Mustafa BİLİK

Samsun siyasetinde kartlar yeniden karıldı

Mustafa BİLİK

Cumhur İttifakı adayları 19 Ocak’ta açıklandığında Samsun siyasetinde taşlar yerinden oynadı kartlar yeniden karıldı.
Millet İttifakı’nda tam anlamıyla fırtınalar koptu depremler yaşandı.
MHP ve AK Parti arasında son yıllarda giderek artan siyasi yakınlaşma sayesinde Cumhur İttifakı’nda adaylar açıklandığında bir problem ortaya çıkmadı. ‘Beka sorunu varken kaç belediyeyi kimin aldığı önemli değil’ cümlesi ile Devlet Bahçeli zaten genel hatları çizmişti. Bu uğurda Cumhur İttifakı ruhuna aykırı hareket ediyor gerekçesi ile de Taner Tekin ve Erhan Usta’nın üzerini çizmekten çekinmedi.
Ama Millet İttifakı’nda durum farklı ceryan etti. Çünkü Millet İttifakı partileri beka sorunu veya bu sorunun olup olmadığı ile ilgili Cumhur İttifakı’ndan farklı düşünüyorlar. Bu nedenle CHP ve İYİ Parti teşkilatları 31 Mart seçimini normal bir yerel seçim ve siyasal faaliyet olarak değerlendirip daha çok belediyede kendi adayını göstermek üzere bir yarış sergiledi.
Elbette CHP için 1919’un 100. Yılında Atatürk’ün ilkadımını attığı bu ilçede kendi adayını çıkarmasının sembolik önemi büyüktür. Perde arkasında neler yaşandığını yakından bilen bir insan olarak CHP İlkadım İlçe Teşkilatı’nı partileri için verdikleri olağanüstü mücadeleden dolayı kutlamadan geçemeyeceğim. Onlar bir siyasi partinin mensupları olmanın getirdiği sorumluluk ile kendi adaylarını çıkarmak için son dakikaya kadar mücadelelerini verdiler. Bu mücadeleyi desteklemeyenlerin kimler olduğu da gizli değil. Bunlar seçimden sonra CHP’nin kendi içinde değerlendireceği konulardır. Elbette burada anahtar kelime; ‘seçimden sonra’
Dolayısı ile arka planda yaşanan çekişmeler kopan fırtınalar artık bitmiştir, bitmelidir. Artık İlkadım’da Necattin Demirtaş’ın aday gösterilmesine kesin gözü ile bakmak gerekir. Zira bundan sonra Millet İttifakı için birlik olmaktan başka herhangi bir çıkar yolun olması mümkün değil.
Burada bir gerçeklik de Cumhur İttifakı karşısında en ciddi adayın Necattin Demirtaş olduğudur. Demirtaş, ilk dönemki başkanlığının ardından seçimi kaybettiğinde İlkadım’a küsüp çekilmemiştir. Aksine dün değil 5 yıldır seçimlere hazırlanmaktadır. Kimin cenazesi, düğünü oldu da İlkadım’da, Demirtaş’ı yanında göremedi.
Velhasıl Erdoğan Tok ve Necattin Demirtaş bir rövanş için karşı karşıyalar. Heyecanlı bir seçim olacağı ortada.
Gelelim büyükşehir adayına. Erhan Usta Millet İttifakı adayı olsa idi ben sürükleyici ateşleyici bir rol oynayacağına eminim. İç bölgelerdeki Kavak, Havza, Ladik ilçelerini de peşine katarak gelirdi. Ama olmadı.
Şimdi en büyük şansı Hayati Tekin’e tanıyorum. Bence Millet İttifakı’nın adayı O’dur. Bu şu açıdan da avantajlıdır. Erhan Usta Millet İttifakı için iyi bir adaydı fakat hem O hem de Necattin Demirtaş sağ kökenli adaylar. Bu defa Millet ittifakı’nın sol görüşlü seçmeni ‘durun ya ne oluyor?’diyebilirdi. Siz bakmayın genel merkezin ne dediğine CHP seçmeni biatçı asla değildir. Bu nedenle büyükşehir için CHP’nin bağrından çıkan Hayati Tekin oluşacak tepkileri de bertaraf etmek demektir.
Böylece Büyükşehir’de sol kökenli bir İYİ Parti adayının oluşu İlkadım için olumlu olur.
Atakum’a da değinelim çünkü bir haftalık izine ayrılacağımdan dolayı hem Samsun siyasetinden hem de sizlerden uzak kalacağım. Bu nedenle yazım uzun olsa da söylemedik bir şey kalmasın.
Bence AK Parti çok stratejik ve planlı bir hareket ile Şahin’i Atakum’dan aday gösterdi.
Atakum kırsal mahallesi çok olan karma kozmopolit bir ilçe. Atakum’da yaşayan birisi olarak bu kadar marjinal, sosyal demokrat, muhafazakar insanın bir arada yaşadığı ender yerlerden birisi olduğunu biliyorum. Diyorum ki; “CHP, Atakum’u çantada keklik görmemeli ve çok çalışmalı”