'Samsun, Erzincan İliç'te kaderini görsün!'

'Samsun, Erzincan İliç'te kaderini görsün!'

Erzincan İliç'te altın madeninde meydana gelen ve 9 kişinin toprak altında kaldığı olaydan sonra, maden sahaları ile ilgili ihmaller zinciri ve detaylar, benzer maden sahaları ile ilgili vatandaşların endişelerini de artırdı. Uzmanlar, Samsun'da Şahin Dağları'nda işletilen maden sahası için de aynı tehlikeye dikkat çekiyor.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Çöpler Altın Madeni tesisinde çökme meydana gelmesinin ardından Türkiye'de Gümüşhane, Ordu, Sivas, Nigde, Konya, Kütahya, Çanakkale, Balıkesir ve Samsun gibi birçok ildeki benzer madenlerin işletildiği illerde de insanlar aynı endişeyi dile getirmeye başladı.  

Erzincan İliç'te yaşanan maden faciası, Türkiye'deki birçok maden ocağı ile ilgili izinleri, kapasite artışı, madenin işleyiş ve hacmi gibi daha birçok konuyu da tartışmalı hale getirdi. En büyük tartışma ise, çevre felaketleri, insan sağlığı ve can kayıplarının yanı sıra Türkiye'deki insan sağlığının uluslararası şirketler eliyle tehdit edildiği konusunda yaşanıyor.   

Gazeteci ve Yazar İbrahim Gündüz de, bu şirketlerin Batı'da sıkı kurallar nedeniyle yapamadıklarını, Türkiye'de nasıl gerçekleştirdiklerini  "Altın Ölüm" ve "Altın Girdap" adlı kitapları ile en ayrıntılı bir şekilde ifade etmişti.

'Samsun, Erzincan İliç'te kaderini görsün!'

"10 yıl içinde Samsun'da aynı risklerle karşı karşıyayız"

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı ve SAMÇEP Önceki Dönem Sözcüsü Mehmet Özdağ, Samsun'da Şahin Dağlarındaki 12 bin dönümlük altın madeni sahasının yüzde 60'ının Kavak sınırlarında, geriye kalan kısmının ise, Havza ve Vezirköprü ilçeleri sınırları içinde olduğunu, bu nedenle de Samsun'da Kürtün Vadisi'nin batısında bu maden nedeniyle büyük risklerin oluştuğunu söyledi.

Erzincan'da yaşanan felaketle Samsunluların kendi kaderini görmeleri gerektiğinin altını önemle çizen Mehmet Özdağ, Erzincan'da yaşanan olayın aynısının 10 yıl içinde Samsun'da da yaşanma ihtimalinin bulunmadığını kimsenin garanti edemeyeceğini kaydetti.

Şahin Dağı'ndaki maden sahasının bulunduğu alandaki akarsuların Atakum'a Kuzey yönünde ilerlediğini, Kızılırmak'ı besleyen birçok akarsu kolunun da yine aynı bölgede olması nedeniyle yeraltı suları yoluyla büyük çevre felaketleri yaşanabileceğini vurgulayan Mehmet Özdağ, "Buradaki madencilik yüzeydeki bitki örtüsü ve toprağın kazınması yöntemi ile gerçekleştiriliyor. Milyonlarca ton toprağın içindeki altın siyanürle çökeltiliyor. Binlerce ton topraktan bir gram altın almak için bu yapılıyor. Siyanürlü ve sülfürik asitli çökelti Liç havuzunda biriktiriliyor. Şirket bu yöntemle çevremize, doğamıza ve sağlığımıza zarar veriyor. Şirket, günü geldiğinde çeker gider ama, riskleri ile bizler baş başa kalacağız" diye konuştu.

'Samsun, Erzincan İliç'te kaderini görsün!'

Samsun'daki Kanadalı firma!

Erzincan'daki felaket, Samsun'un Şahin Dağları'nda altın arama faaliyetleri yapan Kanada uzantılı maden firması TÜPRAG'ın çalışmalarını ve çevreye olan etkilerini de gündeme getirdi. Erzincan'daki felaketin benzeri Samsun'da da yaşanabilir mi? Uzmanlar uyarıyor! Samsun Şahin Dağları'nda Samsun'u bekleyen büyük tehlike!

Kanadalı madencilik firması olan Eldorado Gold Corporation, Türkiye'deki uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik'le yaptığı işbirliği ile Samsun'un Kavak ve Havza ilçeleri arasında kalan Şahin Dağları'nda 'altın madeni' araması yapmak için 2019 yılında ruhsat almış, maden sondajı yapacak şirkete ait iş makinelerinin ve büyük araçların geçebilmesi için binlerce ağaç kesilerek, 'yolda genişletme çalışması' yapılmıştı.

'Samsun, Erzincan İliç'te kaderini görsün!'

Kazdağları'nın 5 katı büyüklüğünde

Kanadalı Eldorado Gold Corporation'ın Türkiye uzantısı TÜPRAG A.Ş.'nin Samsun'un Şahin Dağları'nda altın madeni arama çalışmaları, Kaz Dağları'nın 5 katı büyüklüğündeki bir alanda devam ediyor. CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, Kanadalı maden firması Eldorado Gold Corporation'ın Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Samsun'un Kavak ve Havza ilçe sınırları arasında yer alan Şahin Dağları'nda yaptığı altın madeni arama çalışmaları kapsamında doğanın yok olduğunu ifade etti.

Şahin Dağları'nda altın arama için kullanılacak siyanürün, yalnızca o sahayı değil tüm Samsun'u tehdit ettiğini belirten Özdağ, "Bu tehlikenin boyutlarını ve nelere sebep olabileceğini Erzincan'daki üzücü olayla gördük. Bu bize önemli bir uyarıdır. Burada altını ayrıştırmak için kullanılan siyanür, sadece Mert Irmağı'na dökülmüyor. Yeşilırmak ve Kızılırmak'a da dökülecek siyanür akarsular yoluyla Karadeniz'e akacak. Bu sahalardaki madencilik işlemleri bitse dahi tehlike bitmiyor. Yüzyıllarca etkisini sürdürecek" dedi.

Şahin Dağları'ndaki altın madeninin ÇED hilesine dava açılmıştı!

Samsun'da Şahin Dağları'nda altın arayan Kanadalı firmanın ÇED hilesi yaptığı nedeniyle dava açılmıştı. Kanadalı firmanın ÇED raporundan muaf tutulmak için hileye başvurduğu ortaya çıktıktan sonra vatandaşlar konuyu mahkemeye taşımıştı.

'Samsun, Erzincan İliç'te kaderini görsün!'

'Samsun, Erzincan İliç'te kaderini görsün!'

 

EN ÇOK OKUNAN HABERLER