Akın Üner

Ekonomi Batarken Cadı Avlamak

Akın Üner

Eski hikayedir, bizde çok anlatılır.

Osmanlı topçuları surları döverken Bizanslı Ortodoks Papazlar melekler dişi mi, erkek mi diye tartışmakla meşgulmüş.

Aradan neredeyse 600 sene geçti, memlekette ne Ortodoks kaldı ne de papaz!

Velakin Bizans'ın huyları bize geçmiş olacak ki memleket yanarken dişili, erkekli mevzularda tartışmaktan vaz geçmiş değiliz.

***

Yeniçağ'ın haberine göre İstanbul'da bir ilkokul öğretmeni ve okul müdürü, karne günü gökkuşağı süslemeleri önünde öğrencisiyle fotoğraf çektirdiği için açığa alınmış!

Gerekçe, gökkuşağı figürünün LGBT'ci bazı uluslararası kuruluşlar tarafından sembol olarak kullanılması!

Duyunca dehşete kapıldım.

Çünkü iki kız evlat yetiştirdim ve gayet iyi biliyorum ki ilkokul ve anaokul çocuklarının hayal dünyalarında gökkuşağı figürü özel bir yer tutar. Tıpkı güneş, bulut, yıldız, kuş, ağaç, anne, baba gibi!

Çocukların yaptıkları resimlerde, kurdukları oyunlarda, doğum günü partilerinde bu figürleri kullanmayan çocuk yoktur. Dahası bu figürleri kullanan çocukların mutlu bireyler oldukları kabul edilir.

Haliyle ilkokul ve anaokul çağında bu figürlere erişkinlerin yakıştırmalarıyla bakılamaz.

Güneş, kuş, yıldız çocukların dünyasında büyüklerin kirlettiği gerçek dünyadaki gibi siyasi ya da sosyal anlamlar taşımaz. Gökkuşağı da küçük çocukların masum dünyasında bir cinsel eğilim sembolü değildir.

***

Ekonomi diye yazdık başlıkta.

Asgari ücrete ara zam yapıldı, milyonlarca insanımız bir iki aylığına nefes aldı. Hayat pahallılığına çare değil ama dar gelirliler için can yeleği gibi!

Velakin ekonomik krizin faturası sadece asgari ücretliler için değil emekliler, memurlar ve beyaz yakalılar için de her geçen gün daha da artıyor.

2006 yılında öğretmen maaşı asgari ücretin 3 katı imiş, yani aynı şartlar korunsa öğretmen maaşları 35 bin TL civarında olmalıydı.

17 yıl önce, asgari ücrete göre doktor maaşları 5, profesör maaşları 6 kat fazlaymış.

Şimdi bir doktor, asgari ücretin 2,75 katı alırken profesörler ise 3,25 katı maaş alıyor.

Kimseyi küçümsediğimiz yok ama yıllarca okusun diye ana babaların teşvik ettiği mühendisler, doktorlar, öğretmenler ve diğer meslek grupları asgari ücretlilere oranla çok daha fakirleşmiş durumda.

*** 

Milletçe topyekun fakirleşirken buna çare aramak yerine cadı avcılarının atmosferi kirletmesine izin vermemek gerekir.

Masum bir fotoğraf bile insanlarımızın meslek hayatlarını karalamak için kullanılacak olursa bu ülkede hiç kimse kendisini güvende hissedemez.

Sosyal medya trollerinden kusma noktasına geldik zaten!

Bir de postmodern cadı avcılarının kurban aradığı linç kültürüne tahammül etmemeliyiz.

***

Ekonomik sorunlar zaten insanları yeterince bunaltıyor. Hakiki sorunları konuşmak yerine meleklerin dişi mi erkek mi olduğuna kafa yorarsak Bizans'ın köhnemiş papazlarından ne farkımız kalacak?