Alaattin Gülal: '500 rakımın altındaki üreticilerin içi rahat olsun'

Alaattin Gülal: '500 rakımın altındaki üreticilerin içi rahat olsun'

Zirai don felaketinin etkili olduğu Türkiye'de birçok ilde üreticiler kan ağlarken zararın boyutları da merak konusu oldu. Fındık bahçelerinde inceleme yapan Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaattin Gülal, '500 rakımın altındaki fındık üreticilerinin içleri rahat olsun' dedi.

Zirai donda fındık ne kadar zarar gördü. Üreticiler ve vatandaşlar soğuk havalar ve kar yağışı nedeniyle büyük zarar gördüğü ifade edilen fındığın bütün Karadeniz'de zarar görüp görmediğini merak ediyor. Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaattin Gülal, fındık bahçelerinde 500, 600 ve 800 rakıma çıkarak inceleme yaptı ve zararın boyutlarını tüm gerçekliğiyle kamuoyuna açıkladı.

Türkiye nisan ayında mevsim normallerinin altına inen sıcaklıklar ve kar yağışıyla adeta kışa geri döndü. Özellikle gece saatlerinde sıfırın altına düşen sıcaklıklar, 36 ilde tarımsal üretimi ciddi biçimde etkiledi.

Nisan ayında Türkiye genelinde mevsim normallerinin altına inen hava sıcaklıkları ve beklenmedik kar yağışları tarım üreticilerini zor durumda bıraktı. 36 ilde etkili olan zirai don kayısı, üzüm, incir, armut, elma, erik, kiraz, vişne, fındık, ceviz, badem ve Trabzon hurması gibi birçok tarım ürününde ciddi hasara yol açtı. Peki zirai don Karadeniz'de fındığa ne kadar zar verdi? Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaattin Gülal, fındık bahçelerinde inceleme yaptı ve zararın boyutlarını açıkladı.

Alaattin Gülal: '500 rakımın altındaki üreticilerin içi rahat olsun'

Sıcaklıkların ani düşüşüyle birlikte özellikle kayısı, elma, ceviz, üzüm ve fındık üretimi yapılan bölgelerde ciddi zarar oluşturmuştu. Özellikle çiçeklenme dönemindeki meyve ağaçlarının bu dondan büyük ölçüde etkilendiği belirtilirken, Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaattin Gülal, yaşanan zirai don olayı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"FINDIKTA ZARAR YÜZDE 30"

Zirai don olayının bölgelere fındığa verdiği zararın boyutlarının değişiklik gösterdiğini belirten Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaattin Gülal, "500 rakımın altındaki fındık üreticilerinin içi rahat olsun. Alçak kesimlerde fındık iyi durumda. Ancak üretici fındığına iyi baksın. Biz zararın boyutları ile ilgili olarak inceleme ve araştırmalarımızı yapıyoruz. Fındıktaki zirai don tehlikesinin boyutları Mayıs ayının sonuna doğru ancak netleşecektir. Ancak 500 rakımın üzerindeki fındık bahçelerinde kısmen zirai don nedeniyle fındık zarar görmüştür. Bu zararın boyutu incelemelerimize göre yüzde 30 civarındadır.  Bütün bunların yanı sıra bölgemizde fındakta uç filizlerin zarar görmediğinden geçen yıla oranla daha çok ürün alma fırsatı da doğabilir. Bu soğuk aynı zamanda fındığın kalitesini de artırmıştır. Bütün bu ihtimaller de söz konusudur" dedi. 

Ordu'nun yüksek kesimlerinde de zararın önemli boyutlarda olduğuna değinen Alaattin Gülal, "Örneğin Gürgentepe'nin yüksek kesimlerinde gözle görünür bir zarar var. Ancak bu durum alçaklar bölgelerde aynı şekilde değil. Yelin fazla aldığı yerlerde zarar yüksek. Öte yandan alçak kesimlerde kar yağdı ama bir gün sonra fındık dalında kar kalmadı. Kalsaydı o zaman zararın boyutları daha da artacaktı. Bununla birlikte bilindiği gibi, fındığın soğuklamaya ihtiyacı var. Bu soğuklama ileriki yıllar için büyük önem taşıyor" diye konuştu.  

 

MEYVELERDE ZARAR ÇOK BÜYÜK: YÜZDE 90

Ülke genelinde yaşanan zirai don olayının özellikle meyvelere büyük zarar verdiğine dikkati çeken Alaattin Gülal, "kayısı, üzüm ve daha birçok meyvede zararın boyutları çok yüksek. Cevizde zararın Çorum bölgesinde yüzde 80-90 miktarında olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz. Genel olarak meyveler Türkiye genelinde zarar görürdü, bazı bölgeler ise kısmen zarar görmüştür. Kayısıdaki zararn yüzde 90'dır" şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER