Mustafa BİLİK

Şükürler Olsun Ki Milli Piyango Var

Mustafa BİLİK

Çiftlik Caddesi esnaflar, çalışanlar, mülk sahipleri ve kiracılarla yapılan anket çalışmasının tamamlandığını söyleyerek Mustafa Demir, Çiftlik Caddesi'nin yeniden trafiğe açılacağını belirtti. Mesleki deformasyon olsa gerek hemen içime bir şüphecilik düştü.


Konuştuğum Çiftlik sakinleri kendilerine henüz bir anket görevlisinin gelmediğini söylemişlerdi daha birkaç gün önce. Anket için gelinirse caddenin trafiğe açılmasını istemediklerini de hemen belirterek. Onları bırakın bazı esnaflar dahi caddenin trafiğe açılmasını istemiyordu.
Seçim ve anket sonuçlarını tahmin etmek biraz zor herkes için. Ama çıkan sonuca elinizde ciddi bir şaibe kanıtı yoksa saygı duymak zorundasınızdır.

 

 


"Hiçbir şey olmasa bile mutlaka bir şeyler olmuştur" yaklaşımı doğru değil.


Ama ister istemez de insan şunu merak ediyor. Madem çiftlik sakinleri kendilerine anket görevlilerinin gelmediği iddiasında o zaman: Anket sonuçlarını kim belirledi?

 


Velhasıl sonuç olarak Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in istediği gibi Çiftlik Caddesi trafiğe açılacak.

 

Yine mesleki deformasyon neticesinde dilimi tutamayarak şunları söyleyeceğim; İşlerinin azalmasını AVM’lerin çoğalmasına, dijital ticaretin gelişmesine, ekonomik darboğaza vb birçok nedene değil de bir caddenin trafiğe kapanmasına bağlayanlar büyük bir sükut-u hayale uğrayacak.


Neticede çöpe giden bizim paramız. O yüzden defalarca yazmama rağmen yine yazacağım:. Çiftlik Caddesi nasıl çiftlik caddesi oldu?

 

 

TEKEL işçilerinin çıkış saatinde oluşan alışverişler, okulların bu bölgede olması. Çiftliğin geçmişini iyi analiz etmeden geleceğine karar vermek doğru değil. Zira TEKEL’in olduğu yerde artık bir AVM var.


Ben aracımı rahat rahat ve ücretsiz olarak park edebildiğim AVM’ler yerine neden Çiftlik Caddesi’ne geleceğim? Ya da ufak çocuğum varsa altını nerede değiştireceğim? Ben alışveriş yaparken o hangi oyun parkında vakit geçirecek?

 

Yağmurlu soğuk havada sıcacık AVM’de olmak yerine niye bir caddeyi alışveriş için arşınlayacağım? Yada sıkışsam acaba Çiftlik Caddesi’nde WC nerede? Mescit var mı? AVM’lerde hepsi var. Eskiden AVM’ler yokken Samsun için sosyalleşmek Çiftlik Caddesi’nde turlamaktı. Şimdi sosyalleşmenin adresleri AVM’ler yada kentin yeni gözdesi Atakum.


AVM’ye de gerek yok. Bugün tek tuşla oturduğumuz yerden ürün alıp kapımıza kadar geldiği bir çağda yaşıyorken neden aracımızla Çiftlik trafiğine gireceğiz?


Türkiye'de bu yıl 29 Kasım Cuma gününe denk gelen Bereketli Cuma’da 4,7 milyar TL kartlı ödeme gerçekleşti. Kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı ise rekor kırarak yüzde 30 seviyesine ulaştı.


29 Kasım Cuma günü indirimlerin etkisiyle bir günde 2,6 milyon farklı kart internetten ödemelerde kullanıldı ve bir günde en fazla kartla internetten ödeme rekoru kırıldı.


Çiftlik Caddesi’ne dair en güzel çözüm önerileri yine bizim köşe yazarımız olan Akın Üner’den geldi.


AKIN ÜNER'İN YAZISINI TIKLAYARAK OKUYABİLİRSİNİZ

 

Keşke yöneticilerimiz okumakla kalmasa da bu önerileri hayata geçirse. Eminim caddenin trafiğe açılmasından daha güzel sonuçlar doğurur.
Çiftlik Caddesi’ne yeni trafik keşmekeşi hayırlı olsun diyelim.


Gelelim Samsun Valiliği’nin yıkılmasına. Samsun Valiliği Hükümet Konağı İnşaatına 30.11.1990 tarihinde Samsun Valisi M. Erdoğan CEBECİ tarafından başlattırılarak, Vali Metin İlyas AKSOY döneminde bitirilmiş ve 15.12.1998 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL tarafından hizmete açılmıştır.


1998’de açıldı biz 2020 yılına girmez üzereyiz kaba bir hesapla 21 yaşında bir bina. Öncelikle kabul edelim yapı olarak çirkin bir bina. Adeta lego gibi ama sadece 21 yaşında. Üstelik bu süre zarfında defalarca restorasyon, yenileme ve tamirat görmüş bakımlı bir bina. Samsun’a yakışmıyor diye yıkılması milli israf.

 


Gerçi ben Mustafa Demir’in açıklamalarına rağmen Samsun Valilik binasının kısa vadede yıkılıp yerine yenisinin yapılacağını düşünmüyorum. Zira ekonomik durum ortada. Daha önceden planlanmış Bafra Otogar Binası, Kent Müzesi gibi yatırımlar dahi durmuşken böylesine bir yatırımı devlete kabul ettirmek zor.


Ha ama bir ihtimal Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne Yılbaşı Milli Piyangosu’ndan büyük ikramiye isabet ederse durum değişir.