Mustafa BİLİK

Sağlık kenti Samsun’da 1 yıllık vekalet

Mustafa BİLİK

Samsun'un Karadeniz'e kıyı ülkelere hizmet veren bir tedavi merkezi olması için başlatılan Sağlık Kenti Samsun Projesi vardı. Hatta Samsun, Sağlık Bakanlığı’nın markalaşmayı hedeflediği 20 şehirden biri olarak kabul ediliyordu.

AK Parti Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan’ın Sağlık Bakanlığı döneminde de bu misyona uygun olarak Samsun, oldukça ciddi ve önemli yatırımlar almayı başardı. Gerek devlet yatırımları gerekse özel sektörün şehirde elini taşın altına koyması ile tedavisi yapılamadığı için İstanbul – Ankara yada yurt dışına gönderilecek herhangi bir hastalık bırakmadı.

Hatta bildiğiniz üzere başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere yurtdışından hastalar Samsun’a gelir oldu.

Böylesine büyük bir misyonu üstlenmiş Samsun’da üçüncü basamak sağlık kuruluşu olan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 1 yıl 3 gündür başhekimliği vekaletle yürütülüyor. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Özkan milletvekilliği aday adaylığı için 26 Nisan 2018 tarihinde görevinden istifa etti. Bu tarihten itibaren Uzm. Dr. Eda Türe Samsun’un en önemli sağlık kuruluşlarından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik görevini vekaleten yürütüyor.

En baştan belirtmek gerekir ki bir kurumun vekaletle yürütülüyor olması demek kötü yönetildiği manası taşımaz. Ancak, insan ve çalışan psikolojisi gereği asaleten gibi de olmaz.

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan’ın ifadeleri ile “ Vekaleten yürütülen görev asaleten gibi asla olmaz. Asaleten kadrolu bir görevi yürüten kişinin daha rahat çalışacağı bir gerçektir. Vekaleten de olsa işler nasıl olsa yürüyor mantığı doğru değildir. Vekaleten yürütülen görevlerde asaleten de olduğu kadar motivasyon sağlamak mümkün değildir”

Koalisyon dönemlerinde 1 yıl bir kuruma asaleten görevlendirme yapılmaması anlaşılabilir. Bir koalisyon hükümetleri sürecini yaşamıyoruz. Tek başına ve istikrarlı biçimde Türkiye’yi yöneten bir hükümetimiz varken
Sağlık kenti Samsun misyonunun sürdürüldüğü bu kentte üçüncü basamak bir sağlık kuruluşu "Asıl sahibinden" yoksun. "Vekaletle" idare ediliyor.

Sağlıkla kalın.