Akın Üner

TÜYAP KİTAP FUARINDAN İLK NOTLAR

Akın Üner

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonunun 6. Karadeniz Kitap Fuarında 1. salon 102 C'de açtığı stantta usta tarihçi Mehmet Köseoğlu ile birlikte kitapseverler için emek sarf ediyoruz. Fuarın ilk iki günü, bir başka deyişle ilk hafta sonu bitti. Haliyle ilk izlenimlerimizi yazabilecek durama geldik....

 

ÖNCE KATILIM

 

Fuarın ilk günü olan 15 Şubat Cumartesi, katılımcıları şok edecek kadar zayıftı. Yıllardır fuarı takip eden bir çok kişinin ortak görüşü, bugüne kadarki en zayıf başlangıç olduğu biçimindeydi.

 

Birçokları bunu ekonomik krize bağlasa da bana göre bunun başka sebepleri de var... Bunlardan birincisi Samsunspor'un Manisa deplasmanındaki kritik maçı nedeniyle Samsunluların öncelik sıralamasında liste başı olmasıydı. İkincisi, birçok özel okuldaki bursluluk sınavları nedeniyle ailelerin fuara gitmeyi ertelemesiydi.

 

Ancak bence TÜYAP'ın yerel medyaya verdiği tanıtım bütçesinin bu sene oldukça kısıtlanması da önemli bir tesir yaptı. Geçmişte kitap fuarı heyecanı haftalar öncesinden hissedilirken bu sene vatandaşlar arasında fuarın açıldığını bilenler, fuar nedeniyle heyecan duyanlar nispeten azaldı.

 

Fuarın ikinci günü ise katılım nispeten daha iyiydi. Zaten ilk günkü kötü başlangıç aynen devam etse fuara gelen yayınevlerinin moralleri tamamen çökerdi herhalde.

 

EKONOMİK SORUNLAR TÜYAP KİTAP FUARININ GELECEĞİNİ TEHDİT EDİYOR

 

Bu sene birçok önemli yayınevi fuarda yok. Bazıları da son dakikada katılmaya karar verdi. Bunun en önemli sebebi, ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların satın alma gücünün çok azalması...

 

Birçok kitapsever "daha önce üç kitap alıyorsak bu sene sadece bir alabiliyoruz." diye konuşuyor. Kağıt fiyatlarına gelen astronomik zamlar, kitap maliyetlerini çok arttırdı. Bazı yayınevleri yeni kitap basma projelerini erteledi. Daha önce popüler olan bir çok yazar, yeni ürünlerini piyasaya sunamazken yeni kuşak edebiyatçıların önü de tamamen kesildi. Haliyle kitap piyasasında bariz bir kısırlık var.

 

Bütün bunlara ilaveten Tüyap'ın stant kiralarına yaptığı yüksek zamlar yayınevlerini caydırıyor. Riskleri göze alarak gelen yayınevleri ise okuyucunun beklediği yüksek indirimleri yapamıyor.

 

Şurası bir gerçek ki, internetten kitap sipariş etmek, neredeyse fuardan alışveriş yapmaktan ucuz hale geldi.

Önlem alınmadığı takdirde Tüyap kitap fuarının gelecek yıllarda ivme kaybetmesine  şaşırmamak lazım.

 

ÇOCUK KİTAPLARI VE TEST KİTAPLARI FUARI

 

Tüyap, her geçen sene yetişkin okuyucudan uzaklaşıp çocuklara yönelik bir hale bürünüyor.

 

Bunda yetişkinlerin giderek "bizden geçti bari çocuklarımızı kurtaralım" fikrine kapılarak bütçelerini test kitaplarına ve kısmen de çocukların okuduğu kitaplara kaydırmalarının tesiri var.

 

Sürekli stantların başında okuyucu davranışlarını izleyen bir edebiyatçı olarak iki acı tespitimi söylemeden edemeyeceğim:

 

BİR: Bazı vatandaşlar çocuklarının istediği kitapları almaya gücü yetmediği için mahcubiyetini "yeter, çok kitap aldık" diyerek bastırıyor.

 

İKİ: Bazıları da "evde çok kitap var, bitirdiysen baştan tekrar oku" diye çocukların kitap taleplerini ezme yoluna gidiyor.

 

OKUYUCU PROFİLİ EPEY DEĞİŞMİŞ

 

Garip ama gerçek... Geçen sene en çok satan kitaplar arasında "Abdülhamit Han" ve "Osmanlı" konsepti taşıyanlar revaçtaydı.

 

Bu sene Abdülhamit kitaplarına talep az... Genel olarak Osmanlı temalı eserler, adeta modası geçmiş bir algıya sahip.

 

Bunu nasıl okumak lazım bilemedim...     

 

SON SÖZ

 

Okuyucularımı fuar boyunca Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu standında bekliyor olacağım. Kitaplarımı Samsun Son Haber okuyucuları için imzalamaktan mutluluk duyarım...

 

NOT: Fuar nedeniyle yazılarıma bir hafta ara vereceğim. Daha sonra yine bu köşede sizlerle buluşmak ileğiyle...