Mustafa BİLİK

Mezarlıklara neden zam yapıldığı belli oldu

Mustafa BİLİK

Bildiğiniz üzere Samsun’daki belediyeler içinde ekonomik yetersizliği en fazla gerekçe gösteren Büyükşehir Belediyesi.


Birçok projeden elini eteğini çekti bu gerekçe ile. Mesela Büyükşehir MEDİKÜM ile olan paydaşlığını sona erdirdi. Oysa ne büyük hayaller vardı. Samsun Medikal Kümelenme Merkezi olacaktı.


Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı’nın ortak projesi olan ve TMO binasının yanında inşa edilen Samsun Müzesi projesi durdu.

 

TÜBİTAK ortaklı Samsun Bilim Merkezi Projesi durdu. Bafra Otogarı Projesi durdu.
Hayvanat Bahçesi’ndeki yırtıcı hayvanlar gitti. Tamam hayvanları sevip koruyalım kafese koymayalım. Ama Karadeniz Bölgesi’nde tek olan hayvanat bahçemizde artık görülmeye değer hayvan kalmadı.

 

Bu bir turizm ekonomisidir. Karadeniz’deki tek hayvanat bahçesine çevre illerden de insanların geldiği unutulmamalıdır.

 


İzmir güzel bir örnek. Oradaki filler tüm Türkiye’den turist çekmekte. Hayvanlara doğal yaşamlarına uygun bir alan sunulup çocuklarımızın aslan, kaplan görmesini sağlayabilecek ve çevre illerden turist çekebilecekken küçülmeye gitmek Samsun’u da geriye götürmektir.


Bütün bunlar değerlendirildiğinde Samsun 6 ayda belki de 10 sene geriye gittiğini görmek mümkün. Samsun’un küçülmesi size ne kazandırıyor? Anlamış değilim.


Gelelim mezarlık meselesine. Bildiğiniz üzere Samsun’da ekonomik gerekçeler sebep gösterilerek yüklenici müteahhitlere para ödenmiyordu. Bu müteahhitlerde yanlarında çalışan işçilere para veremiyordu.
İddia o dur ki mezarlıkta çalışan kazıcıların bağlı olduğu Samsunlu firmada bu duruma daha fazla dayanamayarak fesih yoluna gidenler kervanına katıldı. Gariban işçilere de ‘güle güle’ dendi.


Bu süreçte mezarlıkları yol peyzaj işinde çalışan işçilerin kazdığı gibi vahim iddialar da geldi kulağıma.
Yine iddiaya göre Samsunlu firma çekilince Kocaeli’nden doğrudan temin ile bir başka müteahhit Samsun’daki mezarlıkların kazım ve düzenleme işini aldı.


Neden Kocaeli derseniz bilmiyorum. Bilgim olmayan bir konuda herhangi bir imada da bulunmak istemem.
Evet, Samsun Büyükşehir Belediyesi maddi zorluklar içerisinde. Bu durumu Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde Genel Sekreter olarak görev yaparken seçimlerin ardından Samsun Büyükşehir Belediyesinde Genel Sekreter olarak göreve başlayan İlhan Bayram da gündeme getirmişti. Kocaeli basınına verdiği demeçleri hatırlarsınız.
Ama Samsunlu firmaların para alamadığı yere Kocaeli’nden müteahhit gelmesi de ilginç bir konu.
Tabi bütün bunlar birer iddia.


Samsun Büyükşehir Belediyesi bu konuda bir açıklama yapmak isterse Samsunsonhaber olarak sonuna kadar kapımız açıktır. Cevap hakları vardır.


Amacımız bağcı dövmek değil üzüm yemek. Samsun için kaygıları olan her insan bu tablo karşısında bizim duyduğumuz üzüntüyü duymaktadır. Umarım bizlerin de sözleri duyulur. Görevler makamlar geçici. Samsun hepimizin. Onu küçültmek yerine büyütmeye çalışmak da hepimizin görevi.


Sağlıcakla kalın.