Mustafa BİLİK

Sağlık olsun

Mustafa BİLİK

Aşağı yukarı 5 aydır tüm dünya, yarasalarda bulunan korana virüslerden bir taneninin insanlara geçme mutasyonuna uğraması üzerine allak bullak oldu.

 

Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan corona virüsü hayatın tüm alanını etkilemeye devam ediyor. Sebebi ne biri yarasa yemiş yada yarasadan alınan virüsü laboratuvarda mutasyona uğratarak insanlara yaymış. Sebebi üzerine bir çok spekülasyon var elbette.


Biz geldiğimiz noktaya bakalım. Hayatımız kökten değişti. 65 yaş üstü insanlarımız için herşey daha zor. O evlere hapsolmak. İnanın kolay değil.

 

Ekonomileri ve sağlık sistemlerini yerle bir etti, hastanelerin yoğun bakım servislerini doldurdu. Entübenin ne olduğunu hepimiz artık bir doktor kadar iyi biliyoruz. Her gün pek çok insanın ziyaret doldurduğu tarihi, turistik ve kültürel alanlar, meydanlar, parklar bahçeler, toplantı merkezleri ile toplu taşıma araçları artık boş. Kısacası bu gözle görülmeyen virüs hayatımızın birçok alanını etkiledi. Ancak bu süreç içerisinde bazı hatalara da düşüyoruz. Örneğin hastalığın en önemli bulaşma noktaları olan market ve pazara hücum etmekten çekinmezken daha güvenli yerler olan hastanelere gitmeye çekinir hale geldik.
Bu korona virüsten sonra normal günlerde yoğunluk olan kamu ve özel hastanelerde hasta sayısında belirgin bir düşüş gözleniyor. Hastalıklar kaybolmadı elbette. Ancak semptomlar olmasına rağmen hastalıklarımızı koronadan sonraya ertelemeye çalışıyoruz.


Ancak uzmanların uyarılarına baktığımızda bu durumun sağlık problemlerinin büyümesine ve ilerlemesine neden olma tehlikesi var. Günümüzde birçok hastalığın ana ilacı erken teşhis. Sağlık sorunlarımız büyümeden tedavisi başlandığında daha iyi ve kısa sürede sonuç almak mümkün. Üstelik teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık doktor muayenesi için hastanelere de gitmeye gerek yok. Samsun’da VM Medical Park Hastanesi bunun öncülüğünü yaptı. Samsun’da korona virüsü salgınının yayılmasını önlemek amacıyla sosyal izolasyon ve evde kalmanın hayati önem taşıması nedeniyle ‘online görüntülü doktor danışmalık hizmeti’ başlatan hastaneye telehelp yöntemi ile evinizden ulaşmak mümkün.


Bu sistemle ortaya çıkan sağlık problemlerinin doğru yönlendirilmesi ve tedavi süreçlerinin aksamaması adına doktorla görüntülü görüşme hizmeti verilebiliyor.

 

Vatandaşların ihtiyaç duyulan tüm bölümlerden hastanenin uzman ve tecrübeli hekimleri ile görüntülü görüşme taleplerini oluşturarak danışmanlık hizmeti alabilmekteler.
Canlı ve görüntülü olarak sağlanan görüşmeler için;


444 44 84 numaralı çağrı merkezinden ya da www.medicalpark.com sitesinden görüntülü görüşme randevunuzu alın. Görüntülü görüşmenizi teyit etmeniz için size bir SMS iletilecek. İlk randevunuzu aldığınızda size gelecek SMS'teki linke tıklayarak görüntülü görüşmeyi gerçekleştireceğiniz uygulamayı cihazınıza indirebilirsiniz. İndirdiğiniz uygulama üzerinden kredi kartınız aracılığıyla ödemenizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz. Randevu saatiniz geldiğinde hekiminizin sizi aramasını bekleyin.

 

Bu vesile ile Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözü bu gün daha anlamlı değil mi? Atatürk’ün ön görüsü yüksek bir lider olduğunu artık her olayda bir kez daha yaza yaza kalemler yoruldu. Eğer biz İngiliz, İtalyan veya ABD’li, İspanyol hekimlere emanet olsaydık. Yanmıştık. Çünkü adamlarda sistem öylesine çökmüş ki hasta seçimi yapmak zorunda kalıyorlar.

 

Biz ise hastanelerimizde herhangi bir sıkıntı yaşamadan korona dışındaki hastalıkları hastayı hiç riske sokamadan tedavi edebilecek durumdayız. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin hastaneleri korona ve acil vakalar dışında hasta kabul etmiyor.

 

Velhasıl sağlık sistemimize gerek özel sektörün elini taşın altına koymasıyla gerek kamu eliyle iyi yatırım yapılmış. Şahane yetişmiş dünyaya parmak ısırtan hekimlerimiz var. Sağlık sektörü hastane çalışanları muazzam iş çıkarıyor. Doktorundan temizlik görevlisine herkes bilinçli ve farkındalık sahibi. Bir kere daha söylemekte fayda var. Korona virüs tehlikeli ancak hastalıklarımızı ertelemek de bir o kadar tehlikeli olabilir. Bu yüzden sizde kendinizi Türk hekimlerine emanet ediniz.