Vatandaş açlık sınırı altında ama... Bütçe meclisten böyle geçti

Vatandaş açlık sınırı altında ama... Bütçe meclisten böyle geçti

Cumhurbaşkanlığı'nın hazırladığı bütçe Meclis'ten geçti.

Cumhurbaşkanlığı'nın hazırladığı bütçe, çıkan tartışmaların gölgesinde AK Parti - MHP oylarıyla Meclis'ten geçti.

BöylelikleCumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde hazırlanan ilk bütçe kabul edilmiş oldu. Peki ne var bu bütçede? İşte Meclis'ten geçen bütçenin detayları

 Son oturumu 10 saat süren bütçe geriden kalan görüşmeler ve Meclis Genel Kurulu'nda yaşanan tartışmaların gölgesinde kabul edildi.

Oy kullanan 481milletvekilinden 326'sı bütçeye onay verirken 155'i ret oyu kullandı. Bütçeye özellikle muhalefet milletvekilleri israf edildiğini öne sürerek karşı çıkmıştı. Öte yandan bütçe açığının 138,9 milyar liraya varması bekleniyor.

"BU BÜTÇE BİR SARAY BÜTÇESİ"

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, "Bu bütçe bir saray bütçesi çünkü milyonlarca çalışan ve vatandaş açlık sınırı altında inim inim inlerken saray harcamalarına biz bu bütçeden 3 milyar Türk Lirası ayırdık" demişti.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur ise yaptığı Twitter paylaşımında, "2020 Bütçesi, itiralarımıza rağmen kabul edildi. Yoksula, dar gelirliye, işçiye-memura-esnafa, gence-yaşlıya-engelliye, sanayiciye, yatırımcıya nefes aldıracak bir bütçe değil diye itiraz ettik; AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. Biz de iktidar olur, daha iyisini yaparız." ifadesini kullandı.


"BÜTÇE TASARISI 13 BİN SAYFA"

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise "Bu bütçede vatandaşa yeni yükler öngörülüyor. Vergi gelirlerinde yüzde yirmi artış var. Bir yandan memura, emekliye yüzde 4 gibi bir zam yapıyorlar" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ise bütçe tasarısının 18 cilt ve 13 bin 506 sayfa olduğuna vurgu yaparak, "Okumadınız ama okumadığınız bu bütçeyi savunuyorsunuz. İçinde ne olduğunu bilmiyorsunuz ama savunuyorsunuz, sonra yarın öbür gün diyeceksiniz ki 'Kandırıldık'" ifadesini kullandı.

Baş, bu kadar sayfayı okumanın mümkün olmadığını, kendisinin de hepsini değil atlayarak önemli kısımlarını okuduğunu söyleyerek, "Bundan en 600-700 tane basıldı, hepimize dağıtıldı. Memleketin ağacına yazık, boşu boşuna o ağaçları katlediyoruz" dedi.

Bütçenin Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından yeni yılın ilk günü itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.