Bu proje sanayi ile istihdam bekleyen gençler arasında köprü kuruyor

Bu proje sanayi ile istihdam bekleyen gençler arasında köprü kuruyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) 'Bu Gençlikten İyi İş Çıkar' projesi çerçevesinde açılan laboratuvarda sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insanlar yetişiyor. Robot, CNC, gibi makinelerle donatılan laboratuvarda eğitim alan gençler proje bitiminde sektörde iş sahibi olabilecek.


OMÜ, sanayinin güncel ihtiyaçları ve istihdam bekleyen eğitimli gençler arasındaki köprüyü kuruyor. İşverenin beliren ihtiyaçlarına yanıt vermek, diğer taraftan nitelikli işgücünün istihdamını sağlamak amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle Avrupa Birliği projesi ile yapıldı. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal'ın teşviki, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır'ın sorumluluğunda, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cenk Gezegin'in yürütücülüğünü yaptığı 'Bu Gençlikten İyi İş Çıkar' isimli projenin ana ekseninde ihtiyaçlar ve imkanlar oluşturuldu. Araştırmacıların yaptığı çalışmalar sanayinin güncel küresel ihtiyaçlarında imalat ve üretim sektörünün rekabeti için 'bilgisayar destekli tasarım ve üretim', Endüstri 4.0 için 'otomasyon' ve sürdürülebilir bir gelecek için 'yenilenebilir enerji' olmak üzere üç alanın öne çıktığını ortaya koydu. Hazırlanan teorik ve uygulamalı eğitim programı için ise ilgili alanlarda yüksek öğretimini tamamlamış, ancak halihazırda istihdam edilmeyen gençlere çağrıda bulunuldu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun nitelikte olanlar projeye dahil edildi. AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) çerçevesinde, Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) eş finansmanıyla yürütülen 'Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO)' hibe çağrısı çerçevesinde hazırlanan eğitimleri başlayan proje, laboratuvar ve atölyelerin açılışı ile ilerlemesini devam ettiriyor. Proje çerçevesinde kurulan 'Endüstriyel Otomasyon Sistemleri Laboratuvarı', 'Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı', 'Tasarım-Uygulama Atölyesi' ve 'Bakım-Onarım Atölyesi' ile sunulan teorik bilgiler, somut çıktılara dönüştürülerek, gerekli olan mesleki yeterliliklerin tesis edilmesi güvence altına alınıyor. Laboratuvar ve atölyelerde gerçekleştirilen eğitimin, bir sonraki adımda işbaşı eğitimi, teknik geziler, seminerler ve staj faaliyetleri ile desteklenmesi planlanacak. Proje sonrasında ise elde edilecek laboratuvar ve atölyeler mühendislik fakültesinde eğitim gören öğrencilerin hizmetine sunulmaya devam etmesi ve böylelikle sanayii ihtiyaçlarına yönelik arzın ve istihdamın sürekliliğinin sağlanması tasarlanacak.

Bu proje sanayi ile istihdam bekleyen gençler arasında köprü kuruyor

'Ümit ediyorum gençler kapış kapış istihdam edilecektir'
OMÜ Mühendislik Fakültesi'nde laboratuvarları ziyaret eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, 'Proje belirli bir eğitim alan, istihdama katılamayan, eğitim sürecini de bitirmiş gençlerin hayata güçlü bir şekilde tutunmaları aynı zamanda sektörde ihtiyaç duyulan alanların yeterliliklerini sağlamaları açısından önemli bir projedir. Dolayısıyla hem sektöre güçlü bir katkı sağlamak hem de sektörün yatırımını güçlendirmek, geleceğe ümitle bakabilmek açısından katkı sağlayan bir projedir. Gençlerimize nitelik kazandırdığı için yaptığı işi severek yapması, iyi bir kazanım elde etmesi, geleceğinde ümitli bir şekilde hayata tutunmasını sağlayan bir projedir. 3 farklı alanda yapıldı. Eğitim almış farklı bölümlerden mühendislikler mezun olmuş, sadece OMÜ'nün değil farklı üniversitelerden mezun olan arkadaşlarımızın da başvurduğu bir projedir. Ümit ediyorum ki projeye katılan bütün arkadaşlarımız sektör tarafından kapış kapış istihdam edilecektir. Çünkü arkadaşlarımız son derece mutludur. Sektörü ihtiyaç duyulan alanlara hakim bir şekilde projeyi bitirmiş olacaklar' dedi.

Bu proje sanayi ile istihdam bekleyen gençler arasında köprü kuruyor
Öğrenciler ise gelecekte iş bulma konusunda projenin kendilerine çok büyük fayda sağladığını ve laboratuvardaki imkanlarla sahadaki birçok şeyi öğrendiklerini söylediler.

 

EN ÇOK OKUNAN HABERLER