Mustafa BİLİK

Karadeniz'in Samsun'dan beklentisi büyük

Mustafa BİLİK

Biz gazeteciler oturduğumuz yerden bir şeyler söylemiş olmak için yada birilerini suçlamak için bir şeyler yazan insanlar değiliz. 

 

Ülkemiz ve yaşadığımız kentin geleceği için bir şeylere dikkat çekmek gayesindeyiz. İşte bu durum nedeniyle ister Samsun’da yaşayan ister Rize’de yaşayan bir gazeteci olsun ortak cümlelerde ortak söylemlerde farkında olmadan buluşuyoruz.


Ben kendisinin yazılarına yeni rastladım. İstanbul’da yaşayan Karadenizli bir gazeteci Metin Topçu.


Metin Topçu Samsun üzerinden öyle bir yazı kaleme almış ki Samsun’da yaşayan insanların bile bu denli isabetli tespitlerinin olabilmesi çok zor. Bende o yüzden size bugün kendi cümlelerimle değil gazeteci Metin Topçu’nun cümleleri ile sesleniyorum.


İşte ‘sayfamıza taşımasak olmazdı’ dediğimiz o yazı:


KARADENİZ’İN EN BÜYÜK İLİ NEDEN SUSKUN?

TÜİK’in açıkladığı sonuçlara göre Samsun’un nüfusu 1 milyon 336 bin 716…Türkiye’nin 16. büyük şehri konumunda Samsun’u Trabzon ve Ordu izliyor!

 

807 bin 903 kişi ile Trabzon nüfus bakımından Türkiye’nin 27. Ordu 771.932 kişi ile. Türkiye’nin 29. Büyük şehridir.

 

Yani nerede ise Trabzon ve Ordunun toplamı kadar nüfusu var Samsun’un… Samsun bir çekim merkezi. Sanayi alp yapısı mükemmel, gelişmeye çok açık bir büyük şehir Samsun…

 

Ama sessiz!

 

Sanki çaresiz ve sahibi yok!..

 

Karadeniz’de sanayinin inkişaf edebileceği tek kent Samsun.

 

Trabzon’da suni sanayi adası yapılacak da, sanayi tesisleri kurulacak da, ondan sonra dünyaya bağlanırsa eski gücüne kavuşacakmış!

 

Kim istemez böyle bir rüyayı?

 

Trabzonumuzun bu muazzam gelişmesini kim istemez?

 

Ama ütopik bir düşünce uğruna bütün Karadeniz’i boğmaya kalkarsan durumu masaya yatırırız elbette?

Diyoruz ki; Trabzon dışında hangi il hareketlense siyasileri ile bürokratları ile akıl almaz engeller üretiyor Trabzon’da küçük bir çevre!

 

Karayolları bölge müdürlükleri vasıtasıyla bütün kaynaklar bu ilimize kanalize ediliyor! Bölgenin kabuğunu kırması ve toptan kalınması önünde bir ili öne çıkarma çabaları set çekiyor!

 

Mesela Samsun Ankara Hızlı tren hattı dururken Trabzon Erzincan gündem oluyor, Trabzon’da bu çevreler Samsun Sarp olmasın diye Samsun Ankara hattını engelliyor!

 

İnanılır gibi değil!

 

Mesela Sivas Erzincan Hızlı tren hattı yapılmadan hatta Sivas Erzincan Erzurum Hızlı tren hattı yapılmadan Trabzon Erzincan projesini yapmak ne demektir Allah aşkına?

 

Mesela Erzincan’a gelemeyen Hızlı tren hattı Trabzon’a nasıl gidecek, neye yarayacak Trabzon Erzincan Hızlı Tren hattı?

 

Çok büyük ve inanılmaz bir savurganlık Karadeniz’in tümüyle kaderi ile oynuyor!

 

Samsun Ankara Hızlı tren hattı neden hiç konuşulmuyor, neden yıllardır projesi yapılmadı? Karadeniz’in en büyük ili neden hızlı tren hattıyla Ankara’ya bağlanmıyor, hiç düşündünüz mü?

 

Neden Sivas’a gelen Hızlı Tren hattı Erzincan üzerinden Erzurum’a bağlanmıyor?

 

Çünkü hızlı tren hattı Erzurum’a gelirse Karadeniz’e inen en kısa, en ekonomik hat, İyidere Erzurum olur.150 kilometre!..

 

Şaşılacak şey inanılmayacak oyun.

 

Hatta Trabzon Erzincan hattı yapılacaksa 1/3 maliyetle Erzincan- Bayburt İyidere hattı var. Neden bunlar hiç konuşulmaz, neden kimse gündeme getiremez?

 

Mesela Rize Erzurum’a bölünmüş yolla bağlanmadan Erzurum’un İspir ilçesi bölünmüş yolla Bayburt’a bağlanıyor.

 

Bu nasıl işitir, nasıl mantıktır?

 

Rize Erzurum yolu bitmeden Zigana’ya çok sonraları konfor için yapılacak dünyanın en büyük 2 tüneli yapılıyor.

 

Neden?

Bu soruları sormayacak mıyız?

 

Siyasi gücü olan, bürokratik gücü olan Trabzon’da küçük bir çevre bütün vilayetleri sömürecek, bizde seyredeceğiz öylemi?

 

Yok öyle yağma! Bütün Karadeniz Samsun Sarp hızlı tren hattına kilitlenmiştir. 6-8 vilayet 60- 100 kaza bütün odalar Samsun Sarp diyor. Trabzon Merkezin dışında bütün Karadeniz Trabzon ilçeleri dahil Samsun Sarp Hızlı tren hattını istiyor!. Devletimizin ne zaman eli başına yeterse mutlaka önce bu hattı yapacağını Karadeniz halkına ilan etmesi lazım. Yoksa bu açıklamayı duymayan Karadenizli herkese dersini verecek haberiniz olsun. Ankara Samsun, Samsun Sarp hızlı tren hattından önce başka hiçbir hat Karadenizlinin gündeminde yoktur.

 

Samsun devasa imkanlarına rağmen sahipsiz köy gibi sessiz sedasız kaderine razı bir şekilde olduğu yerde duruyor!

 

Tren geldi geçiyor eyy Samsunlular, Karadenizliler nerelerdesiniz, ne iş yaparsınız siz!…

 

Sevgi ve saygılarımla

 

Metin TOPÇU

 

NOT: Bu konuyla ilgili yine Metin Topçu’nun kaleme aldığı ikinci yazısını sizlerle ilerleyen günlerde buluşturacağız.