Akın Üner

ŞEHİR HASTANESİ SAMSUN'UN TRAFİĞİNİ NASIL ETKİLER? BAŞKAN ADAYLARINA NOTLAR (2)

Akın Üner


2024 yılı ortalarına hizmete açılması beklenen Samsun Şehir Hastanesi, birçok açıdan kentimizdeki güncel hayatı etkileyecek.
Hakikaten çok büyük bir tesis ve sağlık alanında kentimize yararlı olacak.
Ancak bu devasa hastanenin kent trafiğine nasıl bir sorun çıkartacağı konusunda çok fazla kafa yorulmadığını düşünüyorum.
Şehir Hastanesinin yatak kapasitesi 900...
Buna karşın Araştırma Hastanesinin kapasitesi 400 yatak...
Tıp Fakültesinin kapasitesi de 900 yatak...
Yani Samsun yeni Şehir Hastanesi, büyüklük bakımından Araştırmanın 2 katından daha büyük ve Tıp Fakültesiyle yaklaşık aynı kapasitede...
Hastanenin bulunduğu konum, sadece 4 merkez ilçenin değil Samsun'un tüm ilçelerinden ve hatta çevre illerden buraya hasta ve ziyaretçi akını olacağına işaret ediyor.
Hastanenin iç ulaşım yolları, otopark alanları gibi ihtiyaçlarının nasıl hesaplandığı konusuna girmeyeceğim, inşallah doğru planlama yapılmıştır.
Ancak bu hastaneye toplu taşıma hizmetinin otobüsler ve belki de dolmuşlarla sağlanacağı anlaşılıyor.
Bunun getireceği ek sorunlar bir yana birçok vatandaşın otobüsle - minibüsle meşgul olmayıp özel araç kullanacağına şüphe yok.
Buna hastane personelinin kendi araçları ve servisleri de eklemek lazım.
Hastaneye erişim koridorlarında önemli darboğazlar var.
Bu hastanenin çağıracağı trafik yükü, mevcut çevre yolu kavşaklarının tamamında yükü iki kattan fazla arttıracaktır.
Aynı biçimde Atakum'dan gelen trafik yükü artacağından Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerindeki kapasite sorunlarının bariz biçimde artacağını ön görmek mümkün.
Hastanenin yakın çevresinde kısa süre içinde kentleşmenin artacağı ve buna bağlı olarak da trafik sorunlarının gelecek 10 yıl içinde çok ciddi sorunlara yol açacağını ön görmek lazım.
Bu işin çaresi Şehir Hastanesine uzanan bir tramvay hattı planlamaktan geçiyor.
Bunun nasıl olabileceğini, hangi güzergâhtan bu hattın yapılabileceğini arzu eden herkesle konuşmaya hazırım.
Ancak, şurası açık ki yeni dönemde görev yapacak Büyükşehir, İlkadım ve Canik Belediye Başkanlarının kısa bir süre sonra önlerine çıkacak bu büyük soruna şimdiden çareler üretmesinde büyük fayda var.