Mustafa BİLİK

İlhamı tilki olanın sonu kürkçü dükkanı

Mustafa BİLİK

1593-1634 yıllarında Sultanahmet’te doğup-yaşayan Bekri Mustafa’nın adını, herhalde duymuş olmalısınız...
Onun, kendini genç yaşında “içki”ye verdiğini, “gece-gündüz içtiği” için Bekri namıyla ün yaptığını ve 41 yaşında öldüğünü belki bilmezsiniz ama, Bekri Mustafa’nın “imam” olma hikâyesini herhalde bilirsiniz.
Efendim, hikâye şöyle:
Bekri Mustafa, yoksul bir mahallede “Küçük Ayasofya Camii”nin önünden geçmektedir... O sırada musallada bir tabut vardır, fakat namazı kıldıracak imam ortalarda yoktur.
Cemaatin, beklemekten canı sıkılır ve başında kavuğu, sırtında cübbesiyle oradan geçen Bekri Mustafa’yı “hoca” zannederek namazı kıldırmasını söylerler.
“Yok, ben hoca değilim” dese de, dinlemezler ve zorla öne geçirirler.
Bekri Mustafa namazı kıldırdıktan sonra tabutun örtüsünü açar ve ölünün kulağına bir şeyler fısıldar.
Cemaat, ölüye ne söylediğini merak eder.
Bekri Mustafa gülerek cevaplar:
“Sen şimdi aramızdan ayrılıp ahirete gidiyorsun. Eğer orada, bu dünyanın ahvalini sana sorarlarsa, Bekri Mustafa Ayasofya’ya imam oldu dersin. Onlar durumu anlar...” dedim.

Ey ahali Aleyna Tilki'nin Spor Bakanlığı'nın sponsor olduğu, Forbes dergisi tarafından düzenlenen '30 Altı 30' programında 'İlham Veren Gençler' ödülüne layık görüldü. Siz durumu anladınız.

Bu memlekette ilham vermek Aleyna Tilki'ye kaldı ise onu seçenlerin bu memleketin gerçek vatan evlatlarından gerçek ilham veren gençlerinden bihaber olduğunu düşünerek bir kaçını onlara tanıtmak istiyorum.

Nurten Akkuş 

Hindistan merkezli, 6 bin eğitim kurumuna danışmanlık yapan AKS Education tarafından ödüle layık görülen Nurten Akkuş 

Dubai'deki törende 'Dünyada Yılın İlham Veren Öğretmeni' ödülünü aldı.

Salıpazarı ilçesinde anaokulu müdürlüğü yapan Akkuş, birçok ülkede temsilcilikleri bulunan ve 6 bin eğitim kurumuna danışmanlık yapan, Hindistan merkezli eğitim yönetimi kuruluşu AKS Education tarafından, 50 ülkedeki 8 bin eğitimci arasından 'Dünyada yılın en ilham veren öğretmeni' seçildi. 2016 yılından beri okul yöneticileri ile öğretmenlere yönelik ödül programı ve eğitim çalışmaları düzenleyen aynı kurum tarafından daha önce de 'küresel öğretmen' ödülü verilen Akkuş, geçen yıl Onursal Başkanlığını eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın yaptığı Varkey Gems Vakfı tarafından 'En iyi 50 öğretmen' arasında gösterilmişti.

 

Neslican Tay


1998 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Fen lisesi mezunu olan Neslican Tay ilköğretim ve lise eğitimini Rize'de tamamladı. Üniversite sınavına iki hafta kala kansere yakalandığını öğrendi, araya tedavi süreci girdiği için eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Kanserle mücadele ederken bir yandan da eğitimine devam etmek isteyen Neslican Tay, üniversite sınavına girdi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde psikoloji eğitimi gördü.2018 yılında kanser nedeniyle bir bacağını kaybeden ve kendisine 'Demir Kadın' diyen Neslican Tay, 'Ben bir bacaktan ibaret değilim ki... Çok daha fazlasıyım!' sözleriyle binlerce insana rol model oldu.

Eren Bülbül

Eren Bülbül 11 Ağustos 2017 günü, PKK'lıların erzak çaldığını ihbar edip, girdikleri evi gösterirken, hain teröristlerce şehit edildi.

Eren Bülbül 1 Ocak 2002’de Trabzon’un Maçka ilçesinde doğdu. 13 kardeştir. Babası vefat etmiştir. 15 yaşındayken 11 Ağustos 2017'de Trabzon'un Maçka ilçesi kırsalında Türk emniyet güçleri ile PKK üyeleri arasında yaşanan çatışmada şehit edildi.

Maçka'nın Köprüyanı Mahallesi'ndeki Vazelon Manastırı yakınlarında polis ekipleri ile PKK arasında çıkan çatışmanın ardından, PKK'ya bağlı grup erzak almak amacıyla bölgedeki bir eve girdi. Grubu, girdikleri evden erzak çalarken gören Eren Bülbül durumu jandarma ve polislerden oluşan ekibe haber verdi. Bülbül daha sonra PKK'lıların girdiği evi göstermek için güvenlik güçleriyle birlikte giderken, Jandarma Başçavuş Ferhat Gedik ile birlikte PKK'lıların saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Tuan Dolmen

11. sınıf öğrencisi Tuan Dolmen, “Enerji Üretmek İçin Ağaçların Titreşimlerini Toplamak Üzere Tasarlanmış Dijital Tarım Modülü” nü geliştirdi. Geliştirdiği teknikle Dolmen, Google’ın düzenlediği çevrimiçi bilim fuarı Science Fair’in 5 küresel çaplı ödülünden Innovator Ödülü‘nü kazandı.


Nepal Arslan

Dünyanın en büyük liselerarası film festivali olarak kabul edilen All-American High School Film Festivali'nde bu yıl 40'dan fazla ülkeden yaklaşık 5 bin film yarıştı. 18 yaşındaki Türk genci Nepal Arslan, Strings (Yaylı Çalgılar) adlı kısa filmiyle En İyi Drama Ödülü'nü kazandı.

New York Üniversitesi Tisch Sanat Okulu Film Programı'nda eğitimine devam eden Arslan, bu ödülle birlikte 45 bin dolarlık burs hakkı da elde etti.