Mustafa BİLİK

Lüzumsuz olanı seviyoruz

Mustafa BİLİK

10 yaşındaki Elanur Akıncı, Uluslararası Caribou Matematik Yarışması’nda dünya birincisi oldu ve bu başarısı ile tüm dikkatleri üzerine çekti. Demek isterdim ama maalesef diyemiyorum. Elanur dünya birincisi oldu. Maalesef bölümü, onun şu geleceğin seri katili olacağından şüphelendiğim Atakan Kayalar kadar duyulmaması.

 

Neden Atakan Kayalar gibi bir çocuğu yerdiğimi merak edenlere bir atasözü ile cevaplamak istiyorum; Okumak cahilliği alır eşeklik baki kalır.

 

Elanur Akıncı henüz 10 yaşında. İzmir'de Kemalpaşa Merkez Atatürk İlkokulu'nda okuyor. Geçtiğimiz haftalarda Kanada merkezli olarak internet üzerinden düzenlenen Uluslararası Caribou Matematik Yarışması'nda 7 bin 328 kişiyi geride bırakarak dünya birincisi oldu. Ancak sosyal medyada yayılan videosu sebebiyle günlerdir gündemi meşgul eden yaşıtı Atakan Kayalar kadar konuşulmadı. Atakan nasıl konuşuldu?

 

Annesini rezil rüsva etmesi ile konuşuldu.
Aleyna Tilki’ye yaptığı kapakla konuşuldu.
Anarşiyi istediği video ile konuşuldu.

 

Aslında toplum olarak çok mutaassıp gibi gözüksek de böyle marjinalliklere bayılıyoruz.

 

Zaten ülkede her alanda böyle. Tıp alanında en çok gündeme gelen Canan Karatay, gündemden düşmemek için neredeyse zeytinin sadece çekirdeğini yiyin diyecek duruma geldi. Başarılı da oluyor her kanalda o var.

 

Binlerce insana istihdam sağlayan kadın iş insanlarının adını bilmeyiz de günlerce Serenay Sarıkaya’yı Cem Yılmaz ile ilişkisinden dolayı konuşuruz.

 

Günümüz astronomi dünyasının en ileri gelen bilim insanlarından olan Feryal Özel, başarılarla dolu bir kariyere sahip. NASA’da araştırmacı olarak görev yaptıktan sonra Arizona Üniversitesi’nde astrofizik dersleri veren Özel, 2013 yılında Amerikan Astrofizik Derneği tarafından en başarılı astrofizikçilere verilen Maria Goeppert ödülünün de sahibi. Kendisi Türk Bilim Akademisi’nin de üyeleri arasında bulunuyor.

 

Yeni nesil Türk bilim insanları arasında yer alan Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliği bulunan ilk Türk. Giyilebilir teknoloji, esnek elektronik cihazlar ve yeni nesil devreler üzerine MIT Media Lab’da araştırmacı olarak görev yapan Dağdeviren, cilt kanserini tespit edebilen giyilebilir kalp çipini icat etti.

 

Giresunlu bir ailenin çocuğu olan Astrobiyoloji alanında Arizona Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Betül Kacar , NASA ’nın yeni kurulan ve evrende yaşam izlerini arayacak olan ekibe kabul edildi.

 

Soruyorum bu kadınlardan kaç tanesini tanıyoruz?

 

Peki ya şu konuların hangisine hakimiz?

 

Yasak aşkıyla Budapeşte'de görüntülenen Ece Erken, aşkını itiraf etti!

 

Demet Akalın, Hollywood yıldızı Scarlett Johansson’ın elbisesinin aynısını giydi.

Hadise - Kaan Yıldırım aşkı.
Acun Ilıcalı'nın gönlünü, 20 yaşındaki Çağla Altunkaya'ya kaptırması ve Çağla'nın Şeyma Subaşı'na olan benzerliği.

 

Bu konulara hakimiz değil mi?

 

Ben sosyolog değilim bu onların alanı. Ben gazeteci olmaya çalışıyorum sadece. Bir gazeteci olarak da üzülüyorum halkımızın asıl ilgilenmesi gereken konular hakkında okumayışına, araştırmayışına. Nerede lüzumsuz bir işimize yaramayacak olay var günlerce onu konuşmamıza.

Sağlıcakla kalın…