Akın Üner

SAMSUNSPOR'DA YAZILMAYANI YAZMAK...

Akın Üner

Biliyorum elbette... Tribündeki cefakar Samsunspor taraftarı, kulübün efsane isimlerinden Ertuğrul Sağlam'ın teknik direktör olmasıyla birlikte başlayan yeni dönemle ilgili coşku ve umut pompalayan bir yazı okumak istiyor.


İşin doğrusu, ben de içinde bulunduğumuz koşullarda Ertuğrul Hoca'nın en doğru tercih olduğunu düşünüyorum. Beş yıllık bir sözleşme yapılması ve Süper Lig Şampiyonluğu gibi uzun vadeli bir hedef ortaya konması da çok yerinde oldu.


Dahası, bu sezon üst kümeye çıkabilirsek bir kaç sene içinde Süper Ligde zirve yarışının hayal olmadığına inanıyorum. Çünkü Süper Ligde şampiyonluk yarışının gediklisi olan kulüplerin tamamı finansal bakımdan çökmüş durumda. Mali ve idari sorunlarını çözmüş bir Samsunspor, çok önemli başarılara imza atabilir.


*
Başakşehirspor, Alanyaspor, Malatyaspor gibi kulüplerin elde ettikleri başarılar ortada... Samsun bir futbol kenti ve gücünü tarihinden alan Samsunspor'un eski parlak günlerine dönmesi gerçekten hayal değil...


*
Bu parlak hedeflere zarar vermemeye özen göstermek, Samsunlu ve Samsunporlu bir kalem emekçisi olarak görevimiz... Ancak, kulüpte yaşanan idari sorunları dile getirmek de hemşerilerimize ve Samsunsporlulara karşı bir başka vazifemiz...


*
Samsunspor'un şirketleşme süreci, kulübün mali sorunlarından kurtulması için ortaya atılan bir projeydi. Sayın Yüksel Yıldırım'ın finansal desteği ve Sayın İsmail Uyanık'ın spor yöneticiliğindeki kanıtlanmış başarıları birleşince kulübün hızla sıkıntılı günlerden kurtulacağı umulmuştu.


Ancak geçen sezon beklenen sportif başarı gelmedi. Kulüp 2. Ligden kurtulup bir üst kümeye çıkamadı.


Beklenen başarının gelmemesiyle birlikte Yıldırım - Uyanık ikilisi arasında bazı sorunlar baş gösterdiği sezon başında seziliyordu. Ancak sorunların büyük ölçüde çözüldüğü ve tecrübeli teknik adam İrfan Buz'un istekleri doğrultusunda takviye edilen kadronun bu defa sorun yaşamadan şampiyon olacağı genel kabul görüyordu.


*
Aslında bir iki defa tökezlemesine rağmen yenilgisiz bir Samsunspor vardı karşımızda...


Lakin rakibimiz Manisaspor'un anormal sayılabilecek biçimde bütün maçlarını açık farkla kazanarak devam etmesi puan farkının erkenden açılmasına yol açtı.


'Galiba bu yıl da şampiyonluk gelmeyecek' endişesinin yükselmeye başladığı günlerde İrfan Buz'un beklenmedik istifası kırmızı beyazlılarda 'buz' gibi bir havanın esmesine sebep oldu.


Teknik direktör arayışının uzaması, aslında başka meselelerin olduğunun habercisi gibiydi. Yıldırım ile Uyanık arasında soğuk rüzgârların estiği fısıldanır olmuştu.


Derken Yıldırım'ın tweeter üzerinden yaptığı 'çok başlılık' vurgulu paylaşımlar ipleri tamamen koparttı ve efsane başkan İsmail Uyanık, şirketteki görevinden istifa ettiğini açıkladı.


*
İsmail Uyanık, taraftarın çok sevdiği bir başkan... Samsun kamuoyu tarafından beğenilen, başarılı ilişkileri olan bir isim...


Onun istifası tam bir şok etkisi yarattı. Üstelik ayrılık konuşmasında 'Yıldırım hisselerini satışa çıkartırsa alacak finansal koşulları temin edebileceğini' söylemesi ve hukuken Samsunspor derneği başkanı olarak görevinin devam ediyor oluşu kafaları karıştırmıştı.


Hemen ardından Uyanık Başkanın Samsun'un tanınmış iş adamlarından ve kulübün her dönem mali yükünü çeken isimlerinden birisi olan sayın Galip Öztürk ile Gürcistan'da buluşmaları sosyal medyaya düştü. Yanında Samsuspor'un bazı yöneticilerinin de olduğu bu görüşmeye ait kareler, 'Acaba Samsunspor için yeni bir proje mi var?' diye yorumlandı.


Her ne kadar Galip Bey, bu görüşmenin bir nezaket ziyareti olduğunu ve Yüksel Yıldırım'ı desteklemeye devam edeceğini söylese de herkesin aklında 'acaba' diye başlayan soru cümleleri kaldı.


*
Soru işaretlerini arttıran bir başka nokta da Ertuğrul Sağlam'ın, henüz Uyanık görevdeyken yapılan görüşmelerde ayak sürdükten ve onun ayrılmasından sonra sözleşme imzalaması oldu... Üstelik Ertuğrul Sağlam'ın geçen sene yapılan tekliflere olumsuz yanıt verdiği hala akıllarda.


Allah'tan yeni Hocamız, basına yaptığı açıklamalarda 'Uyanık'la görüştüğünü, kendisine büyük saygı duyduğunu ve aralarında müspet bir ilişkisi bulunduğunu' söyleyerek fısıltı gazetesini yalanladı.


*
Bu arada Samsunspor divan kurulu, Uyanık ile Yıldırım'ın arasındaki meseleleri çözmesi için bir çağrıda bulundu. Bu iyi niyetli çağrı, en azından şimdilik karşılık bulmadı.


Bundan sonra, yeni sürpriz gelişmeler olur mu? Galip Öztürk ya da bir başka isim arabuluculuk yaparak İsmail Beyle Yüksel Beyin aralarındaki tatsızlıklara son vermelerini sağlayabilir mi? Yoksa iki eski ortak arasındaki kırgınlıklar, takımın şampiyonluk mücadelesine zarar vermemek adına bir süre ertelenir mi? Bunları zaman gösterecek.


*
Keşke Samsunspor için para ve emek sarf eden iki değerli ismin de küsmeden, kırılmadan birlikte hizmet etmelerini sağlayacak bir formül bulunsa... Lakin belli ki bazı detayları Samsun kamuoyu tarafından bilinmeyen sorunlar devam ediyor.


İnşallah Ertuğrul Sağlam yönetiminde işler yolunda gider... Beklenen şampiyonluğu ya da en azından play off zaferini hep beraber yaşarız. Sportif başarı, kırgınlıklara ve tatsızlıklara da iyi gelecektir!