Çevreciler Asarağaç'tan ses yükseltti: 'Sanayi dumanı değil temiz hava istiyoruz'

Çevreciler Asarağaç'tan ses yükseltti: 'Sanayi dumanı değil temiz hava istiyoruz'

Asarağaç'ta düzenlenen etkinlikte bir araya gelen çevreciler, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Samsun Asarağaç Tabiat Parkı'nda başlatılan çalışmalarda katledilen doğa ve yüzlerce ağacın yok edildiği alanda bir araya geldiler.

Asarağaç bölgesinin Samsun ve Tekkeköy için son derece önemli olduğunu ve bölgenin Karadeniz'de insan izine rastlanılan ilk yerleşim alanlarına sahip olduğunu belirterek Asarağaçta yapılmaya çalışılan ve doğaya zarar veren çalışmalara tepki gösteren Asarağaç Dernek Başkanı Fatma Arıkan, bu bölgede yaşayan insanların sanayi dumanlarına maruz kaldıklarını, temiz bir havaya sahip olma haklarının ellerinden alındığına dikkati çekti.

Sit alanlarına sahip

Asarağaç Mahallesi'nin sit alanlarına sahip olduğunu dile getiren Fatma Arıkan, "Üzerinde bulunduğumuz doğa harikası bu alan, insanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahiptir. Bu alanda ilk ve orta çağ medeniyetlerine ait, onlarca tarihi eser ve yerleşim yerleri bulunmakla birlikte Karadeniz'de insan izine rastlanan ilk bölgedir. Bu nedenle de Tekkeköy tarihin doğduğu kent olarak adlandırılmaktadır. Alanda kiliseler, mezarlıklar, mabetler ve farklı kültürlere ait kalıntılar hala varlığını sürdürmektedir. Asarağaç Mahallemizde ise. 1. ve 3. derece Arkeolojik Sit Alanları içinde kral mezarları bulunmaktadır" dedi.  

"Temiz bir çevre bizim de hakkımız"

Ağaçlara zarar verilerek gerçekleştirilmeye çalışılan projeye tepki gösteren Fatma Arıkan, "Mahallemiz ve ilçemiz tarihe ev sahipliği yapmanın yanı sıra, birçok doğal güzelliği de içinde barındırmaktadır. Bugün yıkımı planlanan proje içerisinde, Kayın, Gürgen ve Meşe ağaçlarından oluşan 132 hektarlık Bayraktepe Tabiat Parkı bölgenin en büyük yeşil zenginliğine sahip alanlarından birisidir. 1983 yılında Orman İşletme Müdürlüğü tarafından fidanları dikilen çam ağaçlarının altında hala piknikler yapılmaktadır. Bu bölgede yıllardır değil, insanlık tarihinin varoluşundan bu yana doğal bir yaşam sürdürülmektedir. Farklı türdeki ağaçlar, bölgede yaşayan kuşlar, toprak altında yaşayan canlılar ve tarihi zenginlikleri ile Asarağaç Tekkeköy ve Samsun'un en önemli değerlerindendir. Sahil şeridini tamamen sanayi kaplayan bir ilçenin temiz hava hakkına sahip vatandaşları olarak, Asarağaç'ta yer alan Milli Parkımızı ve ormanlarımızı iklim değişikliği ile küresel olarak mücadele ettiğimiz bu dönemde oldukça önemsemekteyiz.. Bizler betonlardan yeni yapılacak alanlar değil, ağaçların ve toprağın buluştuğu bu eşsiz alanda yeni nesillere doğal ve sürdürülebilir bir emanet bırakmak istiyoruz. Yıkmayı değil var olana sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Asarağaç ve Tekkeköy halkı olarak sanayi dumanları arasında kalmak değil, ormanlarımızın bizlere sağladığı sonsuz temiz havayı solumak istiyoruz" şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER