Mustafa BİLİK

Dünyanın renkleri Samsun’da

Mustafa BİLİK

Dost, hayatımızdaki aileden sonra gelen en yakın kişilerdir. Uzakta olsak yakında olsak her daim yanımızda hissettiğimiz, her anımızda yanımızda olan, desteklerini esirgemeyen kişilerdir. Benim hayatımda da az sayıda olan bu insanların etkileri büyük olmuştur. Zaten bir insanın kaç tane dostu olur ki şu hayatta?
Bu kişilerden bir tanesi de Samsunsonhaber Genel Yayın Yönetmenliği görevinden ayrılarak Çarşamba Belediyesi’nde Halit Doğan’ın yakın çalışma ekibi içerisinde yer alan Emre Gündem’dir. Kendisine yeni görevinde başarılar dilerken onun ardından yerini doldurmanın ne derece zor olduğunun bilincindeyim. Çıta o kadar yüksek olunca yük de aynı oranda çok oluyor.
Kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum…
Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Samsun’a erken geldi. Dünya’nın tüm renkleri Samsun’da. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu 41. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliğinin bir kısım etkinliği şehrimizde düzenleniyor. Şenlikler için Samsun'a 40 ülkeden 800'e yakın yabancı öğrenci geldi. Yağmurlu, gri ve melankolik havaya rağmen Dünya’nın 4 bir kıtasından gelen çocukların cıvıltıları ile Samsun’da neşe ve sevinç hakim.
Zaten dünyamızı güzelleştiren bizlere mutluluk katan aklımıza geldiğinde bile gülümsememize neden olan yegane varlıklarımız çocuklarımız değil mi? Onlar o kadar harika varlıklar ki; bazen bizden çok daha yüksek bir zekayı barındırdıklarını düşünürüz. Yüce dinimiz İslam da bu tezi doğruluyor.
Peygamber efendimiz buyurmuştur: Çocuğun ana-babası üzerindeki hakkı, ona iyi bir eğitim ve iyi bir isim vermesidir.
İmam Ali (a.s) buyurmuştur:
"Çocuklarınızı kendi zamanınızın âdetlerine göre eğitmekte ısrarcı olmayın; çünkü onlar sizin zamanınızdan başka bir zaman için yaratılmışlardır."
Dinimizin de emrettği gibi rengi, dili,ırkı, dini ne olursa olsun ayırt etmeyen, tüm Dünya çocuklarını kendi evladı gibi kabul eden Atatürk, bu bayramı sadece Türk çocuklarına değil yeryüzündeki çocukların tamamına bayram olarak hediye etti.
Günümüzde sadece kendi çocuğunu merkeze koyan biz yeni dünya insanları için ne denli ders verici değil mi? Üstelik modern dünyamıza 100 yıl öncesinden gelen bir ders. Biz modern insanlar Atatürk’ün her adımından dersler almak zorundayız.
Bu bayram sokaklarımızda caddelerimizde sıklıkla gördüğümüz Suriyeli, Iraklı çocukların da bayramı, belki hiç karşılaşamayacağımız İngiliz bir çocuğun da bayramı. Bu denli kucaklayıcı, birleştirici ve insanları eşit tutucu anlayış günümüzün modern ve medeni geçinen toplumlarında bile hakim değil.
Atatürk’ü sadece bir Türk önder olarak değerlendiren toplumlar kayıptadır. Onu evrensel manada değerlendiren ve hangi milletten olursa olsun kendine önder edinenler ancak kazançlıdır.
Biz Samsunlular Ata’mıza 19 Mayıs 1919 ruhu ve gururu için ayrıca müteşekkir olmalıyız. Atatürk’ün bundan 100 yıl önce yaptığı tercih, bugün Samsun’a eşi benzeri bulunmaz bir tanıtım ve turizm katkısı sunmaktadır.
19 Mayıs’ın 100. Yılı etkinlikleri kapsamında başta Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir olmak üzere siyasilerimize, bürokratlarımıza, tüm emek ve katkı verenlere Samsun adına teşekkür boynumuzun borcudur.
Samsun halkı olarak bizim görevimiz kentimizde gerçekleştirilen tüm etkinliklere katılımlarımız ile destek vermek olacaktır. 100 yılda bir yakalayacağımız bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekmektedir.