Mustafa BİLİK

Samsun Siyasetinde Kader Haftası!

Mustafa BİLİK

Yeni bir haftaya bugün itibari ile merhaba dedik. Bu hafta Samsun siyasetinin de şekilleneceği hafta olacak. Ben de haftanın ilk gününden kendimce partileri ve adaylarını analiz etmek istiyorum.
AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın adayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılma ihtimali olan aday tanıtım toplantısında açıklanacak.
En çok merak edilen de Cumhur ittifakının adayları. Çünkü İlkadım İlçesi Türkiye’nin 52 şehrinden daha büyük bir ilçe. Aslında burada seçimi Necattin Demirtaş’ın aday olduğu MHP domine ediyor gibi gözüküyordu. Ta ki Cumhur İttifakına zeval gelmemesi için İl Başkanı Taner Tekin görevden alınıp Milletvekili Erhan Usta kesin ihraç talebi ile disipline sevk edilinceye dek.
Hakan Karaduman da görevden alındı ama yerine gelen İl Başkanı’nın Kavaklı olduğunu da dip not düşmek isterim. Geriye dönüp baktığımızda Ersan Aksu’dan önceki en son Kavaklı İl Başkanı kimdi? Kimse. Samsun’da AK Parti için bir ilk.
Biz Kavaklı aday Necattin Demirtaş’a dönelim. AK Parti bu ilçeyi iyi niyet çerçevesinde MHP’ye verir mi? Bana sorsanız vermez derim. Çünkü İlkadım demek Samsun demek. İlkadım’daki Kavaklıların oylarına talip olmayacak AK Parti, tarihinde ilk defa Kavaklı İl Başkanı atadı ise ilginç olmuş. Aksu, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Demir’in de avukatıydı.
Samsun’da çok sevilen Erhan Usta’nın disipline sevki milliyetçi ülkücü camiada bir rahatsızlık oluşturdu. İlkadım’ı MHP’ye vermeyecek AK Parti’nin Havza ve Kavak başta olmak üzere Samsun’un genelinde bu camianın oyları olmadan kazanması gerekiyor. Bunu da daha önce rahat rahat gerçekleştirmişliği var.
Bu hafta her şeyin netleştiği hafta olacak. Fakat ben şimdiden belirtmek isterim ki Necattin Demirtaş aday gösterilmeyecek ise şahsi kanaatimdir İYİ Parti’ye geçeceğine ihtimal vermiyorum. ‘Ne yapar?’ Derseniz; partilerden ziyade Kavaklılığın ön plana çıkacağına inanıyorum.
CHP’de bu ayın 15’ine kadar tüm adaylar belli olmak zorunda. Çünkü 15’indeki Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından açıklanmayan aday kalmayacak. Demem o ki CHP’nin Cumhur İttifakı adaylarının açıklanmasını bekleyecek zamanı olmayacak. Ben asıl sürprizleri de CHP’den bekliyorum. Millet ittifakı Büyükşehir ve Atakum ile mi sınırlı kalacak? Yoksa İlkadım’da da devam edecek mi? 15’ine kadar netleşecek.
İttifak ve büyükşehir demişken; Millet İttifakı ve Hayati Tekin konusu çok çetrefilli. Duyumlarıma göre şu ana kadar açıklanmamasının nedeni İYİ Parti değil CHP Genel Merkezi. Burada Haluk Koç etkisinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Ancak, Tekin’den başkasının CHP oylarını alma yönünde işi çok zor olur. Mehmet Çakar ise CHP oylarını değil ama içinde AK Parti küskünlerinin de olduğu diğer kesimlerin oylarını alabilir.
Cumhur İttifakı’nın bir diğer merak edileni Zihni Şahin. Şahin, Canik’e aday gösterilecek gibi duruyor.