Akın Üner

Halit Doğan nasıl bir Samsun vadediyor?

Akın Üner

Abe Şair,

Bizim de bir çift sözümüz var,

Aşka dair.

*

Nazım Hikmet'in bu dizelerini çok severim. Gerçekten de "sevgi" gibi insana özgü bir duygu hakkında konuşmak, sadece sanatçının hakkı olmamalı.

Sevebilen her Allah kulunun sevgiye dair edecek bir kelamı vardır, öyle değil mi?

*

Lafı Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halit Doğan'ın projelerine getireceğim.

Halit Bey, genç yaşta siyasette büyük başarılara imza atmış bir belediyeci.

Çarşamba Belediye Başkanı olarak sergilediği performans, onu güçlü rakiplerin arasından sıyrılarak iktidar partisinin Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı mertebesine taşıdı.

*

Eğer belediyecilik bir "aşk" ise, Halit Doğan da pekâlâ bu aşkın şairi olmaya namzet gösterilebilir.

Velâkin söz konusu olan "hizmet aşkı" ise biz de naçizane belediyecilik hakkında iki kelam edebiliriz diye düşünüyorum.

Neticede "bu işin şairi" olamasak da 25 yıldır belediyecilik geçmişimiz var.

*

Yerel seçimlerin bir numaralı favorisi olan Sayın Halit Doğan'ın projelerini açıkladığı toplantıya içeriğini çok merak etsem de katılmadım. Zira siyasi içerikli toplantılara katılmamaya dikkat ediyorum.

Ancak Halit Bey'in vaatlerine dair sosyal medya ve internet gazetelerinde çıkan haberleri dikkatlice okudum.

Açıkçası beğendim. Zira öyle uygulanması mümkün olmayan, vatandaşın ihtiyaçlarında uzak, uçuk kaçık, çılgın bir proje listesi sunmamış.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin acil el atması gereken altyapı, ulaşım ve yaşam kalitesi sorunlarına merhem sürmeyi hedefleyen, bunu yaparken de bütçe gerçeklerinin gayet farkında bir iş programı ile karşımıza çıkmayı uygun bulmuş.

Projelerin önemli bir bölümü zaten Belediyenin ve kentin gündeminde olan işler.

Batı ve doğu çevre yolu, Mert Irmağı ıslahı, yeni tramvay alımı ve kentsel dönüşüm gibi işler, Merkezi Hükümetin desteği ile yapılması ön görülen, ihale aşamasına gelmiş, zaten yapılmasına karar verilmiş projeler.

Buna ilave olarak, Şehir Hastanesi için düşünülen tramvay projesi, altyapı ıslahı ve güneş enerjisinin üretimi gibi kısmen planlama, kısmen de aksiyon aşamasına gelmiş konular bulunuyor.

Bunların hepsi gerekli  ve dahası merkezi hükümet desteği ile kaynağı sağlanabilecek makul işler.

Belli ki Halit Doğan, eğer başkanlık koltuğuna oturma vizesini vatandaştan alırsa, kaynak israfından uzak, hizmet odaklı bir dönem geçirmeye çalışacak.

*

Benim naçizane birkaç önerim var, yeri gelmişken yazalım. Belki nasip olur, seçimi kazanırsa bunları ayrıntılı hale getirip konuşma olanağımız olur:

BİR: Şehir Hastanesine yapılması düşünülen tramvay hattı, olabildiğince 56'lar, Bulvar, Duruşehir ve Derebahçe gibi nüfusun yoğun olduğu bölgelere yakın geçmeli. Bunun için Mert Irmağı koridoru üzerinde durulmalı. Şu anda kağıt üzerinde planlanan güzergahın kent içi ulaşım taleplerine katkısı son derece sınırlı olacaktır. Bu arada tramvay projesinin ne kadar pahalı bir iş olduğu malum; bu işin yapılabilmesi için finansman aranırken metrobüs ya da tercihli otobüs yolu gibi yapımı ucuz çözümler üzerinde çalışılmalıdır.

İKİ: Batı ve Doğu çevre yollarının transit trafiği rahatlatacağı bir gerçek, ancak bu koridorlarla beraber kent merkezindeki kamu binalarının güney alınması ve uydu kent niteliğinde yerleşim alanları ile kentin güneye açılması sağlanmaz ise kentin trafiğine katkısı kısıtlı olacaktır.

ÜÇ: Mert Irmağının ıslahı düşünülürken biraz güneyde alüvyonu tutacak küçük bir baraj yaptıktan sonra denizden itibaren yatağın derinleştirilmesi yoluna gidilmesi kentin içlerine kadar uzanan görsel bir zenginlik getirecektir. Irmak üzerindeki köprülerin benzerlerine Orta Avrupa ve Bosna Hersek gibi Balkan ülkelerinde görülen kemerli yapılara dönüştürülmesi de Samsun'un havasını değiştirecektir.

DÖRT: Samsunspor için merkezde butik bir stat ve Çiftlik caddesine nostaljik tramvay gibi öneriler, kentimize değer katacak projeler olarak görülmeli ve kategorik olarak dışlanmamalıdır.

BEŞ: Sivil toplum örgütleri, kültür ve sanat dünyası, yerel basın ve meslek kuruluşlarına baş belası gibi bakan anlayış terk edilmelidir. Samsun'un dinamikleriyle makul ve dengeli bir ilişki bina edilmelidir. Bunun için belediyenin vitrininde kentin değerleriyle barışık, saygı duyulan ve liyakatli isimlerden oluşan kadrolarla çalışılmalıdır.

ALTI: İlçelerin kendi kalkınma öncelikleri, avantajları ve dezavantajları üzerinde çalışılmalıdır. Alaçam, Terme, Yakakent, Vezirköprü, Ladik ve Havza gibi merkezden uzak kaldığı için bir türlü fark edilmeyen değerleri üzerine vizyon projeler geliştirilmelidir. Yakakent'in denizi, Alaçam'ın evleri gibi işlenebilecek çok zenginliğimiz var, bunları zayi etmemeliyiz.

*

Son söz;

Sayın Halit Doğan, seçimlere favori ve kazanmaya en yakın isim olarak giriyor.

Çok önemli bir hata yapmadığı takdirde şansı da yüksek görünüyor.

Samsunluların kolayca siyasi tercihlerinden vazgeçmediğini tarih bize gösteriyor.

Ancak Ankara'daki karar vericiler, her seçimde aday belirlerken Samsunlunun nabzına ve şikâyetlerine kulak kabartarak hareket ediyor.

Bu gerçeğe göre hareket ederse çok uzun yıllar sürecek başarılı bir kariyer kendisini bekliyor olabilir.

Dileriz hem kendisi, hem de kentimiz için hayırlısı olsun.