Ölü Kadınlar Günü

Ölü Kadınlar Günü

Yazıları ilgiyle okunup takip edilen köşe yazarımız Hilal Genç, 'Ölü Kadınlar Günü' başlıklı yeni yazısını Samsun Son Haber okuyucuları için kaleme aldı.

Ölü Kadınlar Günü

İçinde bulunduğumuz hafta dolayısıyla ben de 8 Mart Dünya kadınlar günü hakkında bir şeyler söylemek istiyorum.

Öncelikle tüm dünyanın kutladığı bugünün aslında Amerika'da bir fabrikada çalışan 129 kadın işçinin sosyal şartlarını iyileştirmek için çıktıkları bir grevde fabrikaya kilitlenerek cayır cayır yakıldığı bir gün olduğunu pek çoğumuz biliyoruz.

Ama işte maalesef kapitalist düzen bize bugünü de kutlamaların yapıldığı, hediyelerin alındığı, mağazaların vitrinlerine kalpler güller koyarak bugün sizin gününüz deyip dayattığı, ama gel gör ki evine bir kap sıcak yemek götürebilmek için canını veren kadınların günüdür.

Gözünü huzurla mutlu açtığı her gün kadınındır. Şiddete uğramadığı, taciz edilmediği, hor görülmediği, aşağılanmadığı, cinsiyetiyle ayrıştırılmadığı, birey olarak kabul gördüğü, fikrine saygı duyulduğu değer gördüğü her gün kadının günüdür. Dekoltesinin konuşulmadığı, aciz ve zayıf görülmediği, sırf kadın diye sınırlar çizilmediği, ondan beklentilere girilmediği her gün de kadının günüdür. Kaldı ki şahsi düşüncem şu ki kadının hatırlanmak için böyle özel bir güne de ihtiyacı yoktur.

Bugün kutlanan değil, ölen, öldürülen tüm kadınların anıldığı, kadınlara uygulanan ayrımcılık ve şiddetin karşısında durulduğu, tüm televizyon, sosyal medyada hediye paketleri, kalpler, takılar, güller değil farkındalık yaratacak program ve görsellerin döndüğü bir gün olmalı.

Yazının başında da dediğim gibi;

8 Mart 1857 de evine ekmek götürebilmek için çalışan, çalışma şartlarının iyileşmesi için topluca greve giden ve bu sosyal hakları olmasına rağmen zam istedikleri için kitlendikleri fabrikada yakılan kadınları, sebep ne olursa olsun yaşam hakları ellerinden alınan tüm kadınları rahmetle ve üzüntüyle anıyorum.

Ve lütfen sizler de bunun farkına varın! Etrafınızdaki insanlara bu günün kutlanacak bir gün olmadığını anlatın.

Matineler, eğlenceler, çiçekler, böcekler bunları yapacağımız gün bugün değil.

Bugün; İnsanca yaşamak için, sesini yükselttiği için, direndiği, boyun eğmediği, hakkını aradığı için ölen kadınların günü. Bunu unutmayın!

EN ÇOK OKUNAN HABERLER