Öksüz Maraton: 19 Mayıs Yarı Maratonunun talihsizliği Samsun'da olması mı?

Öksüz Maraton: 19 Mayıs Yarı Maratonunun talihsizliği Samsun'da olması mı?

Tanıtımı yok, duyurusu yok, Samsun'da afişleri yok. Tarihi ile müsemma ve milli önemi büyük Türkiye'nin en eski ve önemli spor etkinliklerinden birisi olan 19 Mayıs Yarı Maratonuna sayılı günler kaldı kalmasına da ne Samsun Valiliği, ne de Samsun Büyükşehir Belediyesi konuya ilgili. 19 Mayıs Yarı Maratonunun talihsizliği Samsun'da olması mı?

Türkiye'nin en eski spor etkinliklerinden birisi olan ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 19 Mayıs Yarı Maratonuna yerel yönetimlerin ilgisizliği dikkat çekiyor. İsmiyle ve tarihi anlamıyla müsemma milli hassasiyeti yüksek bir koşu olmasına rağmen, 19 Mayıs Yarı Maratonuna özel ne bir afiş, ne bir sosyal medya platformu, ne bir tanıtımı, ne bir sitesi, ne de bir İnstagram hesabı bile bulunmuyor.

Hatırlatalım: 19 Mayıs Yarı Maratonu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 105. yılı kapsamında koşulacak. Böylesine önemli milli ve manevi bir öneme haiz bir maraton... Yani, bu etkinliği ülkemizin yanı sıra bütün dünyaya tanıtacak çok nedeni isterseniz bulabilirsiniz...

Son yapılan yerel seçimlerde boy boy afişleri bulunan siyasetçilerin böylesine milli önem taşıyan bir etkinlik için parmaklarını bile kıpırdatmamaları, bir afişi bile çok görmeleri dikkatlerden kaçmıyor.

Halkın davet edilmediği, halkın özendirilmediği, 7'den 70'e Samsun'un kültürel ve sosyal bir değeri olarak tanıtılmadığı 19 Mayıs Yarı Maratonunun bu yıl da sönük geçmesi bekleniyor. Uluslararası ve ulusal tanıtım organizasyonlarının yapılmadığı ve sporcuların büyük bir coşkuyla Samsun'a davetinin yapılmadığı organizasyon, sporseverlerin kendi imkanları ile katıldıkları ve koştukları bir organizasyon olarak kutlanması dikkati çekiyor.

Pazar gününe denk geliyor!

Bu yıl koşunun Pazar gününe denk gelmesi için katılım için büyük bir fırsat sağlıyor. Ancak yerel yönetimlerin halkı davet eden organizasyonlarının eksik olduğu koşunun son yıllarda olduğu gibi yine sönük geçmesi bekleniyor.

Yerel yönetimler geri planda kalıyor!

Samsun'da özellikle Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel yönetimleri Samsun 19 Mayıs Yarı Maratonu için özel bir çalışma yapmaması büyük eleştirilere neden oluyor. Oysa, böylesine önem taşıyan bir etkinliğin ve özellikle de sporun yeni yetişen gençlere tanıtılması ve önemenin artırılması büyük önem taşıyor. Kurtuluş meşalesinin yakıldığı Samsun'un gençlerinin böylesi bir etkinliğe sahip çıkması ve bu etkinliğe katılması 19 Mayıs tarihinin önemi açısından da büyük önem taşımaktadır. 

Tanıtım ve organizasyonlarının olmadığı bu koşu için; Örneğin Türkiye'de ve yurt dışında benzer yarışlara katılan bir sporcunun özel ilgisi olmadığı ve takvimden bihaber olması durumunda, Yarı Maratonlara özel ilgisi olmadığı takdirde, bu yarıştan haberinin olması mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla bu yarışı koşmak için tercihte bulunacak bir sporcunun yarışın ne sitesine, instagramına ulaşamadığı için, yarışın kaçta, parkur hakkındaki bilgiye, kitlerin nerede dağıtıldığı bilgisine, konaklama ve kayıt gibi merak edilen hiçbir bilgiye ulaşması da mümkün olmuyor.

Son yapılan koşuda sporcuların büyük çoğunluğunun susuz kalması, organizasyonun ne kadar ilgisiz olduğunu ortaya koyan ve eleştirilen yönlerinin başında geliyordu.

ÖZEL HABER - SAMSUN SON HABER 

EN ÇOK OKUNAN HABERLER