaka tavsiye yani bir arkadaşınızdan referans alın.

 

Eğer tavsiye verebilecek biri yoksa ajansın bilinirliğini ve ünlü isimlerle çalışıp çalışmadığını araştırın.

 

Ajansın hangi firmalarla çalıştığını inceleyin. Ya ni size gerçekten iş ayarlama ihtimali olup olmadığını soruşturun.

 

Ajansa verdiğiniz kayıt ya da fotoğraf paraları için mutlaka sözleşme imzalayın.

 

Ajansta çekilen fotoğraflarınızın başka bir amaçla ve farklı platformlarda sizden izinsiz kullanılmayacağından emin olun.

 

GELELİM KISSADAN HİSSEYE: Ey Samsun'u yönetenler, gençler işsiz. Azıcık paraya çok saatler çalışmak istemiyorlar. Eskiden tüp kuyrukları vardı diyorsunuz ya eskiden hiç bir şey görmediği için tamahkar gençler de vardı.

Sömürüyordunuz. Şimdi dünyanın dört bir yanına tek bir parmak hareketi ile ulaşabilen gençler var. Bu gençler dünyanın diğer yerlerindeki yaşıtlarını ve kendi hayatını kıyaslıyor. Artık az ile yetinmek istemeyen bir gençlik var.

 

Bu gençlere iyi bir gelecek ve iş ortamı hazırlamak devletin görevi. Samsun'da devletin bu görevi yapamadığı görülüyor. Boşluğa düşen gençler madde kullanımına yöneliyor. Samsun'da madde kullanımı yaşı ortaokul seviyesine düşmüş durumda. Fatih'in neslini yetiştireceğiz iddiasında olanlar burada da başarısız oldu. Bari Samsun'a gelen ciddi ve dürüst cast ajansları ile bu tür dolandırıcıları birbirinden ayırın ve dolandırıcıların gelmesine engel olun da Samsunlu gençlerin cebindeki üç beş kuruşta çalınmasın.