Akın Üner

Projeye Bakarak Oy Veren Seçmen Kaldı Mı?

Akın Üner

Sağ olsunlar, Belediye Başkan adayları seçim çalışmalarına bizleri de davet etme nezaketini gösteriyorlar, ancak kamu görevimiz olduğu için mevzuat hazretlerine olan saygımızdan bunlara katılmamaya özen gösteriyoruz.

Bu nedenle Sayın Cevat Öncü'nin proje tanıtım toplantısına, içeriğini merak etmemize rağmen katılamadık.

*

Cevat Bey, inşaat mühendisi olduğu için projedir, fizibilitedir, etüdtür bunları iyi bilir.

Şahsım adına söyleyeyim, ben hem Cevat Öncü'nün hem de diğer adayların projelerini öğrenmek isterim.

Velakin seçmen profili ve beklentileri öylesine değişti ki sandığa gidildiğinde adayların projelerine bakarak oy verecek kaç makul adam kaldı, bundan çok emin değilim.

*

1999 yerel seçimleri sırasında Yusuf Ziya Yılmaz'ın proje kitapçıkları çok konuşulmuştu.

Bu tarihe kadar monoton bir Karadeniz şehrinde yaşayan Samsunlular, Yusuf Ziya Bey'in kuşe kağıtlara basılmış görsellerle kapı kapı dağıttığı proje kitapçıklarından epeyce etkilenmişlerdi.

Bundan 25 yıl önce Samsun'da en büyük alışveriş merkezi, Yimpaş'tı. Körüklü otobüsler lüks sayılıyordu. Mc Donalds filan gibi marka restoranlar yoktu, Mr. Funny ve Melisa Kafe gibi yerel işletmelerde sosyalleşiyorduk. Sünnet konvoyları, akraba düğünleri ve cep sinemaları hariç şehre renk katan bir etkinlik yoktu.

Hal böyleyken Yusuf Ziya Beyin gökdelen silüetleri, metro trenleri ve köprülü kavşak görselleriyle zenginleştirilen proje kitapçığı karşılık bulmuştu.

*

Aradan yıllar geçti. Her seçimde başkan adaylarından proje kitapçıkları görmeye başladık.

Hatta sosyal medya çıktıktan sonra proje kitapçıklarının yerlerini sanal görseller aldı. Kapılara dağıtmaya gerek kalmadan cep telefonu veya bilgisayar ekranlarından ulaşması da kolaylaştı.

Mesela geçen seçim öncesi "tramvayı yerin altına alacağım, denizine için adacık, güney park, mega camii, kanal Samsun" gibi uçuk kaçık projeler birçoğumuzun aklında kaldı.

*

5 yıl önce ilk sinyallerini görmeye başlamıştık ama bu seçim çok daha belirgin hale geldi.

İnsanlar artık içinde beton olan projelere burun kıvırıyor. Hatta alt yapı, yeşil alan, tramvay hattı gibi temel ihtiyaçlara yönelik projeler bile eskisi kadar heyecan yaratmıyor.

Bunun nedeni biraz yüksek maliyetler nedeniyle daha fazla borçlanmayı onaylamamaları, biraz da yapılacağına inanmıyor olmaları.

*

Şurası bir gerçek ki ekonomik sıkıntılar nedeniyle hane halkının geçim derdi iyice arttı.

İnsanlar çoluğunu çocuğunu nasıl okutacağını, ailesini nasıl geçindireceğini düşünüyor ve herkesin gelecek endişesi tavan yapmış durumda.

Hal böyleyken seçmenin siyasetçiden beklentileri de değişti.

Bunun farkında olan muhalif adaylar, suya ve ulaşıma indirim, gençlere ve esnafa ucuz kredi, vergi borçlarının affedilmesi, bedava internet ve maç bileti gibi doğrudan keseye yönelik vaadlerde bulunuyor.

İhtimal ki hükümet kanadındanki adaylar da Ramazan ayıyla birlikte yardım paketleri kartını açacak.

Bunun dışında sosyal medyada pahalı yatırım vaadlerinin yerini çocukları yanaklarından, büyükleri ellerinden öpen siyasetçi görselleri alacak.

Güven veren, ümit saçan, kolay ulaşılabilir, halden anlayan siyasetçi görselleri şu anda en etkili silah!

*

Ak Parti Büyükşehir Başkan adayı Halit Doğan, en azından şimdilik büyük çaplı bir vaad setiyle seçmenin karşısına geçmedi.

Belki o da yukarıda özetlediğim seçmen beklentilerini gördüğü için böyle yapıyor. Belki o da bazı vaadlerde bulunacak, ama bunlar zaten yatırım programında olan ve gerçekleştirilmesi planlanmış işler olacak.

Bunu hep beraber göreceğiz.

*

Benim adaylara naçizane tavsiyem, seçmenlere liyakatli, dürüst ve Samsunlu isimlerden oluşan bir kadro ile belediyeyi yönetecekleri sözünü vermeleridir.

Buna vurgu yapan adaylar, seçmenin aradığı güven duygusunu verecektir.

Vatandaş, tek özelliği başkanın partilisi, hemşerisi, eşi dostu, akrabası olmaktan ibaret kimselerle belediyelerin yönetilmesinden illallah etti!

*

Aklı başında birkaç uygulanabilir proje elbette gerekli.

Abartmadan, "yok artık" dedirtmeden, "Samsun'un başka derdi mi yok" diye söyletmeden açıklanan her makul proje, oy getirmese bile başkanın göreve hazır olduğu kanaati oluşturur.