Baro Başkanı Yıldıran; 'Avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar'

Baro Başkanı Yıldıran; 'Avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar'

Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, avukatlık mesleğinin hukuk devletinin hayata geçirilmesindeki önemine değindi.

Demokratik toplumun temel direğinin adalet olduğunu ifade eden Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Adalete erişimin güvencesi avukattır. Avukat yalnızca müvekkilinin değil, savunma hakkının temsilcisi ve hak savunucusudur. Avukat olmadan adil yargılanmadan bahsedilemez.   Adil yargılanma olmadan, toplumsal barış ve güven tesis edilemez, hukukun üstünlüğü korunamaz. Savunma hakkının güvencesi olarak avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar. Bizler, yüklendiğimiz bu onurlu görevi, kutsallığına yakışır şekilde özen, doğruluk ve onurla yerine getirmenin çabası içerisindeyiz" dedi.  

Baro Başkanı Yıldıran; 'Avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar'

Adalete erişim hakkı için güçlü avukat, güçlü avukat için güçlü Baro gerektiğini dile getiren Baro Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, "Yurttaşın haklarının savunucusu avukat, avukatın savunucusu Baro'dur. Baro yalnızca meslek örgütü değil, yurttaşların başta adil yargılanma olmak üzere, hak ve özgürlüklerinin takipçisidir. Baro ve avukat zayıf düşerse, bundan en büyük zararı yurttaşlar ve hukuk düzeni görür" diye konuştu.

5 Nisan 1958 tarihinden bu yana 5 Nisan tarihinin,  Avukatlar Günü olarak kutlandığını ve 5 Nisan gününün,  hukukun üstünlüğü ve bağımsız savunma idealine bir ömür veren biz Avukatların mesleki sorunlarını  bir kez daha gündeme getirebilmelerine  de vesile olan bir gün olduğunu ifade eden Başkan Yıldıran, "Bizler  bugüne kadar hep "Güçlü Baro Güçlü Avukat", "Herkes için adalet, adalet için avukat" dedik. Ancak ülkemizde avukatların sosyoekonomik sorunları her geçen gün arttı. Mesleğimizin ve Baroların ekonomik sürdürülebilirliği tarihimizin en alt düzeyine inmiş durumdadır. Yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda hukuki ve fiziki şiddetle de karşı karşıyayız. Avukatlar, müvekkiliyle özdeşleştiriliyor, yargılanıyor, darp ediliyor, yaralanıyor ve öldürülüyor" şeklinde konuştu.

Baro Başkanı Yıldıran; 'Avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar'

Başkan Yıldıran açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

Bugün "Avukat İçin de Adalet!" diye haykırmak zorunda kalıyoruz. Yaşadığımız sorunlar, mesleğimizin icrasını imkansız hâle getirirken adaletin tesisi önünde bir engel oluşturuyor. 5 Nisan Avukatlar Günü'nde mesleğimizin sorunlarının çözümüne yönelik taleplerimizi bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunuyoruz:

  • Nitelikli bir hukuk eğitimiyle hem mesleğimizde hem de adalet hizmetlerinde niteliğin artırılmasını ,hukuk fakültelerine giriş başarı sırasının 50.000 çekilmesini istiyoruz.
  • Nitelikli bir hukuk eğitimiyle hem mesleğimizde hem de adalet hizmetlerinde niteliğin artırılmasını ,hukuk fakültelerine giriş başarı sırasının 50.000 çekilmesini istiyoruz.
  • Yalnızca Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı değil, staj sonrasında Avukatlık Meslek Sınavı istiyoruz.
  • Avukata yönelik şiddetin son bulması için çözümler üretilmesini, şiddet faillerinin en ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını istiyoruz.
  • Kamu avukatlarının özlük haklarının kanunla düzenlenmesini , İnsan Hakları Eylem Planının Uygulama takviminde Savunmanın güçlendirilmesi ve avukatlık hizmetlerinde kalitenin artırılması başlığı altında belirtilen kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarında yönelik iyileştirme yapılacığına ilişkin kmu avukatlarına verilen sözün yerine getirilmesini
  • CMK Ücret Tarifesi'nin avukatın emek ve mesaisini karşılayacak düzeyde olmasını istiyoruz.
  • Mesleki faaliyetimizin temeli olarak yargı bağımsızlığının tesisini, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun hareket edilmesini istiyoruz.
  • Mesleğimizin itibarının korunmasını istiyoruz.
  • Hakim ve savcı stajyerlerine ücret ödenirken avukat stajyerlerine ücret ödenememesi yönünde eşitler arasında eşitsizlik yaratan uygulamadan dönülmesini , Stajyer avukatlar için de Hazine'den karşılanan ücret ödenmesini
  • Adli yardım ödeneklerinin artırılmasını , barolar tarafından verilen adli yardım hizmetinde görev alan avukata ücretinin tam ve zamanında ödenmesini
  • Başta CMK ve adli yardım ödemelerinde olmak üzere, avukatlık hizmetleri için alınan fahiş orandaki KDVnin indirilmesini
  • Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltılmasının önüne geçilmesini bazı sözleşmelerde avukatla temsil zorunluluğu gibi aynı zmaanda vatandaşın da lehine olacak düzenlemelerin hayata geçirilmesini, istiyoruz.
  • Kişisel verilerin korunması vb. gerekçelerle mesleki faaliyetlerimizin engellenmemesini istiyoruz.
  • Baroların gelirlerinin artırılmasını sağlayacak hukuki mekanizmaların hayata geçilmesini istiyoruz.
  • Bağlı çalışan avukatların hukuki statülerinin güvence altına alınmasını istiyoruz.
  • Avukatın tekel hakkını olduğu kadar yurttaşın adil yargılanma hakkını da ihlal eden hukuka aykırı faaliyetlere son verilmesini istiyoruz.
  • Yargının kurucu unsurları arasında eşitlik, savunma makamı için adil bir temsil gücü istiyoruz.
  • Mesleğin başındaki geneç avukatlarımız için vergi ve sigorta primi konularında iyileştirmeler talep ediyoruz.

Yargı organlarının en temel varlık sebebi, anayasal düzenin ve hukukun üstünlüğünün teminidir. Ne var ki anayasal düzeni tartışma konusu haline getiren ,  Anayasanın 153. Maddesindeki açıklığa rağmen Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması gibi , hukuk devletinde kabul edilemez kararları gördüğümüz bir dönemden geçiyoruz. Biz avukatlar, "Hukuka, ahlaka, mesleğin onuruna ve kurallarına uygun davranacağımıza  namusumuz ve vicadanımız üzerine söz vererek" başlarız bu onurlu mesleğe. Yeminimiz, mesleğimizin onuruna uygun davranmak ve yükseltmek üzerine olduğu gibi aynı zamanda hukuka uygun davranacağımıza ve hukuksuzluğun karşısında dimdik duracağımıza dair sözü de içermektedir.    Mesleğimize ve milletimize verdiğimiz sözün her zaman arkasında duruyor, koşullar ne olursa olsun, üstünlerin hukununun  değil, hukukun üstünlüğünün eğemenliği için avukatlar var ve hep olacak diyoruz !

Baro Başkanı Yıldıran; 'Avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar'

Türkiye'nin 81 ilinde, 190 bin avukatın kayıtlı olduğu meslek örgütleri olarak, avukat için adaletin sağlanmadığı bir 5 Nisan Avukatlar Günü daha geçirmeyi kabul etmiyoruz. Yurttaşların hak arama özgürlüğünün teminatı olan savunmayı temsil eden avukatlar, onların örgütlü gücü Barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak; 27 Nisan 2024 Cumartesi günü Ankara'da "Avukat İçin de Adalet" demek, mesleğimizin çözüm bekleyen sorunlarını bir kez daha haykırmak, şiddete ve ekonomik sorunlarımıza karşı meslek onurumuzu ve emeğimizi savunmak için buluşuyoruz.

Adalet için sorumluluk yüklenen her avukatla birlikte, "avukat için de adalet" mücadelesinde kararlılıkla ilerleyecek, onurlu meslek mirasımızı geleceğe taşıyacağız.

Ulusumuzun kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk'ün "Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin devlet halinde varlığı kabul olunamaz" sözünden hareketle , Türkiye Cumhuriyeti Devletinin; Laik, Sosyal ve gerçek bir Hukuk Devleti olarak varlığını devam ettirmesi için her koşulda mücadelemize devam edeğiz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü sonsuz bir saygı ve minnet ile anıyor, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE BAĞIMSIZ SAVUNMA MÜCADELESİNE ÖMÜRLERİNİ ADAYAN TÜM MESLEKTAŞLARIMIN  AVUKATLAR GÜNÜNÜ KUTLUYORUM.                                                                                        

 

EN ÇOK OKUNAN HABERLER