Mustafa BİLİK

Millet İttifakı da 19 Ocak’ı Bekliyor

Mustafa BİLİK


Geçtiğimiz hafta başında yazmıştım siyaseten çok önemli gelişmelere gebe bir hafta bizi bekliyor diye. Maalesef çok önemli girişimlerin olduğu bir hafta olmasına rağmen gebelik süreci uzadı ve bir sonuç doğmadı.
Fakat Millet İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkanı’nı açıklamamasının nedeninin ortaya çıkmasından tutun da MHP’nin İl Başkanı’nın yeniden değişmesine kadar çok önemli gelişme yaşandı.
Artık son dönemece de girildi. Bundan sonra Samsun için belirleyici tek bir tarih var; 19 Ocak.
Bütün düğümleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması çözecek demek yerine kılıç gibi kesecek desek daha doğru olur. Ortada düğüm falan kalmayacak her şey kendiliğinden çözülecek.
İYİ Parti tarafından Hayati Tekin isminin bir türlü açıklanmaması İlkadım ve Atakum İlçeleri doğrudan ilişkili. Bedri Yaşar haftasonu hem büyükşehir hem İlkadım İlçesi çantasında Samsun’a gelerek ittifak ortağı CHP ile görüştü.
Bu durum bize ister istemez şunu düşündürüyor; CHP kökenli Hayati Tekin’i Büyükşehir adayı gösteren İYİ Parti İlkadım’ı ve Atakum’u CHP’den istiyor.
Bence bu noktada CHP’nin tavrı ‘Tekin’i göstermeyin o zaman’ noktasında olabilir. Bu durum da İYİ Parti’nin Büyükşehir adayını neden açıklamadığı konusunu aydınlatabilir.
Büyükşehir Belediyesi adayını belirlemek hakkı da sonuçlarını göğüslemek de İYİ Parti’de.
CHP ile İYİ Parti arasında ittifak sürecine zarar verecek bazı gelişmeler de yaşandı. Örneğin Yakakent, Tekkeköy ve Havza’da aday açıklamaları restleşmeye dönüştü.
Ama İlkadım CHP için olmazsa olmaz. Hatta Atakum’dan daha sembolik bir değeri var. O da Atatürk’ün 1919’da kurtuluşun ilkadımını atışının üzerinden 100 yıl geçti. CHP kurtuluşun meşalesinin yakıldığı İlkadım İlçesi’ni 100. Yılda kendi adayı ile kazanmak istiyor.
Cumhur İttifakı’nda durum da merak uyandırıcı. MHP’ye hangi ilçeler verilecek? Herkesin en çok merak ettiği konu bu.
Havza, Alaçam Asarcık, Ayvacık dillendirilen ve en çok adı geçen ilçeler. Merkez ilçelerden verilecek mi derseniz? Canik Zihni Şahin’e verilecek gibi durduğundan İlkadım’ı konuşmak daha doğru olur. Zira Atakum ve Tekkeköy AK Parti’nin. Bafra İlçesinde vekil başkan var. MHP’ye verilir mi? İlkadım için değmez mi? Canik’ten vazgeçilirse Zihni Şahin Bafra’ya aday gösterilemez mi? Bütün bunlar olası Zaten herkesin kafasında oturtamadığı nokta İlkadım’ın kime verileceği. İhtimaller yüzdelik ondalar üzerinden verilirken kimse net bir şey söyleyecek durumda değil.
Gelelim MHP Samsun Milletvekilimiz Erhan Usta’ya belediye başkanı olma yönünde bir kararı olduğuna inanmadığımı sürekli dile getiriyorum. Daha yolun başından İYİ Parti’ye de kapıyı kapattı.
Bağımsız aday olacağı dahi iddia edildi. Ben Erhan Usta’ya MHP’liliğine başa hiçbir senaryonun içerisinde olacağına inanmıyorum. Erhan Usta için hedefin belediye başkanlığı olacağına da inanmıyorum.
İnandığım MHP ve Samsun aidiyetliği ile yola devam edeceği.
Bir de ilkyazımda da belirttiğim gibi MHP teşkilatının Samsun’da toplanmaya birleştirilmeye ihtiyacı var. Bu ihtiyacı Hüseyin Edis’in karşılayamayacağı fazla geç olmadan görülmüş olmalı. Abdullah Karapıçak’ın birleştirici tek isim olacağı gün gibi aşikardı.