Mustafa BİLİK

Samsun heyecanını geri kazanmalı

Mustafa BİLİK

Samsun'da son 5-10 yıllık dönemde çok ciddi heyecanlar ile ümitvar söylemler yapılıyordu. Malum Samsun'un en önemli problemi istihdam. Diğer suç oranları, uyuşturucu kullanımı aklınıza ne gelirse artık işsizlik ağacının dalları olan sorunlar. En öncelikli çözülecek problem bu olduğu için de şehir için kurulan her proje istihdamı hedefliyordu. Gelinen süreçte ise ne istihdam problemi çözülebildi ne de o heyecanlar ile başlanan projeler sürdürülebildi.
Çok eskiye gidecek olursak tersane projesinden başlarız, sonrasında yerli otomobil fabrikasının Samsun'a yapılmasını, medikal organize sanayi bölgesinin kurulmasını ve daha nicelerini sayabiliriz. Rusya'dan Samsun'a Samsun'dan Rusya'ya konulan uçak seferlerinin bilet paralarının bizim tarafımızdan ödenmesi de aynı hedef uğruna yapıldı.
Bir dönem şehrin tüm ileri gelenleri tarafından dillendirilen yerli otomobil fabrikasının Samsun'a yapılması konusu var. Ama artık kim bu konuda konuşuyor? Yada bunu gündeme getiriyor? Rusya'dan yola çıkacak olan yük trenlerinin Karadeniz'i gemiyle geçtikten sonra Samsun'da bojileri (demir tekerlekleri) değiştirilerek Orta Asya, Orta Doğu ve Çin'e kadar yük taşımaları için 10 milyon dolarlık yatırım sonucunda Samsun-Kavkaz Tren Feri hattı kurulmuştu. Şimdi bu hat ne durumda? Samsun'da bunu kaç kişi biliyor? Sağlık, spor, ticaret, sanayi, turizm, şehri Samsun söylemleri dahi artık eskisi kadar dile getirilmiyor. Lojistik köy de artık Samsun'da en çok konuşulan konulardan biri değil. Medikal organize sanayi bölgesi ve Mediclust şirketinin kurulması konuların da da olumsuz gelişmelerin yaşanması kaç kişinin umurunda oldu?
Bir süredir ülkemizin içinde bulunduğu seçim ve siyasal gelişmeler bu projeler yerine siyaset konuşmamıza, belki ayrışmamıza, belki birbirimize kızmamıza neden oldu. Sonuçta da sebebi ne olursa olsun bir süredir Samsun’a odaklanamadık. Oysa biz istihdam getirecek her konuda kenetlenip sürekli gündemde tutmak ve heyecanı düşürmemek zorundaydık şehir olarak. Maalesef bunu başaramadık.
Şimdi ise bu şehrin kaybedecek daha fazla zamanı yok. Samsun önüne bakmak durumundadır. Samsun'da '1 Milyar Dolar' hedefine doğru ilerlememiz gerekirken şimdi heyecanımızı kaybedemeyiz. Yeniden bu şehir için hayırlı olacak projelere odaklanmak zorundayız. Siyasetçisi, işadamı, sanatçısı, sivil toplum örgütleri, gazeteciler Samsunluluk ruhuna sahip olan herkese görev düşmektedir. Gelin artık Samsun'u nasıl daha iyiye taşırız? Bunu konuşalım. Harekete geçelim. Kentimiz için güçlü bir lobi oluşturalım.
Biz şimdi rahatımızı düşünür statükocu olursak çocuklarımız sıkıntı çekecekler bu kentte. Bizim kendi işlerimiz mevcut düzen içinde iyi olabilir. Düzenin böyle devam etmesini isteyebiliriz. Ama bunun bedelini gurbete gitmek zorunda kalan çocuklarımızın özlemini duymakla öderiz.
Gençleri sadece ekonomik sıkıntılar göç ettirmiyor. İmkanların daha fazla olduğu büyük şehirlerde yaşamak isteği, dünyaya daha kolay entegre olabilme arzusu da bunda etkili olabilir. Bu yüzden Samsun'u büyütmek ve geliştirmek zorundayız. Aksi takdirde torunlarımızı dizimizde değil telefonların ucunda sevmek zorunda kalabiliriz.
Geçtiğimiz günlerde Turki Arabi Travel Seyahat Acentesi CEO’su Metin Çalışkan , Samsun ve Orta Karadeniz Bölgesi’ni Arabian Travel Market Dubai 2019 – Dubai Uluslararası Turizm Fuarı’nda tanıttı. Arapların samsun'a yoğun ilgi gösterdiğini ancak direk uçuşlar olmazsa Samsun'a zengin arap turistlerin getirilemeyeceğini kaydetti.
Verdiği bir bilgi çok önemli 2018 yılında zengin Arap ülkelerinden Trabzon’a 880 uçak seferi düzenlenmiş. Samsun'un ne eksiği var da bunu başaramasın?
Şimdi aklınızdan dolar bilmem ne kadarken 'Bunlar nasıl olacak?' diye geçiriyorsanız çok klasik bir cevap olacak ama “Kriz Çince’de Fırsat Demektir”

Sağlıkla kalı