Akın Üner

SAMSUNLULAR GLASGOW RANGERS'I MI TUTSUN?

Akın Üner

'Futbol sadece futbol değildir' lafının bu oyunun mucidi İngilizlere ait olduğu söylenir... Hakikaten de çağımızda bir endüstri haline gelen futbolun bazen bir spor dalı olmanın çok ötesinde etki sahası olduğu defalarca kanıtlanmıştır.

 

Geçen hafta içinde Samsun'da yaşanan mini kriz, İngilizlerin sözünün boşuna olmadığını bir kere daha kanıtlamış oldu.

 

İNCİR ÇEKİRDEĞİNİ DOLDURMAZ AMA...

 

Konuya vakıf olmayan okuyucularımız için birkaç cümlelik bir özet geçelim: 2. Lig Beyaz gurupta mücadele eden ve yeniden eski günlerine dönmek için iş adamı  Yüksel Yıldırım ve kulübün eski başkanlarından  İsmail Uyanık öncülüğünde yeniden yapılandırılan Samsunspor, taraftar sayısını arttırabilmek için çocuklar ve gençler arasında bazı sosyal etkinlikler tertipliyor. Bu amaçla bir ilkokul ziyareti programlanıyor. Her nedense aynı gün Trabzonlu bir aile, çocuğunu okula Trabzonspor formasıyla gönderiyor. O gün çocuklara Samsunspor forması dağıtılırken Trabzonspor formalı küçük kardeşimize de forma teklif ediliyor. Yavrucak, Trabzon formasının üstüne Samsunspor formasını giyiyor. Bu kadar masum bir etkinlik,kötü niyetli birileri tarafından sosyal medyada, 'Trabzonsporlu çocuğa zorla Samsunspor forması giydirildi' gibi provokatif bir iddiayla yayılıyor.

 

Hafta sonu oynanan Samsunspor - Sancaktepe maçına, önceden belirlenmiş bir kampanya sloganı olan 'Bu şehrin çocukları Samsunsporludur' yazan bir pankartla çıkılınca aynı provokatörler, bunu Trabzonsporlular'a bir mesajmış gibi tekrar sosyal medyada konu ediyor. Haliyle durup dururken şehir geriliyor.

 

Yıllar öncesine dayanan ve 'Karadeniz derbisi' kabul edilen Samsunspor - Trabzonspor rekabeti, kırmızı beyazlıların alt liglere düşmesinden sonra soğudu diye düşünülürken yok yere yeniden harlanmış oluyor.

 

YAŞADIĞIN KENTİN TAKIMINI TUTMAK...

 

Çoğu Anadolu kentinde üç İstanbul takımının taraftarlığı yaygın, bu nedenle Anadolu'da kimi futbolseverler iki kulübü birden tuttuğunu söyler. Sözün gelişi 'Rizesporluyum ama aynı zamanda Fenerliyim' ya da 'Hem Gaziantepsporu hem de Cimbomu tutuyorum' diyenler çoktur. Ancak bir futbol kenti olan Samsun'da buna tenezzül eden pek olmuyor ve dahası hiç de hoş karşılanmıyor.

 

Yine de göç alan bir kent olduğu için nispeten az olsa da İstanbul takımlarını tutan ve bu arada Trabzonspor taraftarı olanlar da yok değil...

 

Coğrafi yakınlık nedeniyle memleketleriyle ilişkileri hala canlı olan Trabzonlu vatandaşların Trabzonspor'u tutmaları gayet anlaşılır bir durum.

 

Buna karşın Samsun'da yaşayan Trabzonlular arasında, bilhassa ikinci ve üçüncü kuşaklarda Samsunspor maçlarına gidenler önemli bir yekun tutuyor. Şüphesiz bu da anlaşılabilir bir durum... İnsanlar, yaşadıkları, geçimlerini sağladıkları, komşuluk ilişkileri geliştirdikleri kentin futbol takımını zamanla benimsemeye başlıyor.

 

KARADENİZİN İKİ İNCİSİ

 

Samsun, Trabzon'dan farklı olarak çok değişik bölgelerden göç almış bir kent... Bu nedenle Trabzon'daki hemşerilik ruhu ve tek kültürlülük Samsun'da yok... Birçok açıdan İzmir ya da İstanbul'u andıran Samsun'da kentlilik bilinci hemşeri ruhundan ziyade 'yaşadığı, doğup büyüdüğü şehri sevme' diye özetleyebileceğimiz daha evrensel bir kültürde yeşeriyor.

 

Misal, Trabzon'da Fenerbahçe forması giyip dolaşmak ne kadar mümkündür bilmem ama Samsun'da istediğin takımın formasını giyer dolaşırsın, kimse yüzünü çevirip bakmaz bile!

 

TAM KARADENİZ FIKRASI

 

Dedik ya futbol sadece futbol değil... Ucuz bir provokatörün 'Trabzonlu uşaklara zorla Samsunspor forması giydiriyorlar' yaygarasının karşılık  bulması da sadece futbol taraftarlığıyla ilgili değil elbette... Şurası bir gerçek ki Trabzon ile Samsun arasında öteden beri süregelen ve bazen ateşi yükselen sosyoekonomik bir rekabet söz konusu... Bazen gereksiz yere tadı kaçan bu rekabet futbol taraftarlığı üzerinden kendini gösteriveriyor. Üstelik ortada maç bile yokken... Hem de Trabzonspor süper ligde, Samsunspor iki alt kümedeyken...

 

SAMSUNLULAR KİMİ TUTSUN?

 

Peki, Samsunspor, çocuklar ve gençler arasında taraftar sayısını arttırmak için Samsun'daki okullarda sosyal etkinlikler yapmasın da nerde yapsın birader?

 

Bu kadar masum bir çalışmayı provoke etmenin ne manası var? Yaşadığın şehrin futbol kulübü gelip okulda formasını çocuklara dağıtırken gidip başka kulübün formasıyla çocuğu okula göndermek ne demek oluyor? Maç sonrası futbolcular bile hatıra olsun diye forma değişirken, küçücük çocukları böyle germenin anlamı var mı?

 

Samsunspor'un sahaya çıkarken 'bu şehrin çocukları Samsunsporludur' pankartı taşıması Beşiktaşlıyı, Galatasaraylıyı, Fenerbahçeliyi rahatsız etmiyor da niye sen rahatsız oluyorsun?

 

Samsun'un çocukları, Samsunspor yerine Rapid Wien'i, Real Sociedad'ı, Werder Bremen'i veya Paris Saint Germain'i mi tutacaklar? Müsaadenle Samsun'un çocukları yaşadıkları, doğup büyüdükleri kentin markasına sempati duysunlar...

 

Öyle değil mi güzel kardeşim?