Mustafa BİLİK

Acı ölümler ve işsizlik

Mustafa BİLİK

Çin'den çıkıp dünyayı saran Korona Virüsü herkesi etkisi altına alıyor. Türkiye’de 2 vatandaşımız hayatını kaybetti.


Bir tanesinin Samsun Tekkeköylü ve umreden gelen bir vatandaşımız olduğu sosyal medyada iddia edildi. Neyse ki Tekkeköy Belediye Başkanımız Hasan Togar bu iddiaları yalanladı da yüreğimize su serpti.


Ancak malumunuz olduğu üzere kendimizi hazırlamalıyız ki; ne kadar önlem alsak da Tekkeköylü, Canikli, İlkadımlı, Atakumlu ağabeylerimizin, teyzelerimizin, komşularımızın acı haberini alabiliriz. Her birimiz için geçerli. Panik olmamak ama çok dikkatli olmak zorundayız.


Fakat maalesef bütün söylenen sözlere, alınan önlemlere yapılan açıklamalara rağmen yeterince bilinçli davrandığımızı göremiyorum.
Özellikle de belli yaş üzerindeki insanları bu yeni duruma alıştıramıyorsunuz.


Mesela Samsun’da toplu ulaşım araçlarında korona virüse karşı yapılan dezenfekte çalışmaları çok yerinde ve güzel olsa da tek başına yetersizdir.


Ne yapmak gerekir? Bu süreç sonuna kadar 65 yaş ve üstü vatandaşlarımıza tanınan bedava ulaşım imkanının askıya alınması gerekmekte.


Çünkü bu insanları inanın evde şuanda korona virüs değil öz evlatlarının yakarışları bile tutamıyor. Yurttaki karantinadan kaçmayı deneyenleri hatırlayın.


Camiye gitseler, cemaat yok. Kahvehane çay ocağı vs kapalı. Bütün gün raylı sistem, otobüsler bir oraya bir buraya gezip zaman geçiriyorlar.
Bir tanesine sordum ve o amcamızın affına sığınarak konuşmamızdan birkaç cümleyi paylaşıyorum;


Amca sizin için dışarısı riskli neden evde oturmuyorsunuz?


Cevap; Evde hanımla birbirimizi mi yiyelim bütün gün dip dibe oturup?
Ama böyle de risk var


Cevap; Ecel geldi cihane, baş ağrısı bahane


Maalesef halk olarak durumumuz, tutumumuz bu.


Mesela korona virüs salgını tüm dünyada sağlık personellerine binen yükle hatırlanacak. Çin’deki sağlık çalışanlarının halini görmüşsünüzdür. Bizde ise dün 20 bin öğretmen ataması yapıldı. Ülkemizde korona virüs var ama gündemimiz öğretmen ataması. Siz yine öğretmen atayın ama şuan öğretmenden fazla sağlık personeline ihtiyacımız var gibi gözüküyor. Hani okullar zaten tatil.


Sonrasında en düşük emekli maaşının 1500 TL olduğu açıklandı. Tamam güzel haber. Ama korona virüs nedeniyle kapanan iş yerleri ve işsiz aşsız kalan insanlar da düşünülmeli. İşsizleri korumak amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu tam da bu durumlar için kullanılsa yerinde olmaz mı?

Korona virüs ekonomi paketinden maalesef bu kişiler için bir şey çıkmadı.


Ülkemiz bu badireleri de atlatır düze çıkar. Ben onun inancındayım. Ama görünen köy şu ki bu iş bittiğinde geriye acı ölümler ve işsizlikle beraber kötü bir ekonomik tablo kalacak. Önemli olan bu durumu en az zarar, acı ve can kaybıyla atlatabilmek.