İlkadım Belediyesi kentsel dönüşüm için bakanlığa başvuru yapmadı mı?

İlkadım Belediyesi kentsel dönüşüm için bakanlığa başvuru yapmadı mı?

Samsun'un İlkadım ilçesinde yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin anlattıkları kafaları karıştırdı: 'Biz başvuruda bulunan hiç bir belediyenin çalışmasını bekletmeyiz'

Samsun'un İlkadım ilçesinde yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Eğer belediye kentsel dönüşüm için başvuru yaptı da biz olumsuz sonuç verdiysek, suç bizim" dedi. Bakanın bu cevabı akıllara, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş'ın bu çalışmayı yapıp, yapmadığı ve bakanlığa götürüp götürmediği sorusunu getirdi.

Özhaseki; "Biz hiçbir yerde kentsel dönüşüm çalışmalarını aksatmayız"

İlkadım Belediyesi kentsel dönüşüm için bakanlığa başvuru yapmadı mı? Parti çalışmaları için Samsun'a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 10 yıldır yılan hikayesine dönen İlkadım ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bir soruya verdiği yanıt kafaları karıştırdı. Bu konunun siyaset ve partiler üstü bir konu olduğunu ve kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılması için bütün hazırlıkları yaparak başvuruda bulunan hiçbir belediyenin çalışmasının aksatılmayacağını belirten Bakan Özhaseki, "Kentsel dönüşümün birinci derece sorumlusunun yerel belediyeler olduğunu belirterek, "Bizim çalışmaya dahil olmamız için öncelikle bize başvuruda bulunan belediyenin bu konu ile ilgili bütün altyapı hazırlıklarını tamamlamış olması gerekir. Aksi halde hiç bir yerde kentsel dönüşüm çalışması beklemez" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm konusunda bilgi kirliliği olduğunu belirten Mehmet Özhaseki, "Türkiye'de 81 vilayetimiz ve binlerce mahallemiz var. Bunların hepsi kadim şehirler ve kadim mahallelerdir. Özellikle 2000 yılı öncesine dayanan yapılar ruhsatlı da olsa, meskenli de olsa, eski statiğe ve esti yönetmeliklere göre yapıldığı için, günümüz şartlarındaki depremlere karşı dayanıklı gibi gözükmüyor" dedi.

Özhaseki: "Belediye başkanları bizi arayarak mümkün olmayacak isteklerde bulunuyorlar!"

Türkiye'de 31 milyon konut ve 5 milyon işyeri olduğunu belirten Mehmet Özhaseki, "Bunlar içinde yüzde 20'ye yakın biran önce yenilenmesi ve değişmesi gereken alanlar bulunmaktadır. 7,5-8 şiddetindeki bir depreme bizim konutlarımız, binalarımız, evlerimiz, işyerlerimiz dayanıklı olsun istiyorsak, oturduğumuz konutun depreme dayanıklılık testinin yapıldıktan sonra, yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Bunun için bazen belediye başkanları arayarak bizlerden toptan bir kentsel dönüşüm çalışması başlatmamızı istiyorlar. Arkadaşlar, bakanlıkta kentsel dönüşümde 300-400 çalışan var. Bu insanların Türkiye'deki binlerce mahallenin kentsel dönüşümü oturdukların yerden yapabilmeleri mümkün olabilir mi? Bu işin üç tane ayağı vardır. Birincisi bakanlık ayağı, ikincisi belediyeler, üçüncüsü de vatandaş ayağıdır. Bu üçü bir araya gelirse kentsel dönüşüm gerçekleşebilir. Bunlardan birinin eksikliğinde kentsel dönüşüm mümkün değildir. Bakanlık tarafından ne olur? Kanun çıkarır, teşkilat şemasını hazırlar ve desteklerini belirleriz. Bunun için kentsel dönüşüm başkanlığını kurduk. Bu işi zorlaştıran, engelleyen hatta mahkemeleri konu edinip te kentsel dönüşümü yaptırmamak isteyenlerin önünü kesen birçok yasa hazırladık. Bu yasalar da 15-20 gün önce çıktı" diye konuştu.

Özhaseki; "Başvuru olursa çok kısa sürede biter"

"Kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılıp yapılmadığı konusunda belediyelere, vatandaşla bir araya gelip gelmediklerini, konuşup konuşmadıklarını, kentsel dönüşüm için hesap yapıp yapmadıklarını ve bunların altyapısını yapıp bakanlığa götürdünüz mü şeklinde sormanız gerekir" diyen Bakan Özhaseki, "Bu çalışmalara biz de bakanlık olarak biz de olumlu bir cevap vermediysek suçlu biziz. Topu bir başka tarafa atarak işin içinden çıkamayız. Kentsel dönüşümden sorumlu kişiler oradaki ilçe belediye başkanlarımızdır. Belediye bütün çalışmaları hazırlayıp bakanlığımıza başvururlarsa çok kısa sürede biter. Bize başvurduklarında biz elimizden geleni yaparak öncelikle onlara maddi yardımda bulunup elimizden geleni seferber edeceğiz. Rezerv alan vereceğiz, kira parası vereceğiz sonra da işin başına geçmesi için de TOKİ'yi görevlendireceğiz. Ben açıkça duyuruda bulundum. Kentsel dönüşümde parti diye bir şey yoktur. Bu konu siyaset üstü bir konudur. Bana hangi partili geliyorsa gelsin. Ama öncelikle bölgesini hazırlasın, altyapıyı yapıp bizden yardım istesin başımı açıp koşacağım diye söz verdim. Hiçbir şey yapmadan Ankara'dan bunun yapılmasını beklemek yanlış" şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER