Kasaplar Odası Başkanı Şen: 'Et tüketimi azalıyor. Türkiye üretime geçmeli'

Kasaplar Odası Başkanı Şen: 'Et tüketimi azalıyor. Türkiye üretime geçmeli'

Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, vatandaşın mutfağının en önemli parçalarından birisi olan eti eskisi gibi tüketebilmesi için hayvan varlığının artırılması, bunun için de üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde et tüketiminin her geçen gün azalacağına dikkati çeken Şen, güncel et fiyatları hakkında da bilgi verdi.

Türkiye'de et tüketimi eskiye oranla hızla düşüyor. Vatandaş et yemekte her geçen gün daha da zorlanmaya başladı. Orta gelirlinin veya asgari ücretlinin yemeğine et koyması tarihe mi karışıyor? Peki, bu tablonun sebebi nedir? Yeteri kadar neden et tüketemiyoruz? Uzmanlara göre ise hesap çok basit: Yeteri kadar et üretimi yok! Gelir düzeyimiz ise mevcut olanı almak için çok düşük! Üretim artırılmalı!

Şen; "Mevcut ekonomik şartlarda et fiyatları çok normal!"

Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, Türk halkının çok değer verdiği ve mutfağı için vazgeçilmez bir lezzet olan et tüketiminin eskiye oranla düşüşe geçtiğini belirterek, ülkemizin mevcut ekonomik şartlarında temel gıda ürünlerindeki fiyatlara oranla da et fiyatlarının normal olduğunu söyledi.

Kasaplar Odası Başkanı Şen: 'Et tüketimi azalıyor. Türkiye üretime geçmeli'

Samsun'da karkas et kesim fiyatının ortalama 370 TL olduğunu dile getiren Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, "Et fiyatları birkaç haftaya göre düşüşte. Samsun'da kıymanın kilogramı 530, kuşbaşı etin kilogramı 550, et fiyatı ise 580 TL. Birkaç haftadır fiyatlarda 20-25 TL'lik bir düşme gerçekleşti. Örneğin karkas et kesim fiyatı 400 TL'den 370 TL'ye kadar düştü. Bu elbette vatandaşlarımız için çok iyi ama yeterli değil" dedi.  

"Üretim artırılmalı, üretici desteklenmeli"

Et üreticilerinin sayısında hızla düşüş yaşandığını ve normal olarak bu ekonomik şartlarda üretimin de normal olarak düştüğünü açıklayan Ömür Şen, "Elbette bu olumsuz durum sonucu olarak direkt üretime yansıyor. Köylü eskisi gibi üretim yapmıyor. Bu nedenle de üretim hızla düşüyor. Bu nedenle diğer tüketim ürünlerine oranla mevcut et fiyatlarının normal olduğunu belirttim. Tarım daha çok desteklenmeli. Hayvan varlığının artırılması için üretici desteklenmeli. Petrol fiyatları düşmeli, yemin fiyatı düşmeli, köylüye destek verilmeli. Aksi takdirde bugün olduğu gibi biz sürekli etin fiyatını konuşur dururuz" şeklinde konuştu.

Kasaplar Odası Başkanı Şen: 'Et tüketimi azalıyor. Türkiye üretime geçmeli'

"Gerekli olan kaynak Türkiye'de var"

Türkiye ortalama 37.3 kilogramlık et tüketimi ile Kongo, Tacikistan ve Fas ile aynı seviyeye gerilemiş durumda. Sektör yetkilileri dışa bağımlılığın öne çıktığı kırmızı et sektöründe çözümün küçük işletmelerin desteklenmesi ile sağlanabileceğine dikkat çekiyor. Sektördeki en büyük problemin kırsal kesimde yaşayan aile işletmelerinin üretimden çekilmesi olduğunu vurgulayan Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, Türkiye'de üretimin artırılması için yeterli imkanların, işgücü ve yerel kaynakların bulunduğuna dikkati çekti.

Kasaplar Odası Başkanı Şen: 'Et tüketimi azalıyor. Türkiye üretime geçmeli'

EN ÇOK OKUNAN HABERLER