Akın Üner

Samsun ve Atatürk Bulvarı Başkan Adaylarına Notlar (6)

Akın Üner

Samsun, sahile paralel uzayan tuhaf bir kentsel dokuya sahip demiştik. Bunun çaresi olarak İlkadım ve Atakum'un güneyine iki büyük uydu kent planlanması gerektiğini yazmıştık.
Ancak bu da Atatürk Bulvarındaki kronikleşen tıkanıklıkları çözmez.
Büyükşehir Belediyesinin uyguladığı akıllı kavşaklar projesinin Atatürk Bulvarındaki sorunu çözmesi matematik olarak imkansızdı. Zira kavşaklardaki trafik yoğunluğu birçok noktada hemzemin kavşaklı çözümleri yetersiz hale getiriyor.
Bu durumda önünüzde 4 yol var:
1- Atakent - Eğitim Fakültesi arasını ve Liman - Belediyeevleri arasını viyadüklere almak. (Ki kent estetiği yönünden kötü ve çok pahalı olduğunu peşinen belirtelim.)
2- Atakum ile İlkadım arasında (Ankara yolunu viyadükle geçen, iki yanda ise tünellerle karşılıklı olarak İkinci Bulvar ve Alaçam Caddesine bağlanan) yeni bir koridor açmak. (pahalı ama etkili, kalıcı bir çözüm)
3- Atatürk Bulvarına tercihli toplu taşıma koridoru açıp özel araç kullanımını azaltmak, toplu taşımayı teşvik etmek. (Vatandaş istemez, Belediye yönetimi uygulamada çok zorlanacaktır. Kalıcı ve uzun vadeli bir çare olmayabilir.)
4- Sert bir kentsel dönüşüm politikası uygulamaya başlayarak, tüm kamu binalarını, okulları, konser ve toplantı merkezlerini, sanayi sitelerini, stadyumu, ilçe terminalini, alışveriş merkezlerini ve mümkün olan tüm trafik çağıran alanları kentin güneyine, Kavak istikametine taşımak. (Bunu uydu kentlerle beraber planlamak)
Bunun dışında yapılacak küçük trafik düzenlemeleriyle, sinyalizasyon değişiklikleriyle ve akıllı sistemlerle Atatürk Bulvarı meselesini çözerim diyenlerin görüşleri, Mühendislik bakımından yetersizdir