Tarihte bugün: '8 Nisan' Tarihte Bugün Neler Oldu?

Tarihte bugün: '8 Nisan' Tarihte Bugün Neler Oldu?

Tarihin tozlu sayfalarında bugün neler yaşandı? Her biri tarihin akışını belirleyen olayların izindeki yolculuğumuzda, bugünün tarihi izlerinde meydana gelen önemli olayları derledik. Bu yazımızda geçmişte neler olduğuna dair bir yolculuğa çıkıyoruz.

Bu incelemeyle, tarih kitaplarının tozlu sayfalarında bir yolculuğa çıkıyor ve bu önemli tarihte neler olduğunu keşfediyoruz.

İşte 8 Nisan'da Yaşanan Tarihin İzleri;

1513 - İspanyol Konkistador Juan Ponce de León, Florida'yı keşfetti ve bu bölgeyi İspanya toprağı olarak ilan etti.

1730 - New York'ta ilk sinagog hizmete girdi.

1783 - 1441'den beri varlığını sürdüren Kırım Hanlığı, II. Katerina'nın emriyle Rus İmparatorluğu tarafından ilhak edildi.

1820 - Milo Venüsü heykeli, bir Ege adası olan Melos'ta bulundu.

1830 - Avrupa ülkeleri, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Yunan Devleti'nin bağımsızlığını onaylamasını istedi.

1869 - 2. Darülfünun binasının inşası tamamlandı ve Darülfünun-ı Osmani kuruldu.

1899 - Martha Place, elektrikli sandalye ile idam edilen ilk kadın oldu.

1918 - I. Dünya Savaşı: Sinema oyuncuları Douglas Fairbanks ve Charlie Chaplin, New York sokaklarında savaş tahvili sattılar.

1920 - Salih Paşa'nın (Salih Hulusi Kezrak) istifası ile kurulan Damat Ferit Paşa Kabinesi'nin tanınmayacağı yolunda, Heyet-i Temsiliye genelgesi yayınlandı.

1923 - Mustafa Kemal 9 Umde'yi açıkladı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin seçim bildirisi niteliğindeki bu ilkelerin başında, 'Egemenlik Ulusundur' maddesi gelmekteydi.

1924 - Şeriye mahkemelerini kaldıran yeni Mahkemeler Teşkilatı Kanunu TBMM'de kabul edildi. Kadıların yerini hakimler aldı.

1933 - Almanya'da ari ırktan olmadığı düşünülen memurlar emekli edildi.

1943 - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt, enflasyonu kontrol altında tutabilmek amacıyla tüm maaş ve ücretleri dondurduğunu ve işçilerin iş değiştirmesini yasakladığını açıkladı.

1946 - Milletler Cemiyeti son oturumunu yaptı. Bundan sonra örgütün adı Birleşmiş Milletler olacaktır.

1953 - Kenya bağımsızlık hareketinin önderi Jomo Kenyatta, Mau Mau Ayaklanması gerekçe gösterilerek İngiliz sömürge yönetimince tutuklandı.

1956 - Seyhan Barajı hizmete girdi.

1960 - İstanbul'a on saat çamur yağdı.

1968 - Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde öğrenciler Rektörlük binasını işgal etti.

1976 - Ankara'da çeşitli fakülte ve öğrenci yurtlarında çıkan olaylarda, aralarında Tabii Senatör Muzaffer Yurdakuler'in oğlu Hakan Yurdakuler'in de bulunduğu, Esari Oran ve Burhan Barın isimli 3 öğrenci öldürüldü, çok sayıda öğrenci yaralandı.

1992 - Uluslararası Atatürk Barış Ödülü'nün Güney Afrikalı lider Nelson Mandela'ya verilmesi kararlaştırıldı. Mandela, Türk Hükûmetine yönelik insan hakları ihlali suçlamaları nedeniyle ödülü kabul etmedi.

1992 - Ermeniler, Azerbaycan'nın Ağdaban köyünde 779 sivile işkence yapıp, 67'sini öldürerek Ağdaban Katliamı'nı gerçekleştirdi.

1993 - Fransa'nın Bretonya bölgesinde yapılan kazılarda, ünlü çizgi roman kahramanı Asteriks'in yaşadığı köyün bulunduğu öne sürüldü.

1994 - DenizTemiz Derneği (Turmepa) kuruldu.

1999 - Hakkâri Valisi Nihat Canpolat'a, Yüksekova ilçesinde bombalı saldırı düzenlendi. Canpolat, saldırıdan küçük sıyrıklarla kurtuldu; şoförü öldü, yedi kişi de yaralandı.

2022 - DHL'e ait B757 kargo uçağı Kosta Rika'nın başkenti San Jose Havalimanı'na acil inişi sırasında pistten çıkarken, meydanda büyük bir faciadan dönüldü.Ve kargo uçağı 2'ye bölündü.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER